Dostupni linkovi

Kosovo će naredne godine ispuniti sve uslove za viznu liberalizaciju


Pasoš Kosova i viza
Kosovo će u 2011. godinu ući kao jedina zemlja u regionu koja nije ispunila sve potrebne obaveze prema Evroskoj uniji, kako bi Kosovari mogli bez viza da se kreću u zemljama šengena.

Kosovske vlasti veruju da će se tokom predstojeće godine ispuniti svi kriterijumi za viznu liberalizaciju.

Ministar za integracije u ostavci, Besim Beqaj, kaže da je Kosovo ispunilo sve uslove kako bi dobilo potrebnu strategiju od strane EU za dalje nastavljanje sa radom na tom putu.

Beqaj je od Evropske komisije zatražio da preduzme konkretne korake, naglašavajući da je bitno da ovo pitanje ne bude deo evropske diplomatije, već da ostane tehničko.

„I komesar Fule je tokom konferencije za štampu rekao da će Kosovo veoma brzo dobiti strategiju za liberalizaciju viza. Očekujemo da se to uskoro realizuje kao i konkretni pristupi. Ne želimo da ovo pitanje bude pitanje spoljne politike na nivou EU“, kazao je Beqaj.

Prema njegovim rečima, Kosovo je do sada ispunilo sve kriterijume zadate od strane Brisela, kao što je potpisivanje sporazuma o repatrijaciji i kreiranje strategije o integraciji povratnika.

On je takođe izrazio nadu da će se do kraja februara završiti digitalizacija civilnog registra – što će omogućiti izdavanje biometrijskih pasoša.

Opozicija krivi domaće institucije

Iako Kosovu još uvek nedostaje strategija od strane EU kako bi se i zvanično radilo na ispunjavanju kriterijuma za viznu liberalizaciju, Beqaj je naveo da se očekuje da će se do kraja naredne godine ispuniti svi potrebni zahtevi kako bi se građanima omogućilo slobodno putovanje u zemlje EU.
Protest u Prištini zbog odluke EU da ne uključi Kosovo u razmatranje za viznu liberalizaciju od 2010. godine, kada su Srbija , Crna Gora i Makedonija dobile ovu povlasticu, 129. decembar 2009.

„Nema nikakvih sumnji da će Kosovo već krajem 2011. godine ispuniti sve uslove, a potom ostaje na Briselu da oceni Kosovo. Ubeđen sam da oni neće ocenjivati Kosovo sa zakašnjenjem, jer nije ni u čijem interesu da Kosovo ostane crna rupa u regionu“, navodi Beqaj.

Iz kosovske opozicije ocenjuju da kosovske institucije nisu radile dovoljno na ovom pitanju.

“Ovo su tehinička pitanja, a Kosovo i prošla vlada nisu ispunili ove tehničke kriterijume kako bi dobili strategiju za viznu liberalizaciju. To je krivica domaćih institucija“, kaže Burim Ramadani iz Alijanse za budućnost Kosova.

Kosovski ekspert za Evropske integracije, Shenoll Muharremi, kaže da jedan od razloga zašto je i EU spora po ovom pitanju jeste činjenica da pet zemalja EU još uvek nisu priznale Kosovo, tako da one predstavljaju prepreku Evropskoj komisiji da tretira Kosovo kao državu.

On međutim naglašava da je veoma bitno da Kosovo ubrzo dobije strategiju za viznu liberalizaciju od strane Evropske komisije.

„Ne verujem da Evropa i Kosovo trebaju držati Kosovo ovoliko izolovano. Kosovo je jedna od najizolovanijih zemalja i nešto se mora desiti kako bi se ovo promenilo“, zaključio je Muharremi.
XS
SM
MD
LG