Dostupni linkovi

Srbi pozvani da prihvate decentralizaciju


Peter Faith
Peter Faith

Međunarodni civilni predstavnik i izaslanik EU na Kosovu Piter Fejt pozvao je kosovske Srbe da prihvate decentralizaciju vlasti, kojom će dobiti određenu autonomiju i bolje uslove života. Isti poziv uputio je i premijer Kosova Hašim Tači. Međutim, zvanični Beograd odbacuje decentralizaciju prema Ahtisarijevom planu.

Međuministarska grupa za decentralizaciju vlasti ocenila je da je bilo napretka u tom procesu, formirane su opštinske ekipe za pripreme, ali da nedostaje učešće srpske zajednice.

Međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt, ambasadorka SAD Tina Kaidanou, premijer Hašim Tači i ministri pozvali su sve zajednice da učestvuju u decentralizaciji pružajući uveravanja da se tim procesom stvaraju jednake mogućnosti za sve na Kosovu.

Piter Fejt je u ime Međunarodne civilne kancelarije, ICO, koja prati proces decentralizacije lokalne vlasti, ocenio da je učešće Srba neophodno jer se njima nude brojne mogućnosti za unapređenje života.


“Sada je trenutak da kosovski Srbi krenu napred. Ovim procesom dobiće veću autonomiju i bolje uslove za život na Kosovu”, rekao je Fejt dodavši da će koristi od decentralizacije imati sve zajednice.


“Cilj je formiranje bolje uprave”, dodao je Fejt.

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da Kosovo ima neophodnu finansijsku osnovu za sprovođenje procesa decentralizacije prema planu Martija Ahtisarija, ali da je potrebno angažovanje svih zajednica, posebno srpske.


“Da bi realizacija bila moguća potrebno je učešće zajednica, važno je da se čuje njihov glas i da oni budu deo sprovođenja decentralizacije”, kazao je Tači.


“Kosovo multietnička država čija je vlada odlučna da pomogne zajednicama”, dodao je on.

Međuministarska grupa je odlučila da formira opštinske ekipe koje će raditi na pripremama. Kosovski Srbi bi trebalo da dobiju pet novih opština to su Gračanica, Ranilug, Parteš, Klokot i proširenje teritorije sadašnje opštine Novo Brdo, dok će Mitrovica biti podeljena na severni i južni deo.

Plašim da će taj proces ići ali bez relevantnih faktora iz srpske zajednice i da će biti praktično nametnuto rešenje i to rešenje će morati da prihvate Srbi. ..
Ali taj proces nailazi na probleme pošto zvanični Beograd smatra da se decentralizacija ne može sprovesti prema Ahtisarijevom planu već odlukom Saveta bezbednosti UN. Predsednik kosovskog odbora SPO-a Ranđel Nojkić ocenjuje da je decentralizacija jedno od najvažnijih pitanja za Srbe na Kosovu, a posebno za one koji žive južno od reke Ibar. Međutim, on dodaje da bez učešća vlasti u Beogradu neće biti rezultata.


”Plašim se da će taj proces ići ali bez relevantnih faktora iz srpske zajednice i da će biti praktično nametnuto rešenje i to rešenje će morati da prihvate Srbi. Te prema tome smatram da se ovim pitanjem pozabavi Beograd s obzirom da je to pitanje od krucijalnog značaja za Srbe u centralnom delu i u delu Metohije, i tamo gde su Srbi u apsolutnom okruženju. Tako da se plašim da i ovo pitanje kao i mnogo puta nećemo učestvovati, a rešenje će biti nametnuto”, kaže Nojkić.

S druge strane, kosovske institucije smatraju da je protivljenje Beograda najveći problem u decentralizaciji srpskih sredina, što otežava i saradnju sa lokalnim Srbima.

Kosovski ministar za administraciju lokalne vlasti Sadri Ferati je ocenio da lokalni organi vlasti u srpskim sredinama na Kosovu koji funkcionišu u okviru sistema Republike Srbije predstavljaju prepreku formiranju novih opština. Dodao je da decentralizacija treba da vodi raspuštanju srpskih paralelnih vlasti.


“To su za nas ilegalne institucije. Pored toga one su štetne jer usporavaju proces lokalne samoodrživosti i uspostavljanju jedinstvenog sistema”, izjavio je ministar.

Decentralizacija ima za cilj da unapredi lokalnu upravu, osigura transparentnost i efikasnost javnih službi, navedeno je u Ahtisarijevom planu. Proces je posebno namenjen Srbima, kako bi se uspostavila autonomija opština, izbegla marginalizacija, te Srbi sami upravljali i sprovodili projekte radi unapređenja kvaliteta života. Takođe su i predviđene veze sa Beogradom, što prethodno mora da odobri kosovska vlada.

XS
SM
MD
LG