Dostupni linkovi

Vanredna vijest

File: Podržavamo dijalog i saradnju koji donose rezultate


Štefan File na Kosovu
Komesar za proširenje Evropske unije Štefan File izjavio je danas da podržava pregovore o tehničkim pitanjima između Beograda i Prištine, istakavši da je za "bilo kakav dijalog" i bilo kakvu regionalnu saradnju koja donosi rezultate.

"Nemam saznanja o bilo kakvim tajnim pregovorima između Beograda i Prištine", odgovrio je File na novinarsko pitanje tokom posete Zvečanu, na severu Kosova.

"Nisam došao da razgovaram o pitanju statusa Kosova", odgovorio je evropski komesar na pitanje da li je podela Kosova rešenje za kosovski problem.

File je istakao da podržava bilo koji dijalog i da bi regionalna saradnja koja donosi rezultate trebalo da bude podržana od strane međunarodne zajednice.

"Trebalo bi da budemo pragmatični oko pitanja predstavljanja, sedenja za okruglim stolom kod regionalne saradnje. Regionalna saradnja je veoma važan faktor kako bismo se uverili da je evropska perspektiva zaista implementirana", rekao je File.

Evropski komesar je ranije danas u Žitkovcu u opštini Zvečan na severu Kosova otvorio nov poslovno-tržni centar koji sadrži dvadesetak lokala izgrađenih sredstvima Evropske komisije (EK) i koji će, kako je komesar rekao, omogućiti zapošljavanje od 70 do 100 ljudi.

Predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović je istakao da je ovaj projekat od izuzetnog značaja za srpsku zajednicu na severu Kosova jer će pomoći kako bi se smanjio broj nezaposlenih osoba. Milović je pozvao i druge partnere iz međunarodne zajednice da se uključe u razvoj opštine Zvečan.

Evropska perspektiva za region


Štefan File je prethodno u Kosovskoj Mitrovici, gde je otvorio Informativni punkt, izjavio da su zemlje članice EU u potpunosti posvećene i ujedinjene oko evropske perspektive celog ovog regiona. File je u severnom delu Kosovske Mitrovice posetio i EU kuću i tom prilikom istakao važnost kretanja čitavog regiona ka EU.

"Bilo mi je važno da tokom posete Kosovu posetim i ovaj deo Kosova i da se uverim u veće prisustvo EU. Za to postoje razlozi. Razlog je da su zemlje članice EU u potpunosti posvećene i ujedinjene oko evropske perspektive za ceo region"
, rekao je on.

File je kazao da je sa sagovornicima bilo reči o tome šta EU može da uradi da ojača socijalni i ekonomski razvoj ovog regiona i šta može da se uradi za dobrobit ljudi ovog regiona. On je naveo da je u ovaj deo Kosova do sada uloženo 20 miliona evra i da će se taj trend nastaviti.

"Naš je cilj da pomognemo lokalnim vlastima da obezbede građanima ovde u ovom delu Kosova najbolje usluge bilo da se radi o obrazovanju, zdravstvu... Siguran sam da je u interesu svih da imaju dobru policiju, da imaju sudove koji rade i to su projekti na kojima ćemo raditi u narednim mesecima i godinama"
, rekao je File.

File se obratio i studentima Prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici kojima je održao predavanje na temu proširenja EU a govorio je o i o evropskoj budućnosti Kosova. Komesar EU za proširenje boraviće danas i u Prištini gde će učestvovati u obeležavanju Dana Evrope.

File je krajem marta takođe boravio na Kosovu tako da je ovo njegova druga poseta Kosovu od kako je na funkciji komesara EU za proširenje.

O aktivnostima evropskog komesara u Prištini u četvrtak više u tekstu File: EU će podržati razgovore Prištine i Beograda

*****
Pročitajte i ovo:
Beograd spreman na tehničke razgovore s Prištinom

Kosovski analitičari: Razgovori o tehničkim pitanjima neizbežni

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG