Dostupni linkovi

Priština obećava napredak ka ukidanju viza


Pierre Mirel, oktobar 2011.
Visoki zvaničnik Evropske komisije Pier Mirel izjavio je u četvrtak u Prištini da je Kosovo zaslužilo početak dijaloga i viznoj liberalizaciji. Kosovske vlasti obećale su da će u rekordnom vremenu ispuniti preduslove Evropske komisije kada je u pitanju ovaj proces.

Nakon što je zvanično primila Izveštaj o napretku od direktora za proširenje Evropske komisije Piera Mirela, predsednica Kosova Atifete Jahjaga ocenila je izveštaj kao osnovu, putem koje će se Kosovu pomoći u postizanju evropskih standarda. Ona je pozdravila pokretanje dijaloga o vizama, koji će početi u decembru ove godine.

"Verujem da će se u bliskoj budućnosti pronaći i modaliteti o ugovornim odnosima između Republike Kosova i EU, a koji će jasno odrediti put učlanjenja Kosova u EU i NATO. Ovo je cilj naše zemlje i celog regiona“, kazala je Jahjaga.

Direktor za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje Pier Mirel istakao je izvesne napretke koje je Kosovo postiglo, pa čak i u oblastima koje su stalno bile pod kritikama, kao što je sudstvo. On je takođe pomenuo i pozitivan razvoj u borbi protiv korupcije i ostalih kriminalnih dela.

Mirel je istakao da od evropske integracije imaju korist sve zajednice, kao i sve zemlje u regionu. Zbog toga je zatražio da dve strane ostave prošlost iza sebe i da se pomire.

Vreme je da se okrene stranica

"Došlo je vreme da se okrene stranica, a to znači da je vreme da se radi zajedno na zajedničkim projektima, a evropska integracija je zajednička vizija za zemlje u regiji. Smatramo da je Kosovo zaslužilo lansiranje dijaloga o vizama, ali mi ćemo naravno pomoći i u osiguravanju da se i ostale reforme usvoje i sprovedu“, kazao je Pierr Mirel.


Hashim Thaci
Hashim Thaci
Premijer Kosova Hashim Thaci pozdravio je Izveštaj o napretku, dok je za lansiranje dijaloga o liberalizaciji viza kazao da je dobra vest i uspeh za Kosovo.

"Ovo je dobra vest za sve građane Kosova, uspeh za mladu državu Kosovo početak evropske perspektive konkretnim koracima. Ovo je zasluga države, njenih institucija, naše evropske vizije za izgradnju novog demokratskog i evropskog Kosova. Ovaj, kao i napredak koji će se postići u sklopu ovog procesa, predstavlja napredak procesa evropskih integracija", kazao je premijer Thaci na sastanku Vlade u četvrtak.

On je obećao da će se raditi brzo na ispunjavanju preduslova za uklanjanje viznog režima za Kosovo.

"Vlada je odlučnija da u rekordnom roku nastavi sa ispunjavanjem svih preduslova u sklopu procesa liberalizacije viza", kazao je Thaci.

Premijer je takođe rekao da će se posvetiti radu na izazovima pomenutim u Izveštaju iz Brisela, kao što su izborne reforme i vladavina zakona. Thaci je naveo da će se do kraja godine formirati nacionalni savet za evropske integracije, koji će razviti dugoročnu strategiju za procese integracija.

Rad na putu ka Evropskoj uniji obećala je i predsednica Jahjaga.

„Ja ću kao predsednica predvoditi sveobuhvatne mehanizme u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, a kako bi se pomogao proces integracija“, kazala je ona.
XS
SM
MD
LG