Dostupni linkovi

Kosovo traži ravnopravan tretman na regionalnim skupovima


Zgrada Vlade Kosova
Zgrada Vlade Kosova
Kosovo je zainteresovano da učestvuje na regionalnim i drugim skupovima i incijativama, ali samo kao nezavisna i suverena država, odnosno da ima ravnopravan status sa drugim zemljama učesnicama, kaže zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči.

„Kosovo je zainteresovano i učestvovaće kao ravnopravna strana, kao i sve druge strane, znači kao ravnopravno i sa istim tretmanom kao druge zemlje. To znači da ne budemo ni u kom smislu u manjem kapacitetu nego bilo koja druga država”, kaže Kuči.

Inače, od proglašavanja nezavinosti učešće Kosova na regionalnim i međunarodnim skupovima je postalo problem za države koje organizuju te skupove, ali i za samu Evropsku uniju koja je u najvećem broju slučajeva organizator regionalnih i međunarodnih konferencija i susreta.

Politiički analitičar Agron Bajrami smatra da sastanak u Sarajevu, 2. juna ove godine ima dva problema kada je u pitanju Kosovo: održavanje samita u Bosni koja nije priznala Kosovo i činjenica da je organizator konferencije predsedavajuća EU, Španija koja takođe nije priznala Kosovo.

Međutim, nezavisno od toga, Bajrami smatra da će Kosovo svakim danom da se pojavljuje kao sve značajniji činilac u
Svaki sastanak bez Kosova bi bio neuspešan, zato se i događa ovaj pokušaj da se pronađe rešenje
regionu.

„Svedoci smo procesa kojim pokušava da se iznađe rešenje za insistiranje Srbije da Kosovo ne treba da učestvuje na regionalnim sastancima ako nije član delegacije UNMIK-a. Uprkos smetnjama koje imamo zbog takvog stava Srbije, Kosovo ostaje i shvata se kao izuzetno značajan deo regiona. Svaki sastanak bez Kosova bi bio neuspešan, zato se i događa ovaj pokušaj da se pronađe rešenje“, kaže Bajrami.

Uloga Turske


Bajrami ocenjuje da angažovanje Turske u procesu pronalaženja rešenja za učešće Kosova na samitu u Sarajevu, iako sama nije članica EU, ima jedno objašnjenje.

“Turska bi mogla da preuzme ulogu pronalaženja formule za učešće Kosova, pošto Španija insistira na stavu o nepriznavanju Kosova i njena komunikacija sa Kosovom je orijentisana prema multilaterali, preko EU, dok bi Turska bez ikakvog problema to mogla da uradi, pošto sem što priznaje Kosovo ona daje veliku podršku nezavisnosti Kosova. Zato pretpostavljam da se na Tursku gleda kao na igrača koji ima mogućnosti da razgovara sa Kosovom, ali se istovremeno smatra i za veoma blisku zemlju sa Bosnom, gde treba da se održi samit“, kaže Bajrami.

Zamenik premijera Kosova Kuči ističe kako još uvek nisu dobili poziv za učešće na konferenciji u Sarajevu.

„Mislim da ćemo dobiti poziv i očekujem da budemo ravnopravni učesnici i da budemo predstavljeni na visokom vladinom nivou“, kaže Kuči.

Bajrami ističe da ni Španija niti Turska ne mogu da ubede Kosovo da učestvuje na konferenciji u Sarajevu, bez obzira na modalitet njenog predstavljanja, već to mogu da učine velike države članice EU i u prvom redu SAD.

U utorak su se u Beogradu sastali ministri inostranih poslova Španije, kao predsedavajuće Evropske unije, Srbije i Turske i jedna od tema razgovora su bile pripreme za konferenciju u Sarajevu. Kako su preneli mediji na sastanku nije došlo do dogovora o načinu učešća Kosova na konferenciji, pošto je Srbija ostala pri stavu da Kosovo može učestvovati na međunarodnim i regionalnim konferencijama samo kao UNMIK Kosovo, što predstavnici institucija Kosova energično odbijaju.

Pročitajte i ovo:
Swoboda: Konferencija u Sarajevu ne bi imala smisla bez Srbije
XS
SM
MD
LG