Dostupni linkovi

Kupovanje glasova državnim novcem


Hashim Thaqi na predizbornom skupu u Prištini
Hashim Thaqi na predizbornom skupu u Prištini
Predizborna kampanja je u okviru normalnih demokratskih standarda, bez remećenja javnog reda i mira i odvija se u mirnoj atmosferi ocenjuju politički analitičari u Prištini.

Analitičari, međutim, kritikuju način na koji se odvija kampanja jednog broja kandidata za predsednike opština, odnosno njihovih partija, a posebno kada je reč o opštini Priština.

Politički analitičar Halil Matoshi kaže da su milionska obećanja predsednika DPK i premijera Kosova, Hashima Thaçija opštinama koje će glasati za kandidate njegove partije zloupotreba sredstava budžeta Kosova. Takođe su, tvrdi, neprihvatljiva obećanja nekim opštinama da će postati univerzitetski centri:

Halil Matoshi
«Prvo, premijer opštinama obećava stotine miliona i premijer je u samo pet opština potrošio celokupni budžet Kosova. Druga zloupotreba na koju želim da ukažem je za mene veoma čudan sindrom da se svakom gradu ili gradiću obećava da će postati univerzitetski centar. Kada se ima u vidu stopa nezaposlenosti od 40 odsto, otvarati univerzitete u svakom gradu na Kosovu i stvarati nezaposlene sa univerzitetskim diplomama, to je apsurd posebne vrste.»

Matoshi kaže da ne vidi ništa novo u vezi sa obećanjima tokom ove predizborne kampanje. Uzimajući Prištinu kao primer gde je rivalstvo najveće, Matoshi kaže da će simpatizeri političkih partija biti odlučujući za rezultate izbora, a ne privlačenje glasača programima i obećanjima koja se daju tokom kampanje.

Jednomesečna kozmetika bojenja realnosti


«Predsednika Prištine će izabrati simpatizeri, odnosno biće odlučujuće koja će partija uspeti da mobiliše svoje članstvo da izadju masovno na glasanje 15 novembra. Ona partija koja neće biti u stanju da mobiliše svoje simpatizere ona će izgubiti izbore»
, kaže Matoši.

Belul Beqaj
Poltički analitičar Belul Beqaj kaže da se kampanja odvija u okviru tolerantnih zakonskih okvira ali da premijer stalno gazi Zakon o izborima.

«Radi se o članu 3 tačka 4, kako mi se čini, pošto je on nosilac značajne javne funkcije. Drugo, u kampanji dolazi do ekspanzije propagande glavnih političkih partija, koje pokušavaju da jednomesečnom kozmetikom oboje crnu realnost bojom koja njima odgovara»
, kaže Beqaj.

On najavljuje mogućnost daljeg zaoštravanja odnosa izmedju dve najveće partije oko predsednika Opštine Priština:

«Suprotnost poruka izmedju DPK i DSK posebno u Prištini će podići tako velike tenzije da će se na kraju situacija dramtizovati i ta psihoza preneti i na druge delove Kosova, što će ozbiljno šteti ukupnom imidžu izbora»
, kaže Beqaj.

Najžešća progandna borba se vodi izmedju kandidata za predsednika Opštine Priština. DSK, koja je do sada rukovodila glavnim gradom Kosova, je izabrala kampanju iznošenja rezultata koje je do sada postigla, dok je DPK izabrala kampanju nipodaštavanja tih rezultata.

U raspravama koje se organizuju u kosovskim medijima, predsednički kandidiati se više bave napadima na suparnike, posebno one koji su na vlasti, nego što predstavljaju konkretne projekte i programe sa kojima treba da konkurišu kod glasačkog tela u svojoj opštini.
XS
SM
MD
LG