Dostupni linkovi

Bez novca MMF-a Kosovu preti finansijska kriza


Ilustracija
Ilustracija
Institut za razvojna istraživanja Riinvest u Prištini izrazio je zabrinutost oko finansijske održivosti i ekonomske perspektive Kosova, nakon što je MMF promenio svoj odnos prema Kosovu.

U saopštenju za štampu, Riinvest navodi da će finansijski gubitak u ovog godini stvoriti potrebu da se budžetski deficit finansira iz sakupljenog bankarskog bilansa tokom prethodnih godina, što će Kosovo dovesti u nelikvidnost u ispunjavanju finansijskih obaveza u srednjeročnom periodu.

U ovogodišnji budžet Kosova planirana je značajna količina sredstava iz međunarodnih finansijskih mehanizama, koja će se teško realizovati ove godine, kažu ekonomski stručnjaci.

Leke Musa
Predsednik Američke privredne komore, Lekë Musa, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da će zbog nedostatka ovih sredstava Kosovo ući u finansijsku krizu.

“U budžetu Kosova je planirano oko 150 miliona eura direktne pomoći međunarodnih finansijskih institucija, a to će ove godine biti teško omogućiti, naročito kada su u pitanju sredstva iz MMF-a”, kazao je Musa.

Naredna godina biće teška

I predsednik Privredne komore Kosova, Safet Gërxhaliu, naglasio je da je gubitak od 150 miliona eura veliki za Kosovo.

”Sledeća godina, 2012. će biti veoma teška. Šta ukoliko se ne privatizuje Pošta, ili ukoliko se privatizuje i ta sredstva se potroše ove godine?! Kakav će biti pristup budžetu ove godine? To je jedna avantura koja ne bi trebala da se desi”, kaže Gërxhaliu.

Eksperti ekonomskih pitanja ocenjuju da budžetska sredstava trebaju da imaju sigurne izvore, i da se nikako u njih ne trebaju uključiti nesigurna sredstva, kao što je kosovska Vlada uradila sa ovogodišnjim budžetom.

Zbog prekida sporazuma sa MMF-om, Kosovu preti pogoršavanje odnosa i sa ostalim međunarodnim finansijskim institucijama.

Kancelarija Evropske Komisije u Prištini je izrazila zabrinutosti zbog rizika za budžet za 2011. godinu i zbog finansiranje deficita. Predstavnici Komisije su u tom pogledu ohrabrili vlasti da preduzmu direktne mere za konsolidaciju.

Problemi i sa učlanjenjem u WTO

Pominju se poteškoće u učlanjenju Kosova u Svetsku trgovinsku organizaciju kao i u Evropsku banku za izgradnju i razvoj.

Agron Demi, rukovodioc Instituta za napredne studije, GAP, smatra da će nepoštovanje sporazuma sa MMF-om od strane Kosova biti dodatni argument zemljama članica ovih institucija da oklevaju prilikom glasanje za učlanjenje Kosova.

Sednica Vlade Kosova
“Ovo šteti kredibilitetu Kosova. U vladinom radnom planu za ovu godinu, predviđeno je da se preda zvaničan zahtev za članstvo u Evropsku banku za izgradnju i razvoj. Oštećenje odnosa za MMF-om će služiti kao dodatni argument zemljama da ne glasaju za učlanjenje Kosova”, kaže Demi.

Nakon što je MMF prekinuo stend baj aranžman sa Kosovom, za ovu godinu je predviđen monitoring kosovskog ekonomskog programa od strane MMF osoblja, od čega će onda zavisiti novi sporazum sledeće godine.

Demi u vezi sa tim navodi da izršne vlasti na Kosovu trebaju da postignu što bolje rezultate tokom ove godine, kako bi se popravili odnosi sa MMF-om, i stvorili uslovi za drugi sporazum sledeće godine.

Slično razmišlja i profesor ekonomije Nagip Skenderi.

“Vlada Kosova treba da što pre povrati poverenje MMF-a, od čega će takođe zavisiti dalja učlanjenja Kosova u ostalim finansijskim mehanizmima, u suprotnom, posledice će biti veoma evidentne”, kaže Skenderi.

Da podsetimo, Kosovo nije ispunilo uslove da dobije pristup fondovima MMF-a zato što su kosovske vlasti odstupile od dogovorenog programa, tako što su u budžetu za 2011. godinu predvidele veliko povećanje plata na Kosovu.
XS
SM
MD
LG