Dostupni linkovi

Otvaranje granica, ali bez podela


Hashim Thaci
Hashim Thaci
Razgovarala Albana Isufi, priredila Amra Zejneli

Premijer Kosova Hashim Thaçi u intervjuu za Radio Slobodna Evropa izjavio je da su odlukom Republike Kosova o reciprocitetu sa Srbijom, postignuta tri cilja: potpuno poštovanje reciprociteta, prekid krijumčarenja robe i uspostavljanje kontrole na celoj teritoriji Kosova.

“Ono što je trebalo da se desi u junu 1999. godine, desilo se u julu 2011.”, kazao je on.

Premijer Kosova je naveo da su sada cela međunarodna zajednica, SAD, EU, a i NATO, jedinstveni po pitanju uspostavljanja zakonitosti i ustavnosti na celoj teritoriji Kosova. On je takođe rekao kako se nada dobroj saradnji sa EULEX-om.

“Želimo EULEX koji će biti uspešan, a taj uspeh zavisi od njihove saradnje sa kosovskim institucijama. Želim da verujem obećanjima Marnjaka (šefa EULEX-a) da će EULEX poštovati Ustav i zakone Kosova”, kazao je Thaçi.

On je još dodao da su odluke Vlade Kosova zasnovane na modelu EU o uspostavljanje zakonitosti, te da će one pomoći Kosovu u evrointegracijama.

Ubrzanje evropske agende

“EU podržava uspostavljanje zakonitosti i ustavnosti na celoj teritoriji Republike Kosova i mi se možemo približiti EU samo ukoliko se borimo protiv kriminalnih struktura, ilegalne trgovine, ali i tako što ćemo uspostaviti red i zakon. Primenjujemo dokumente i demokratske kriterijume koji su neophodni za integraciju u EU. Ove odluke o zakonitosti na celoj teritorji Kosova pomoći će Kosovu da ubrza evropsku agendu”, kazao je Thaçi.

Na pitanje šta će se desiti nakon 15. septembra, do kada, kako je rečeno, traje dogovorena saglasnost, Thaçi je kazao da će se situacija pratiti pažljivo.

“Na prvom mestu je stvaranje bezbednog ambijenta za sve građane Kosova. Naše odluke nisu uperene protiv ikoga, to su odluke u interesu svih građana. Srbi koji žive u tom delu nisu protiv reda i zakona. Ti građani su 12 godina bili taoci kriminalnih struktura. A te strukture će se sada suočiti sa pravdom, redom i zakonom”, rekao je kosovski premijer.

On je takođe naglasio da ni po koju cenu neće biti podele Kosova.

“Ranije smo govorili da je bilo pokušaja od strane Beograda da podeli Kosovo, ali sada, nakon novonastale situacije, tako nešto Beograd ne može ni da sanja. Prema tome, Kosovo se neće deliti, mi smo za otvaranje granica ali bez promena. Zalažemo se za evropske granice”, naveo je Thaçi.
XS
SM
MD
LG