Dostupni linkovi

File: EU će podržati razgovore Prištine i Beograda


Štefan Fule u poseti Prištini tokom svoje zapadnobalkanske turneje, 17. mart 2010.
Štefan Fule u poseti Prištini tokom svoje zapadnobalkanske turneje, 17. mart 2010.
Autor: Amra Zejneli

Komesar EU za proširenje Štefan File (Stefan Fule) stigao je u četvrtak uveče u dvodnevnu posetu Kosovu, drugu po redu ovoj zemlji od kako je imenovan na funkciju komesara.

Po dolasku u Prištinu sastao sa premijerom Kosova, Hašimom Tačijem (Hashimom Thaqijem) i ostalim kosovskim dužnosnicima. Ovom prilikom je izjavio da postoje brojna pitanja o kojima bi Kosovo i Srbija mogli već danas odpočnu razgovore.

Nakon sastanka sa premijerom Kosova, ministrom za evropske integracije, Besimom Bećajem (Besimom Beqajem) i ostalim kosovskim zvaničnicima, File je izjavio da nije na njemu da komentariše prošlonedeljni pretres Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova, koji je izvela policija EULEX-a, dodajući da je “sama kosovska Vlada pozvala EULEX, te da ova misija ima jasan mandat pred sobom.”

File je kazao da će svakako podržati pregovore o tehničkim pitanjima između Prištine i Beograda.

“Ovi pregovori veoma zavise od Prištine i Beograda, a oni će imati punu podršku od strane međunarodne zajednice i Evropske unije. Međutim, ova dva glavna grada treba da definišu o čemu će razgovarati,”
naglasio je on.

Normalizacija odnosa približiće obe zemlje ka EU


Premijer Tači ovom prilikom je izjavio da je Kosovo spremno da pregovara sa Srbijom i dodao:

“Razgovaraćemo o praktičnim pitanjima koja su neophodna za dve zemlje. A što se pre normalizuju odnosi između Prištine i Beograda, to će pre ove dve zemlje biti bliže Evropskoj uniji.”


Inače, na sastanku između kosovskih zvaničnika i komesara EU za proširenje bilo je reči o evropskoj perspekivi za Kosovo, viznoj liberalizaciji te i o mogućnosti za ojačavanje trgovine.

Štefan File će sutra posetiti Mitrovicu, gde će otvoriti Informativni centar u severnom delu grada, kao i poslovni kompleks u Zvečanu.

On će takođe održati govor pred studentima univerziteta u severnoj Mitrovici.


*****
Pročitajte i ovo:
Beograd spreman na tehničke razgovore s Prištinom

Kosovski analitičari: Razgovori o tehničkim pitanjima neizbežni
XS
SM
MD
LG