Dostupni linkovi

Badnje veče u Prištini: Poziv mladima da grade budućnost


Ponoćka u Prištini
Ponoćka u Prištini
U novoizgrađenoj katedrali u centru Prištine, nazvanoj Majka Tereza, u petak u ponoć kosovski biskup Dode Gjergji predvodio je misu na Badnje veče, na kojoj su bili prisutni građani Kosova katoličke veroispovesti, ali i pripadnici drugih vera.

Biskup Gjergji ovom prilikom je kazao da je Božićni praznik trenutak radosti i sreće, te je u ime katoličke crkve pozvao mlade i kosovsko društvo da budu oprezni i da se staraju prema ljudima koji imaju potrebe za tim.

„Naša crkva na Kosovu želi da pozove mlade da budu strpljivi u procesu prelaska iz jednog starog oblika života u novi koji nam nudi vreme, ali da ne ruše ono što su izgradili stari, već da nadograde sa ljubavlju sa osećajem zahvalnosti. Takođe pozivamo mlade da su hrabriji kada preuzimaju lične životne odgovornosti, i u stvaranju porodice, i da se ne plaše požrtvovanja, patnje, siromaštva“
, poručio je biskup.

Tokom ceremonije, pročitani su delovi biblije, izrečene molitve i otpevane pesme.

Učesnici ceremonije kažu da je Božić, iako katolički praznik, dokaz postojanja verske tolerancije na Kosovu i simbol jedinstva albanaca.

„Ovaj praznik je za sve Albance, bez obzira na verske podele“
, kaže Trendelina Plakaj.

„Ne vidim ništa što nas deli. Naprotiv, ovo nam veže i ojačava jedinstivo“
, kaže Ndue Ukaj.

„Veoma sam srećna kada je na misi prisustvuju veliki broj ljudi, bez obzira na veru. Katolici ili muslimani – ovo je praznik kojeg slavi većina albanaca“
, kaže Rea Gjoni.

“Imam dosta prijatelja koji su katolici a još više koji su muslimani. Samo moje prisustvo ovde sa mojim drugovima, katolicima, govori da smo mi u stanju da živimo zajedno, bez obzira na versku pripadnost”
, kaže Malsor Neziri.

Čestitke povodom Božića katoličkim vernicima su uputili i vršilac dužnosti predsednika Jakup Krasniqi i premijer u ostavci, Hashim Thaqi.

On je ovom prilikom takođe pozdravio i predstavnike međunarodnih misija na Kosovu na nemačkom, talijanskom, engleskom ali I hrvatskom jeziku.

“Ovaj praznik prenosi poruku rađanja vere, spasavanja, humanizma i ljubaznosti za sve ljude na Kosovu. Želim da Božić na Kosovu ove godine ali i sledećih godina donese još više sreće, prosperiteta, harmonije, mira, napredovanja u svim oblastima“
, navedeno je između ostalog u Thaqijevoj čestici.
XS
SM
MD
LG