Dostupni linkovi

Turski lekar glavni učesnik ilegalne prodaje organa u Prištini


Okružni sud u Prištini
Okružni sud u Prištini
Sudija Evropske unije Victor Paradal predsedavao je sednici saslušanja za podignute optužbe protiv sedam državljana Kosova, osumnjičenih da su deo međunarodne mreže umešane u trgovinu ljudskim organima.

Na sednici koja je održana u četvrtak u Okružnom sudu u Prištini, tužioc Evropske unije Jonathan Ratel kazao je da su “siromašni ljudi iz inostranstva bili dovedeni na Kosovo, sa lažnim obećanjima da će dobiti novac za njihove bubrege, koji su kasnije bili prodati primaocima za nezakonsku transplantaciju”.

Ratel je rekao da je turski lekar Yusuf Sonmez “bio uključen i da je glavni učesnik u operacijama” koje su se desile na privatnoj klinici na periferiji Prištine, pod nazivom Medicus. Sonmez je inače u bekstvu.

U optužnici se kaže da su žrtve uglavnom bile iz Moldavije, Kazakstana, Rusije i Turske i živele su u krajnjem siromaštvu.

Njima je bilo obećano da će dobiti do 14.500 eura za njihove bubrege, dok su primaoci za to, navodi se u optužnici, plaćali od 80.000 do 100.000 eura.

Nakon sednice u četvrtak, sudija ima 15 dana da odluči da li se optužnice mogu potvrditi kako bi onda otpočeo sudski proces.

Branioci osumnjičenih odbacili su optužbe, navodeći da su neosnovane.

Po njima, optužnica “nije sastavljena kako treba, tako da dokazi tužilaštva nisu dovoljni kako bi optužnica bila podignuta”.

Na osnovu dve optužnica podignute 15. i 20. oktobra 2010. godine optuženi su: Lutfi Dervishi, Arban Dervishi, Ilir Rrecaj, Sokol Hajdini, Islam Bytyçi, Sylejman Dula i Driton Jilta.

Petoro od njih je optuženo za krivična dela trgovine ljudskim organima, organizovani kriminal i zloupotrebe službenih ovlašćenja, dok su dve osobe optužene za nezakonito obavljanje medicinskih delatnosti.

Među okrivljenima ima više doktora i jedno lice koje je ranije radilo na višoj funkciji u kosovskom Ministarstvu zdravlja. Još dva lica su predmet interpolovih naloga za hapšenje.

„Donatori“ i primaoci organa bili su različitih nacionalnosti.

Slučaj su pokrenuli kosovski i policajci UNMIK-a novembra 2008. god. Izvršni službenici policije EULEX-a nastavili su istragu pod nadzorom Specijalnog tužilaštva Kosova. Sudije EULEX-a su dodeljene da vode predmet.
XS
SM
MD
LG