Dostupni linkovi

Odlaganje dijaloga demaskira politiku Beograda


Kosovo, Kfor na mostu koji deli Mitrovicu na većinski srpski i većinski albanski deo, 29. septembar 2011.
Kosovo, Kfor na mostu koji deli Mitrovicu na većinski srpski i većinski albanski deo, 29. septembar 2011.
Vladini zvaničnici Kosova kažu da neuspeh dijaloga govori o neuspehu taktike Srbije, koja je putem nemira na severu htela da postigne određene političke ciljeve u Briselu.

Savetnik kosovskog premijera Dukagjin Gorani u izjavi za RSE kaže da je taktika Srbije da putem nemira na severu postigne određene političke ciljeve, a koji bi doveli do promene razgovora u Briselu, demaskirala destruktivnu politiku Beograda.

"Uzrok problema koji su se desili u toku poslednjih dana su izolovane kriminalne strukture koje takođe usko sarađuju sa vladinim strukturama u Srbiji, a koje su izvršile napore da putem nemira na severu postignu političke ciljeve. Među njima je bilo i stvaranje jedne konfliktne situacije koja bi, po njima, mogla dovesti do promene razgovora koji su trebali da se održe u Briselu. Ovakvu, krajnje naivnu taktiku, odmah su primetili i u Briselu i u Washingtonu, i verujem da je stavljena tačka na to putem izjava iz Brisela i Washingtona“, kazao je Gorani.

On dodaje da će kosovska strana ostati posvećena dijalogu, ali naglašava da se teme koje se tiču severa, integriteta i suvereniteta Kosova, neće uzeti u obzir.

Srbija je odlučila da se povuče iz sedme runde dijaloga zato što je odbijen njihov zahtev da se razgovara o graničnim prelazima na severu. Šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović je u izjavi za naš radio kazao da teme u dijalogu sa Prištinom, bez obzira što su bitne, moraju da sačekaju dok se ne reši kriza na severu.

Balvani ne vode ničemu

Rada Trajković, poslanica Skupštine Kosova, razlog za prekid pregovora ne smatra ozbiljnim. Ona navodi da je problem Srbije u tome što uopšte i nema politiku ili strategiju koja bi inače predviđala sve rizike sa kojima se tokom pregovora može suočiti, te pripremljene odgovore koji ne bi naveli na prekid pregovora, osim ukoliko bi bilo ljudskih žrtava.

Rada Trajković
"Onoga trenutka kada je neko iz Beograda pozvao Srbe da izađu na balvane, toga trenutka on je sahraniop svoju dotadašnju politiku. Svakako da je potrebna potpuno nova politika, jer kada stanovništvo izađe sa svojih radnih mesta iz institucija na balvane, to je najbolji znak i sigurna poruka da je ta politika propala. Očekuejm da će Beograd biti odgovoran prema Srbima sa celog prostora Kosova i Metohije odnosno prema onim izmučenim ljudima koji sede na tim balvanima, gde je radna obaveza ustvari sedenje na balvanima i čuvanje tih barikada, gde je radna obaveza probijanje novih alternativnih puteva, što sve ne vodi ničemu. Balvani i barikade zaista nisu način i nisu sredstvo za postizanje bilo kog normalnog cilja“, naglašava Rada Trajković.

I Arben Gashi, pozlanik opozicionog Demokratskog saveza Kosova, kaže da se zbog neozbiljnosti srpske strane nije mogao očekivati uspeh dijaloga.

"Sumnjali smo da će doći do ovoga i to ubrzo, a ova tačka može biti rizična za političku stabilnost obe zemlje. Dijalog se ne sme nastaviti bez jasnih pozicija, platforme i cilja“, kazao je Gashi.

Zasad je neizvesno kad se može očekivati nastavak sedme runde dijaloga. A u međuvremenu, situacija na severu je mirna, ali vrlo napeta.
XS
SM
MD
LG