Dostupni linkovi

Bez priznanja svih teško do liberalizacije


Glavna smetnja u procesu liberalizacije viza za Kosovo je to što pet zemalja članica EU još nije priznalo nezavisnost Kosova. U Prištini kažu da tehnički uslovi za proces liberalizacije viza nisu problem i oni se mogu ostvariti.

Kosovo očekuje pozitivan izveštaj o dostignućima tokom poslednje godine i nada se da će se postepno uključiti i u integrativne procese u Evropskoj uniji, ocenio je premijer Kosova Hashim Thaqi tokom potpisivanja sporazuma sa Evropskom komisijom u iznosu od 103,6 miliona evra koja će biti korišćena za ekonomski i socijalni razvoj i razvoj institucija Kosova.

Sporazum je deo Instrumenata pomoći u procesu pred uključivanje u EU, a premijer je rekao da će se ta sredstva investirati u oblasti od posebnog značaja za Vladu kao što su sudstvo, javna administracija, ekonomski razvoj i zdravstvo.

Kosovski premijer Hashim Thaqi očekuje da će sredinom oktobra Evropska komisija objaviti pozitivan izveštaj o dostignućima na Kosovu.

’Vlada Kosova je u celosti anagžovana na intenziviranju dinamike procesa integracija u EU. Jačanje političkog i tehničkog dijaloga sa Evriopskom komisijom suštinski doprinisi u tom pravcu. Mi verujemo da će studija biti pozitivna i uvereni smo da je Kosovo spremno da napreduije u procesu evropskih integracija“, rekao je premijer Thaqi.

Šef Kancelarije za veze Evropske komisije u Prištini Renzo Davidi je izjavio da EK podržava Kosovo u ostvarivanju kriterijuma i stvaranje funnkcionalnih institucija.

„Sve zemlje kandidati za integraciju su posebno usredsredjene u izgradnji institucija“, rekao je Davidi.

On je istakao da je financijska pomoć Brisela pokazatelj podrške poboljšanju kvaliteta života na Kosovu. Inače ovom donacijom EK je ostvarila 80 odsto obaveza koje je preuzela na Donatorskoj konferenciji o Kosovui iz jula prošle godine.

Političke prepreke mogu biti nepremostive


Ministar unutrašnjih poslova Kosova Zenun Pajaziti kaže da institucije Kosova vrlo odgovorno i svestrano rade na ostvarivanju obaveza koje imaju na planu liberalizacije viza i ističe da su pre svega politčki problemi, odnosno ne priznavanje od strane pet zemalja EU problem, jer kako kaže duboko veruje da će Kosovo tehničke uslove za liberalizaciju viza vrlo brzo ispuniti.

„Mi ćemo nastaviti na našem putu, na ostvarivanju naše agende u evropskim integracijama. Mi ćemo ostvariti naše obaveze koje se odnose na ostvarivanje kriterijuma za liberalizaciju viza“
, rekao je ministr Pajaziti.

Uz izveštaj o napretku, Evropska komisija treba da objavi i kriterijume i način njihovog ostvarivanja da Kosova postalo deo evropskih integrativnih procesa. Glavna smetnja u tom procesu je činjenica da pet država članica EU još uvek nisu priznale Kosovo.

Potpredsednik opozicione Alijanse Novo Kosovo Ibrahim Makolli kaže da očekuju da će ocena EK biti pozitivna, ali da politčke prepreke zbog nepriznavanja od strane pet država mogu biti nepremostiva prepreka u procesu liberalizacije viza i integrativnim porcesima.

„To što će sigurno štetiti Kosovu i njenim naporima da bude deo široke evropske porodice je nepriznavanje od strane nekoliko država EU. To je jedan od najvećih hendikepa koji će držati Kosovo taocem još dosta dugo vremena dok se ne dogode ova priznanja. Posebno u oblasti liberalizacije viza ali i drugim pitanjima Kosovo će imati teškoća bez ovih pet priznanja“, smatra Makolli.

Predstavnici institucija Kosova su preko novog izvestioca za Kosovo u Evropskom parlamentu, austrijske poslanice Ulrike Lunacek, koja je tokom ove nedelje posetila Kosovo, zatražili podršku i pomoć ove institucije u pronalaženju načina kako nepriznavanje nezavisnosti Kosova od strane nekih zemalja EU ne bude smetnja da Kosovo ostane van ovih procesa.
XS
SM
MD
LG