Dostupni linkovi

Decentralizacija za bolji život svih zajednica


Livia Plaks: Saradnja između zajednica neophodna posebno nakon nedavnih lokalnih izbora
Livia Plaks: Saradnja između zajednica neophodna posebno nakon nedavnih lokalnih izbora
Međunarodni zvaničnici, predstavnici institucija i kosovskih Srba ocenili su na skupu u Prištini da su nove većinski srpske opštine ključne za bolji položaj srpske zajednice i međuetničke odnose na Kosovu.

Decentralizacija je najbolji način da se unapredi život svih zajednica na Kosovu, ocenjeno je na skupu u organizaciji američkog Projekta za etničke odnose, održanog u Prištini.

Direktorka Projekta Livia Plaks je kazala da je saradnja između zajednica neophodna posebno nakon nedavnih lokalnih izbora, i dodala da se centralne vlasti moraju koncentrisati na pružanje podrške novim opštinama, kako bi one bile funkcionalne.

“Moramo imati u vidu šta je potrebno za formiranje i konsolidaciju novih opština, kako bi one mogle da odgovore na izazove. Da li će one imati neophodnu finansijsku podršku da završe proces decentralizacije i da li će paralelne strukture biti prepreka u tom procesu”, zapitala se Plaks dodavši da je ključno pitanje da li će nove opštine unaprediti život kosovskih Srba.
Livia Plaks: Sever još uvek može biti problem i njime se pažljivo moraju baviti kosovske vlasti i međunarodna zajednica

Plaks je kazala da su trenutno međuetnički odnosi stabilni, ali da se ne može sasvim odbaciti mogućnost zaoštravanja situacije na severu Kosova.

“Sever još uvek može biti problem i njime se pažljivo moraju baviti kosovske vlasti i međunarodna zajednica”, izjavila je Plaks.

Ambasador SAD Kristofer Del izjavio je da ima poboljšanja u integraciji manjina, ali da se taj proces mora unaprediti. On je istakao da se mora intenzivirati proces decentralizacije, koji je počeo nakon novembarskih lokalnih izbora.

“Sada je vreme da se decentralicija pretvori u produktivnu i pozitivnu realnost za sve. Odlaganje neće naići na razumevanje kod građana koji čekaju 10 godina”, rekao je Del. Prema njemu neophodno je da opštine imaju kontrolu nad svojim resursima dok Vlada teba da osigura prenos nadležnosti.

TOLERANCIJA I UVAŽAVANJE

Podršku opštinama je obećao premijer Hašim Tači. On je kazao da Vlada sve dokumente i strategije želi da realizuje poštujući etničke principe.

“Naši zakoni i sve naše strategije promovišu međuetničku i građansku toleranciju, jer se zalažemo da izgradimo demokratsko Kosovo”
, rekao je Tači.
Hašim Tači: Naši zakoni i sve naše strategije promovišu međuetničku i građansku toleranciju, jer se zalažemo da izgradimo demokratsko Kosovo

Predstavnik stranke koja učestvuje u radu Skupštini i Vlade Kosova kazao je da je novim srpskim opštinama neophodna podrška Vlade i međunarodnih organizacija, kako bi kroz razne projekte pokazale da rade na poboljšanju života lokalne zajednice.

Petar Miletić, predstavnik Samotalne liberalne stranke, kaže da je svaka opština specifična i zahteva hitnu podršku. On je istakao da posebnu pažnju treba posvetiti Štrpcu gde su lokalnu vlast formirali Srbi i Albanci, te koja poseduje potencijal za razvoj turizma, jer se u toj opštini nalazi poznati ski centar Brezovica.
Na skupu američkog instituta Projekta za etničke odnose istaknuto je da bez obzira na politička neslaganja i otvorenih pitanja između Albanaca i Srba dijalog o zajedničkom životu i razvoju nema alternativu.

“Ukoliko u toj opštini bude demonstrirana toleracija i međuetničko uvažavanje biće to dobar primer koji će videti puno ljudi i primer koji mogu slediti i drugi. Zato mislim da predstavnici centalne vlasti imaju dobar motiv da podrže ljude koji su preuzeli odgovornost za vođenje opštine Štrpce."

“Nikako ne bih želeo da budem pogrešno shvaćen da opštine Gračanica, Klokot i Ranilug treba zapostaviti. Naprotiv i one zaslužuju neophodnu pažnju kako bi napravili dobar rezultat u što kraćem roku”, rekao je on.

Na skupu američkog instituta Projekta za etničke odnose istaknuto je da bez obzira na politička neslaganja i otvorenih pitanja između Albanaca i Srba dijalog o zajedničkom životu i razvoju nema alternativu.
XS
SM
MD
LG