Dostupni linkovi

Još uvek neizvesnost oko izbora


Glasački listići na kosovskim izborima, novembar 2009
Glasački listići na kosovskim izborima, novembar 2009
Na Kosovu još uvek nije poznato da li će se održati vanredni parlamentarni izbori u decembru ili prevremeni u februaru.

Moguće je da će ove nedelje u Skupštini Kosova biti izglasano nepoverenje Vladi Hashima Thaqija. Tako nešto, omogućuje vršiocu dužnosti predsednika Kosova, Jakupu Krasniqi, da raspiše vanredne izbore, koji bi se održali u decembru. Tu inicijativu poduzela je Alijansa za novo Kosovo, Behxheta Pacollija.

Vanredne izbore je svo ovo vreme podržavala i Demokratska partija Kosova, Hashima Thaqija. Thaqi je tokom kongresa DPK-a, kada je ponovo izbran za njenog čelnika a bez protiv kandidata, izjavio da se Kosovo nalazi u dubokoj institucionalnoj krizi, zašta je optužio Demokratski savez Kosova Fatmira Sejdiua.

Thaqi je rekao da je jedini izlaz iz ovakve situacije da se parlamentarni izbori održe što pre.

“Prinuđeni smo da, nakon odluke Ustavnog Suda i odluke našeg parnera da napusti koaliciju, održimo izbore što pre – izbore koji će sve odrediti na osnovu Ustava i zakona Kosovu. A sve što je u skladu sa Ustavom i zakonom, je normalna situacija”
, rekao je Thaqi.

Tokom kongresa, partnerstvo Demokratskoj partiji Kosova su ponudili Alijansa za novo Kosovo i Srpska liberalna Stranka.

Kosovski analitičar Behlul Beqaj, međutim, smatra da izbori ne znače da su izlaz iz ovakve situacije.

“Moja prognoza je drugačija jer smatram da, posle izbora ako se ne bude promenio odnos političkih snaga, faktora koji su uzrokovali ovu krizu, kriza će možda da se produbi i situacija na Kosovu će biti malo komplikovanija nego što je sada. Ja ne vidim jednokratni izlaz iz ove krize. U ovom kontekstu izlaz vidim samo u sistematskim pomakama kvalitetnih promena koji počinju od ovih izbora ali koji se ne završavaju samo izborima”, kaže Beqaj.

Unutarstranačka previranja u DSK

Sejdijuov Demokratski savez Kosova ostaje neutralan bez jasnog izjašnjavanja ni za vanredne ni za prevremene izbore.

Isa Mustafa, septembar 2009
U međuvremenu, pre nego što se parlamentarni izbori budu održali, Demokratski savez Kosova ostaje jedini politički subjekat koji treba da održi izbore unutar partije, koji još uvek nisu ni zakazani.

Trenutno, kandidaturu za predsednika partije objavili su Bujar Bukoshi, do skoro ministar zdravstva, i Fatmir Sejdiu.

Inače, postoji mogućnost da se za čelnika Demokratskog saveza Kosova prijavi i aktuelni predsednik Prištine, Isa Mustafa. On je izjavio da to zavisi od dogovora unutar partije.

“Pitanje kandidature za predsendika DSK je pitanje unutrašnjeg dogovora. Ja ću podržati dosadašnjeg predsednika partije, g. Sejdiua, ako sama partija to podrži. Ako partija traži drugo rešenje, ja sam spreman da se sa tim suočim, ali smatram da je Sejdiu do sad pokazao dobre uspehe”
, rekao je Mustafa.

Pristalice Ise Mustafa su inače zadnjih dana u Prištini pisali grafite po gradu tražeći od aktuelnog predsednika Fatmira Sejdiua da napusti partiju, kako bi ustupio mesto Isi Mustafi.

A uz podršku Uke Rugove, sina pokojnog predsednika Ibrahima Rugove, Bukoshi, kandidat za čelnika DSK-a, priprema listu ljudi koji bi rukovodili Demokratski savez Kosova, na osnovu politike koju je vodio Rugova. Mediji i analitičari na Kosovu smatraju da to može prouzrokovati dalje podele unutar partije.

U vezi sa tim, analitičar Beqaj međutim smatra da je veoma važno da se uspostavi unutrašnja demokratija u političkim strankama, što godinama nedostaje na Kosovu.

“Možda drugi prioritetni zadatak jeste uspostavljanje unutrašnje demokratije u najvažnijim našim političkim strankama. Klicu nagoveštaja da se situacija možda može pogoršati a ne poboljšati vidim upravo na nedostatku unutrašnje demokratije u našim političkim partijama koje su godinama sa istim problemima, sa istim konceptima i sa istim ciljevima”, kazao je Beqaj.
XS
SM
MD
LG