Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovski Srbi nisu poslušali Beograd


Svi iznenađeni izlaskom Srba na izbore
“Ako 2000 ljudi ili nešto više u Gračanici izadje na izbore, i pored stava republičke vlade, pa i predsednika, da ne treba da izlaze, onda to znači da mi za njih nismo dovoljan autoritet”.

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, dao je prethodnu izjavu radiju B92. Priznao je, dakle, da nisu svi kosovski Srbi poslušali Beograd.

Njegov šef, ministar Goran Bogdanović, hvali se, medjutim, činjenicom da je mali broj Srba izašao na, “nelegitimne” kosovske izbore.

Ukupno osam odsto Srba je glasalo na Kosovu - u opštinama na severu Kosova svega jedan procenat - ali je ovogodišnja izlaznost ipak veća nego na ranijim glasanjima. Srbi su osvojili većinu u tri novoformirane opštine – Gračnici, Ranilugu i Klokotu, ali izgubili u Štrpcu i Novom Brdu, gde su većinska populacija.

Goran Bogdanović
I najradikalniji zagovornici neučešća Srba u kosovskoj političkoj stvarnosti, poput lidera Srpske radikalne stranke Dragana Todorovića, iznenadjeni su činjenicom da je deo srpske kosovske zajednice izašao na izbore.

"Očekivao sam još manju izlaznost gradjana na te nelegalne izbore. Za ovu veliku izlaznost u velikoj meri odgovornost snosi vlast (u Srbiji) jer nije jasno i precizno iznela stavove da na ove izbore ni u kom slučaju ne treba izlaziti jer se time na neki način daje legitimitet proglašenju nezavisnosti Kosova",
rekao je Todorović novinarima u Skupštini Srbije.

O tome da je srpska vlast zbunjena i bolno iznenadjena čak i ovakvom izlaznošću kosovskih Srba na izbore za naš program govori Rada Trajković, potpredsednica Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije:

“Oni su u potpunom šoku. Uprkos malom procentu odziva Srba, ja mogu reći da je izlaznost sada bila veća nego na prethodnim izborima u organizaciji vlade u Beogradu, što definitivno govori da je državna strategija koja se promoviše još od premijera Koštunice do današnjeg dana negde u svom toku poražena I da državnu politiku rukovodstvo u Beogradu zaista mora da prilagodi novoj realnosti, novim izazovima. To bi, pre svega, moralo da podrazumeva odgovor na pitanje suštinskog opstanka Srba na prostoru Kosova i Metohije.”

Trajkovićeva smatra da dosadašnja politika Beograda prema srpskoj zajednici na Kosovu ne može opstati i da su već mnogi zbog toga u panici:

“Ovo je mnogo uznemirilo mnoge, posebno Ministarstvo za Kosovo i Metohiju jer smo ovim izborima dobili ljude koji neće više fakultativno govoriti o problemima Srba na Kosovu nego će govoriti sa punim legitimitetom, artikulisati potrebe srpske zajednice i biti uvažavani i od strane medjunarodne zajednice i od strane Albanaca, a - ja očekujem - i od odgovornog dela Beograda.”

A kako će se na terenu očitovati posledice naloga Beograda da se ne izlazi na izbore - u Štrpcu, recimo, gde su Srbi u većini?

“Umesto da govorimo o tome ko je odgovoran što ćemo u većinski srpskom Štrpcu sada imati skupštinu sa albanskom većinom, a koja će, uz to, biti suprotstavljena već postojećoj srpskoj skupštini formiranoj nakon izbora u organizaciji srpske vlade, da se pitamo da li će to proizvesti konflikte, mi nudimo tezu o mogućnosti srpsko-srpskog sukoba u ove tri opštine u kojima su Srbi osvojili vlast“, kaže Rada Trajković.

MORALNO-POLITIČKI TEST

Upravo o tome je govorio Oliver Ivanović. Nagovestio je da bi moglo doći do udvajanja vlasti u većinski srpskim sredinama i opštinama, što bi, po njegovoj oceni, bilo opasno.

U takvim opštinama, Srbi su na izborima organizovanim uz pomoć Beograda već izabrali svoje lokalne vlasti, pa bi udvajanje značilo da će biti formirani i srpski organi vlasti na osnovu ovih izbora u organizaciji vlade u Prištini.

Što se tiče opština Novog Brda i Štrpce, u kojima Srbi čine većinu, Beograd ih je doveo u situaciju da moraju da budu pod manjinskom upravom, kaže za Radio Slobodna Evropa Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose. S tog stanovišta, naglašava Janjić, “izjava Olivera Ivanovića govori da on bar ima svest o tome šta je napravio svojom politikom u poslednja dva i po meseca“.
Dušan Janjić


A što se tiče ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića, sagovornik Radija Slobodna Evropa smatra „da je njegov opstanak u političkom životu Srbije sada glavni moralno-politički test za Borisa Tadića. U suštini, Goran Bogdanović nastavlja priču o malom broju Srba izašlih na izbore, dakle, ne vidi poruku koju je video Oliver Ivanović i koju vidi čitav svet – da Beograd i Srbi sa Kosova ne idu istom linijom – pri čemu ništa ne pomaže što se govori o „šačici“ i o „organizovanoj izdaji“.

Goran Bogdanović, po Janjićevom sudu, “pokušava da odigra najgoru moguću kartu – tu kartu koju je za Miloševića igrao Šešelj u Kninu – da podeli Srbe sa Kosova na „izdajnike“ i „dobre“ Srbe“.

Aktuelna garnitura na vlasti kosovski problem više posmatra u svetlu očuvanja svojih pozicija u uzzoj Srbiji nego u svetlu položaja i životnih imperativa kosovskih Srba, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

“Ova politička garnitura, kao i ona prethodna, mnogo više se bavi nekim apstraktnim, visokoparnim temama na nekakvom globalnom nivou, a mnogo manje nečim što je životni interes srpske zajednice na Kosovu. Zbog toga je i došlo do toga da su neki zvaničnici, poput Olivera Ivanovića, morali da priznaju da više nemaju autoritet na Kosovu”, kaže Stanković.

Medjutim, priznanje nedostatka autoriteta, po Stankovićevim rečima, “sekundarno je u odnosu na činjenicu da su Srbi u Gračanici i u nekim drugim opštinama odlučili da stvari vezane za svoj život i opstanak na Kosovu uzmu u sopstvene ruke".

"Oni su, otprilike rekli – OK, mi moramo nekako da pronadjemo način da koji ćemo da živimo sa Albancima i sa medjunarodnim predstavnicima jer ćemo ako ne idemo na te izbore izgubiti to malo mogućnosti da upravljamo svojim lokalnim zajednicama. Naprosto, položaj Srba na Kosovu je jako težak i oni moraju da zaštite sebe, tako da se ovakva njihova reakcija mogla očekivati “,
ocenjuje Dejan Vuk Stanković.
XS
SM
MD
LG