Dostupni linkovi

Veće interesovanje Srba za decentralizaciju


Nakon imenovanja pripremnih ekipa za stvaranje novih opština u Klokotu, Ranilugu i Gračanici iz Međunarodne civilne kancelarije i vlade Kosova kažu da su u toku intervjui sa prijavljenim kandidatima za pripremne timove za opštinu Parteš, Novo Brdo i Severna Mitrovica i da je interesovanje za proces značajno povećano.


Nasuprot prethodnim izjavama zvaničnika Kosova da ima teškoća u stvaranju pripremnih timova za novu opštinu u severnom delu Mitrovice zbog politčkog uticaja zvaničnog Beograda, portparol MCK Endi Mekgafi kaže da i medu građanima na severu Mitrovice postoji povećano interesovanje za učešće u procesu decentralizacije.


„Naš prvi korak će biti imenovanje jedne pripremne ekipe za opštinu Severna Mitrovica. Bilo je zadovoljavajućeg broja prijava za to, tako da nema sumnje da i na severu Mitrovice postoje partneri koji imaju iskreno interesovanje i opredeljeni su za to“, kaže MekGafi.


Povećanje interesovanja među građanima iz srpske zajednice potvrđuju i u Ministrarstvo za lokalnu upravu, koje će vrlo brzo lansirati drugu rundu kampanje informisanja o decentralizaciji.


Zvničnica za informisanje u ovom ministrastvu Lumnije Demi kaže:


„Počele su da se otklanjaju dileme oko toga da li treba da se dogodi proces decentralizacije na Kosovu. Prijave koje su primljene od zainteresovanih da budu članovi pripremnih ekipa pokazuju da je sada sasvim drugačije raspoloženje, ne samo aplikanata već i lokacija da budu deo procesa decentralizacije“, kaže Demi.

Nojkić: Odgovornost na međunarodnoj zajednici


Srbi su spremni za proces decentralizacije i traže da se prethodno jasno utvrde kriterijumi tog procesa kaže Ranđel Nojkić jedan od lidera Srba iz centralnog Kosova.


„ Proces decentralizacije mora vrlo jasno zakonski da bude definisan, pa tek onda da se uđe u taj proces. Ovde se ide obrnuto i onda se vrlo stiće utisak da zapravo proces decentralizacije je formalnost koja neće dati određene rezultate“, kaže Nojkić.

Za ovakvo stanje prema Nojkiću najveću odgoovrnost snosi međunarodna zajednica, ali ništa manja nije ni odgovrnost institucija Kosova.

Endi Mekgafi

„ Mislim da je odgovornost na međunarodnoj zajednici koja je taj proces pokrenula, ali isto tako ili nista manje ne snose odgovornost ni institucije s obzirom da je ovo vrlo važan proces i da najveću korist i efekte koji će proizaći treba upravo institucije da osete, te prema tome moraju da to poguraju kod međunarodne zajednice.“


Imam utisak kaže Nojkić da nadležnima kao da nije stalo da ovaj proces uspe.


„Stiče se utisak da se odgovornost prebacuje sa jednih na druge, a zapravo ni međunarodna zajednica ni institucije, Vlada Kosova nisu spremne za ovaj proces.“


Ovakve ocene odbacuje portparol MCK.


„Ne mislim da je to prava slika oko posla koji je urađen. Ima nekih značajnih poslova koje treba balansirati ovom prilikom. Svako želi da proces decentralizacije bude deo ukupnog procesa reforme na celom Kosovu. To je značajno, da je to deo jedne demokratske i razvijene demokratije i za to su opredeleni vlada i međunarodna zajednica,“
kaže Mek Gafi.

Inače od maja meseca, kada je otvoren konkurs za pripremne ekipe po opštinama, prijavilo se 358 kandidata koji su izrazili spremnost da budu deo tih ekipa.


U MCK očekuje da će za tri godine Kosovo imati 38 opština, od kojih su deset sa srpskom većinom i jedna sa većinskom turskom zajednicom. Dvadeset i sedam opština će imati većinsko albansko stanovništvo.

XS
SM
MD
LG