Dostupni linkovi

Četiri godine nezavisnosti: Vlasti zadovoljne postignutim


​FOTOGALERIJA: Proslava na Kosovu

Amra Zejneli

Pre četiri godine, kosovski premijer Hashim Thaçi je u Skupštini Kosova Deklaracijom o nezavisnosti proglasio Kosovo nezavisnom i suverenom državom.

Deklaracija ističe da je Kosovo demokratska, sekularna i multietnička republika, vođena principima nediskriminacije i jednake zaštite po zakonu, a koja će štititi i promovisati prava svih zajednica.

Tadašnji predstavnici kosovskog naroda su putem Deklaracije prihvatili obaveze iz Ahtisarijevog plana, uključujući usvajanje zakona iz ovog plana. Deklaracija ističe želju za uspostavljanjem dobrih odnosa sa svim susedima, uključujući i Republiku Srbiju, sa kojom će Kosovo uložiti napore da doprinese stvaranju odnosa prijateljstva i saradnje.

Hašim Tači
Hašim Tači
​Četiri godine kasnije, Kosovo je usvojilo skoro sve zakone iz Ahtisarijevog plana, uspostavilo svoje institucije, izvršilo decentralizaciju opština sa srpskom većinom, sem one u Severnoj Mitrovici, formiralo Bezbednosne snage Kosova, koje će, očekuje se, 2013. transformisati u Vojsku Kosova, te otpočeo tehnički dijalog sa Srbijom i dijalog o viznoj liberalizaciji sa Evropskom komisijom.

Stoga se Međunarodna upravljačka grupa, koja nadgleda provođenje Ahtisarijevog plana, na poslednjem sastanku početkom ove godine izjasnila da će, ukoliko bude načinjen dovoljan napredak, privesti kraju međunarodno nadgledanje kosovske nezavisnosti.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je na paradi Bezbednosnih snaga Kosova u petak, povodom četvorogodišnjice nezavisnosti, izjavila da je Republika Kosovo nesporna činjenica o kojoj se ne može pregovarati, i da ona predstavlja prihvaćenu realnost koja se smatra faktorom mira i stabilnosti.

„Nezavisnost Republike Kosova predstavlja jednovekovnu posvećenost i napore, ona je rezultat mnogih generacija koje su radile i žrtvovale se na oltaru slobode, kako bi mi danas bili slobodni, ravnopravni, i dostojanstveni sa ostalim narodom u svetu“, kazala je Jahjaga.

Ona je dodala da je Kosovo postiglo mnogo napretka i da ima sigurnu budućnost, kao zemlja sa razvijenom demokratijom, sa ekonomijom koja koristi svoje resurse i razmišlja o budućim generacijama i sa obrazovanom omladinom, sposobnom za rad i doprinos svojoj domovini.

Kao uspehe ona je pomenula i formiranje Bezbednosnih snaga Kosova i ojačavanje institucije Policije Kosova, uspostavljanje reda i zakona, kao i poštovanje ljudskih prava.

VIDEO: Proslava u Prištini
Kosovo: Proslava neovisnosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Dan nezavisnosti je dao smisao istoriji Kosova, izjavio je u svom govoru kosovski premijer Hashim Thaci. On je takođe podsetio na neke događaje i istorijske činjenice koje se povezuju sa četvorogodišnjicom nezavisnosti Kosova i stogodišnjicom Albanije.

“Danas, dok Albanija obeležava 100 godina od nezavisnosti, nažalost, mi obeležavamo 100 godina invazije Kosova od strane Srbije. Ali danas, ono je slobodno, nezavisno, suvereno i ponosno. Država Kosova je donela mir, stabilnost, regionalnu saradnju i euroatlansku perspektivu”, kazao je Thaci.

Profesor diplomatije Valon Murtezaj, koji predaje na jednom od univerziteta u Parizu, ističe da je zemlja ostvarila izvestan napredak, ali dodaje da mnoge stvari za koje se smatra da su završene, nisu urađene kako treba.

“Do neke mere postignuta je konsolidacija demokratskih institucija, uspostavljena vladavina zakona, kao i provođenje ljudskih prava i prava manjinskih zajednica… Ali, sve je ovo urađeno do neke mere. Kako bi Kosovo nastavilo svoj put ka evropskim integracijama, potrebno je da se svi ovi aspekti ojačaju i dalje razvijaju“, kazao je Murtezaj.

On je dodao da su pred Kosovom i brojni izazovi, među kojima je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i uspostavljanje vladavine zakona na celoj teritoriji Kosova.

„Situacija na severu zemlje nije zadovoljavajuća zato što u tom delu nije uspostavljena vladavina zakona, tako da se stanje u tom delu, koje se može nazvati zamrznutim konfliktom, trajati još neko vreme, a obaveza kosovskih institucija je da što bolje reše tu konfliktnu situaciju“, kazao je Murtezaj.

Srbi na severu inače odlučno odbijaju da budu deo Kosova, što je pokazao i referendum kojeg su organizovale paralelne institucije u tom delu, kojeg su kosovske institucije proglasile nevažećim.

Jedan od lidera Srba sa severa Marko Jakšić ističe da je loša politika iz Beograda omogućila kosovskim vlastima da Kosovo sve više postane država i to samo zbog ulaska u EU.

“Ove četiri godine Kosovo je imalo, da tako kažem, tu priliku da je na vlasti u Beogradu bila jedna američka vlada. Ja se lično nadam da ako posle ovih izbora dođe prosrpska vlada, sigurno je da će takva vlada sve više da se bori da se Kosovo povrati. Ono što stoji i što je za nas važno bitno je da danas, posle 12 godina od dolaska tzv. snaga KFOR-a na Kosovu, i dalje 75 odsto javnog mnjenja u Srbiji je protiv nezavisnog Kosova”, kaže Jakšić.

Inače, povodom četvorogodišnjice od proglašenja nezavisnosti, na Kosovu se organizuje niz aktivnosti dok će lideri zemlje položiti cveće na groblje pokojnog predsednika Ibrahima Rugove, na memorijalan kompleks Adem Jashari, kao i na ostale spomenike onih koji su dali svoje živote za slobodu Kosova.
XS
SM
MD
LG