Dostupni linkovi

Potreba za novim ličnostima ili kozmetičke promene


Kosovski premijer Hashim Thaci
Kosovski premijer Hashim Thaci
Posle skoro pet meseci od najave, rekonstruisana je Vlada Kosova, koja je dovela do zamene šestorice ministara i formiranja novog ministarstva za evropske integracije.

U procesu rekonstrukcije su zamenjena po tri ministra iz Demokratske partije i Demokratskog saveza Kosova.

“Novi ministri su Edita Tahiri, minisar javne uprave, Bajram Rexhepi unutrašnjih poslova, Bujar Bukoshi zdravlja, Haki demolli, pravosuđa, Blerant Staviljeci, poljoprivrede, Ljutfi Haziri, kulture, omladine i sporta i Besim Beqaj evropskih integracija”, objavio je premijer Kosova Hashim Thaçi.

Oni su zamenili Arsima Bajramija, Zenuna Pajazitija, Aljuša Gašija, Nekibe Kelmendi, Idriza Vehapija i Valtona Beqirija.

Premijer Tači je ocenio da su promene u vladinom kabinetu izraz potrebe za novim energijama i ličnostima.

Sa druge strane opozicione partije su skeptične da će promene u vladi doneti pozitivne rezultate u vladavini. Prema predstavnicima opozicije nisu smenjeni oni ministri za koje je bilo najviše sumnje da su zloupotrebili sredstava iz budžeta i smatraju da je ovakva odluka premijera u suštini kupovina vremena.

Šef Parlamentarne grupe Alijanse Novo Kosovo, Ibrahim Makolli je ocenio da se radi o kozmetičkim promenama.

“Mislim da treba da se menja mentalitet i koncept vladavine, jer ako se nastavi ovaj mentalitet - promene su zarad promena i meni izgledaju samo kozmetičke”, kaže Makoll.

Slične stavove iznose i predstavnici drugih opozicionih partija, dok politički analitičar Belul Beqaj kaže da su u vladi ostali oni koji je trebalo da odu sa funkcija.

“Moj komentar je jako skroman. Mislim da su ostali oni koji je trebalo da idu”, objašnjava Beqaj.
XS
SM
MD
LG