Dostupni linkovi

Tači: Strategija za sever u završnoj fazi


Kosovo, zgrada Vlade
Kosovo, zgrada Vlade
Jačanje suvereniteta, poštovanje zakona Kosova i poboljšanje ekonomske situacije, su ključne tačke strategije za integraciju severa Kosova, ocenila je Vlada Kosova.

Premijer Hašim Tači izjavio je da se ovim planom otvara perspektiva za integraciju severa putem formiranja nove opštine te većeg prisustva kosovskih institucija i Euleksa na severu.

"U okviru vladavine zakona radićemo da kosovske institucije i Euleks budu prisutni na severu. Problemi će se rešavati decentralizacijom i formiranjem nove opštine Severna Mitrovica, rešAvanjem pitanja opštinske vlasti u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu. To je platforma za uspostavljanje legitimnih lokalnih institucija”
, rekao je Tači dodavši da će Vlada Kosova raditi na stvaranju posebnog fonda za pobOljšanje socio-ekonomskog stanja na severu.

Tači je ovo izjavio u subotu posle sednice Vlade na kojoj je razgovarano o strategiji za sever. On je izrazio uverenje da će na ovaj način biti ugašene srpske paralelne strukture i uvesti kosovski zakoni.

KONSOLIDOVANJE DRŽAVE


Specijalni predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt izjavio je da strategija za integraciju severnog dela Kosova podrazumeva uspostavljanje kosovskih institucija u tom delu. Konkretno to obuhvata poštovanje zakona Kosova na severu i formiranje nove opštine Severna Mitrovica sredinom 2010. godine prema Planu Martija Ahtisarija.

Tači je podsetio da se strategija za sever radi u saradnji sa međunarodnom zajednicom, prema Ahtisarijevom Planu i Ustavu Kosova. Govoreći o vremenskim rokovima on je istakao da će sve biti formulisano.

“Radi se o strategiji konsolidovanja države, jačanja suvereniteta na celoj teritoriji Republike Kosova. Nalazimo se u završnoj fazi izrade strategije i sve će biti određeno vremenskim rokovima”, istakao je on.

Kosovski premijer nije mogao da precizira kada će biti održani izbori za opštinu Severna Mitovica. Međutim, šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt je još ranije kazao da će izbori za preostale dve nove većinski srpske opštine biti održani u maju ove godine.

Lokalni srpski političari se protive organizaciji izbora prema kosovskim zakonima ali i strategiji za sever koju su najavili Vlada Kosova i međunarodni zvaničnici.
XS
SM
MD
LG