Dostupni linkovi

Sonmez pušten na slobodu do početka suđenja


Jusuf Sonmez u pratnji policije ispred suda u Istanbulu, 12. januar 2011
Jusuf Sonmez u pratnji policije ispred suda u Istanbulu, 12. januar 2011
Sud u Istanbulu oslobodio je u sredu do početka suđenja doktora Jusufa Sonmeza, osumnjičenog da je bio deo međunarodne mreže koja je na Kosovu trgovala ljudskim
organima.

Sonmez je bio uhapšen u utorak u svom stanu u Istanbulu.

Portparol EULEX misije na Kosovu, Irina Gudeljević, izjavila je za RSE da je hapšenje Sonmeza izvršeno na osnovu poternice Okružnog suda u Prištini u vezi sa takozvanim slučajem Medikus.

"Tužilac iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova, blisko sarađuje sa turskim pravosudnim organima kada je u pitanju istraga koja se vodi na Kosovu, ali u ovoj fazi je isuviše rano da se kaže da li će ili ne g. Sonmez biti izručen Kosovu jer o tome ne odlučuje EULEX", kazala je Gudeljević.

Irina Gudeljević, portparolka EULEX-a
Gudeljević je dodala da je istraga ovog slučaja i dalje u toku.

Kako prenose strane agencije, dr. Sonmez je uhapšen tokom pretresa jedne vile u azijskom delu Istanbula.

Na saslušanju održanom 6. januara u Okružnom sudu u Prištini, tužioc Evropske unije Jonathan Ratel kazao je da su "siromašni ljudi iz inostranstva bili dovedeni na Kosovo, sa lažnim obećanjima da će dobiti novac za njihove bubrege, koji su kasnije bili prodati primaocima za nezakonsku transplantaciju".

Ratel je rekao da je turski lekar Jusuf Sonmez “bio uključen i da je glavni učesnik u operacijama” koje su se desile na privatnoj klinici na periferiji Prištine, pod nazivom Medicus.

Sudija bi do 21. januara trebao da dostavi pisanu odluku o tome da li će optužnica biti potvrđena, nakon čega se može očekivati početak sudskog procesa.

U optužnici se kaže da su žrtve uglavnom bile iz Moldavije, Kazakstana, Rusije i Turske i živele su u krajnjem siromaštvu.

Njima je bilo obećano da će dobiti do 14.500 eura za njihove bubrege, dok su primaoci za to, navodi se u optužnici, plaćali od 80.000 do 100.000 eura.
XS
SM
MD
LG