Dostupni linkovi

Status kvo ne može ostati rešenje za sever Kosova


Pomoćnik državnog sekretara SAD Filip Gordon u Prištini na okruglom stolu sa kosovskim novinarima i urednicima, juni 2011
Pomoćnik državnog sekretara SAD Filip Gordon u Prištini na okruglom stolu sa kosovskim novinarima i urednicima, juni 2011
Ideja da se zemlje trebaju graditi na etničkom principu je zastarela ideja, koja nije u skladu sa 21. vekom, sa Evropom, kao ni sa Balkanom, izjavio je pomoćnik državnog sekretara SAD Filip Gordon u petak u Prištini, na okruglom stolu sa kosovskim novinarima i urednicima, a nakon sastanka sa državnim funkcionerima.

Odgovarajući na pitanje novinara, američki diplomata je kazao da postoje drugi načini da se zaštite prava i bezbednost svih građana Kosova, te da SAD ohrabruju Kosovo da istraži te načine, ali podela zemlje nije rešenje.
"Uloga Beograda, politička ili finansijska uloga na severu, je deo statusa kvo koji se treba promeniti kako bi njihovo članstvo ka EU išlo napred”, kazao je američki diplomata.

Gordan je priznao da je sever Kosova glavni problem i da status kvo ne može ostati. Po tom pitanju, on je rekao da je pozicija SAD-a i ključnih
država EU jasna - ukoliko Srbija želi da ide putem evropskih integracija, onda mora rešiti pitanje severa Kosova.

“Kada EU kaže da Beograd i Srbija trebaju rešiti pitanje Kosova pre nego što uđe u EU, to je na njihovu odgovornost, i ukoliko je to tačna fraza, to znači da je status kvo neprihvatljiv. Potrebne su promene statusa kvo. Uloga Beograda, politička ili finansijska uloga na severu, je deo statusa kvo koji se treba promeniti kako bi njihovo članstvo ka EU išlo napred”, kazao je američki diplomata.

Gordon je takođe dodao da je na severu veoma važan i uspeh “juga”, odnosno, da kada je ekonomija u pitanju, što više građana Kosova postanu uspešni i prosperitetni u slobodnoj zemlji, više će želeti da budu deo tog uspeha, a to će pomoći situaciji na severu.

“Smatram da Vlada treba da nastavi da dopire i demonstrira svim građanima na severu, bez obzira na etničnost, da su oni zaista deo države, da država planira da investira, i da poštuje njihova kulturna prava, samoupravu i bezbednost. I smatram, da ukoliko se sve ovo desi u isto vreme, to će unaprediti situaciju. Znate, svi mi želimo da postoji čarobni štap ili neka moć koja bi brzo uspostavila pun suverenitet, teritorijalni integritet u ovoj situaciji, ali to nije realnost”, kazao je Gordon.

Nema promene granica u regionu

Odgovarajući na pitanje o ideji pojedinih kosovskih političara o ujedinjenju Kosova i Albanije, Gordon je kazao da se sadašnje granice država u regionu trebaju poštovati, da one neće biti promenjene, i da to važi bilo da su u pitanju Albanci, Srbi ili drugi.

Filip Gordon u razgovoru sa novinarima u Prištini, juni 2011
Odgovarajući na pitanje i novim priznanjima nezavisnosti Kosova, Gordon je kazao da su SAD razočarane brzinom novih priznanja, dodajući da su mnoge države govorile da su spremne da priznaju Kosovo nakom mišljenja MSP što se u većini slučajeva nije desilo.

Međutim, on je naglasio da će SAD nastaviti da radi na tome, te je podvukao da dijalog ne treba biti izgovor da se ne prizna kosovska nezavisnost.

Govoreći dalje o dijalogu Prištine i Beograda, on je podsetio da je ovaj proces u velikoj meri u rukama Evropske unije, ali je dodao da će SAD pomoći kad god je to potrebno, dodajući da je tokom svih održanih rundi američki diplomata bio pristuan na stastancima.

“Mi ne vodimo taj proces, i mi zvanično nismo deo tog procesa. Ali mi razgovaramo sa obema stranama pre i posle sastanka u Briselu kako bi ih podstakli da se kreću napred na praktičan način. To je uloga koju mi igramo. Pokušavamo da budemo od pomoći. Na kraju, treba se postići dogovor između dve države. Na njima je da odluče o čemu da razgovaraju, i šta je za njih prihvatljivo a šta nije”, kazao je Gordon.

Tokom ovog okruglog stola bilo je reči i o ekonomiji, gde je Gordon naglasio da je glavni recept sa uspeh privlačenje stranih investitora. Ali, da je za to potrebna vladavina zakona i prioritet za borbu protiv korupcije.
XS
SM
MD
LG