Dostupni linkovi

Del: Borba protiv korupcije prioritet


Kristofer Del
Kristofer Del
Promene u Vladi Kosova su deo borbe protiv korupcije, ocenio je američki ambasador na Kosovu Kristofer Del nakon susreta sa novim ministrom unutrašnjih poslova Kosova Bajramom Rexhepijem.

“Mislim da ako govorimo o ministru Bajramu Rexhepiju ili ministru pravde, Haki Demolliju, sa kojim sam se danas ujutro takođe sastao, ova gospoda će doneti novu energiju, biće fokusirani i imaće za cilj da se bore protiv korupcije ovde (na Kosovu). Mi jedva čekamo da kao uski partneri radimo sa njima da bi smo ojačali te napore. Moj kratak odgovor na pitanje (da li će ove promene pomoći borbi protiv korupcije) je - da“, rekao je ambasador Del.

Novi ministar unutrašnjih poslova se danas susreo i sa ambasadorom Nemačke, Hajnsom Diterom Štajnbahom, od koga je takođe dobio poruku da se svi trebaju boriti protiv korupcije.

„Mislim da je jasno da Vlada treba da se bori protiv korupcije u zemlji, koja postoji, za šta nema sumnje. Očekujemo da se Vlada time bavi kroz nova ministarstva ili nekim dugoročnim procesom. Mislim da je na putu evropskih integracija borba protiv korupcije jedan od glavnih faktora“, rekao je nemački ambasador.

On je ocenio da su poslednje promene u Vladi u punom skladu sa demokratskim procesima u zemlji.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi je rekao da je borba protiv korupcije prioritet broj jedan MUP-a Kosova.

„To je moj glavni prioritet od početka“, rekao je Rexhepi.

Pojave korupcije su pored domaćih nevladinih organizacija koje se bave fenomemenom korupcije oštro kritikovale međunarodne organizacije i na to je, uz zahtev za beskompromisnu borbu, ukazano i u izveštaju o napretku Evropske komisije.

Inače, u procesu rekonstrukcije Vlade Kosova zamenjeno je šest ministara i izabran novi ministar za Evropske integracije.

Dobri poznavaoci prilika na Kosovu kažu da, ipak, nisu zamenjeni ministri koji su najčešće spominjani u medijima zbog navodnih korupcionaških afera.
XS
SM
MD
LG