Dostupni linkovi

Da li se dovoljno lobira za nezavisnost?


Ministarstvo inostranih poslova saopštava da putem različitih kontakata nastavlja lobiranje za priznanje nezavisnosti Kosova. Kao prioritet navodi se približavanje arapskom svetu. Ali opozicija optužuje Vladu da kasni i upozorava da će bez novih priznanja biti problema u integracionim kretanjima.

Direktni zvanični kontakti na Kosovu, rad kosovskih ambasada, te susreti u sedištu UN, su neke od mogućnosti putem kojih kosovska diplomatija lobira za priznanje nezavisnosti Kosova u svetu. Takva strategija se prema rečima Kujtima Šalje, savetnika ministra spoljnih poslova, sprovodi prema planu.

“Ministarstvo inostranih poslova nastavlja sa procesom komunikacije ili lobiranja prema predviđenoj dinamici na nedeljnoj i dnevnoj bazi. Takođe planiramo direktne sastanke sa predstavnicima država koje nisu priznale Kosovo krajem septembra na Generalnoj skupstini UN u Njujorku”
, naveo je Šalja neke korake u pravcu lobiranja za priznanje nezavisnosti.

Ali nisu svi zadovoljni radom Vlade kako na planu upoznavanja sveta sa činjenicom da je Kosovo proglasilo nezavisnost tako i upućivanjem zahteva da se takav status prizna.

Vlada nema plana


Veoma često opozicija ističe da slabost Vlade u tom procesu može imati negativne posledice i usporiti intergacione procese.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Ardian Đini izjavio je da Vlada Kosova nije uradila ni minimum posla u prvoj godini nezavisnosti, što znači da nije postignut dovoljan broj priznanja koji bi garantovali neku drugu poziciju Kosova u međunarodnoj zajednici.

“Vlada Kosova je do sada već morala imati plan prisustva Kosova u međunarodnoj zajednici ne samo lobiranja, a takav plan nedostaje”
, kaže Đini.

Zgrada Vlade Kosova
Opoziciona Alijansa za budućnost Kosova smatra da ako se ovako nastavi onda će Kosovo naići na probleme u evropskim integracijama.

“Biće novih priznanja ali ne treba zaboraviti da je vreme koje prolazi veoma skupo za Kosovo i spora priznanja ne garantuju dobru poziciju Kosova u svetu ne garantuju ni brzu integraciju u Evropsku uniju, proces koji je ionako veoma spor”
, rekao je Đini.

Kosovo su od proglašenja nezavisnosti u februaru 2008. godine priznale 62 zemlje, od 192 članice UN. Što se evropskih zemalja tiče, od 27 članica EU Kosovo su priznale 22 države.

Kritike arapskih zemalja


A kao značajna podrška arapskog sveta navodi se priznanje Kosova od strane Jordana, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. U tom pogledu pravi izazov smatra se približavanje Kosova drugim arapskim zemljama.

A kakvo je raspoloženje u tim zemljama moglo se čuti na susretima koje je delegacija predstavnika parlamenata i civilnog društva iz Jordana, Egipta i Iraka imala ovih dana na Kosovu. Tokom nezvanične posete oni su pozvali kosovske vlasti da više lobiraju u arapskim zemljama za priznanje nezavisnosti, pošto te zemlje nisu dovoljno informisane dok je ruski uticaj veliki.

“Kosovska diplomatija nije bila dovoljno aktivna u lobiranju za priznanje Kosova”,
opšta je ocena predstavnika ove tri zemlje. “To je i jedan od razloga što Kosovo nije priznato od većine islamskih zemalja”, dodali su oni.

Da Kosovu nedostaje prava strategija smatra i politički analitičar Ramuš Tahiri.

“Kritike su na mestu jer ne postoji konkretan program izgradnje predstavništva u ključnim centrima, a koji bi lobirali. To govori o nedostatku kapaciteta”
, rekao je Tahiri.

Inače zamenica ministra inostranih poslova Vljora Čitaku je nedavno najavila da će uskoro biti novih priznanja zahvaljujući Saudijskoj Arabiji, pošto je ta država priznala nezavisnost Kosova. Ona je dodala da će uskoro biti otvorena ambasada Kosova u Rijadu i da će to pomoći da se glas Kosova čuje u arapskom svetu.
XS
SM
MD
LG