Dostupni linkovi

EU treba da ojača ulogu na Kosovu


EU policija na Kosovu, 2010
EU policija na Kosovu, 2010
Vladini dužnosnici u Prištini smatraju kako Evropska unija treba da ojača svoju ulogu na Kosovu, te navode da je potrebno stvoriti jasniju poziciju EU u odnosima sa državom Kosovo.

Određivanje privremenog predstavnika Evropske unije za Kosovo u Prištini se smatra koncenzusnim rešenjem koje je bilo neophodno.

U budućnosti, kaže zamenik premijera Hajredin Kuçi EU bi trebala da uspostavi viši stepen predstavništva na Kosovu i da umesto jedne kancelarije za vezu, koju ima danas, uspostavi misiju, kao što je to u ostalim zemljama.

“Sigurno je da postoje dileme unutar članica EU. Ali ono što možemo reći jeste da EU nema dileme o evropskoj perspektivi Kosova i na svojoj osnovi treba imati misiju na Kosovu, a ne vanjske politike pojedinačnih država”
, kaže Kuqi.

On dodaje da Brisel treba da ukloni dileme koje ima u odnosu sa Kosovo, kako bi se omogućilo najmlađoj državi da ide napred ka procesima integracije u EU.

“EU treba da otkloni političke smetnje u odnosu sa Kosovom, dok Kosovo treba da ispuni uslove koje zadaje EU”, kaže on.

Analitičar Driton Lajqi smatra da EU treba da ima zaokružen stav o nezavisnosti Kosova, ubrajajući tu i zemlje koje nisu priznale Kosovo kao državu.

Privremena rešenja za Kosovo, uključujući i određivanje privremenog predstavnika EU za Kosovo, proizvod su oklevanja i dilema unutar EU, kaže on.

“EU treba da bude praktičnija i da otkloni političke smetnje koje utiču na stagnaciju razvoja Kosova. Privremena rešenja trebaju se završiti što pre i EU treba da dođe do jednog stalnog rešenja u odnosima sa Kosovom”, kaže on.

Evropska unija je najveći investitor na Kosovu i od završetka rata je održala svoje prisustvo na Kosovu. Ipak, od proglašenja nezavisnosti EU nema jasan stav u odnosima sa Prištinom zbog toga što pet zemalja članica još nisu priznale nezavisnost Kosova.
XS
SM
MD
LG