Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo hoće u CEFT-u kao država


Razmotrićemo našu poziciju u CEFTA-i: Bajram Hasani

Piše: Nadie Ahmeti (Priredila: Amra Zejneli)

Nakon desetogodišnjeg članstva i učešća Kosova u Sporazumu o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi (CEFTA), Vlada Kosova će zatražiti od kancelarije Evropske unije (EU) da se u CEFTA-i ne predstavlja pod nazivom administracije Ujedinjenih nacija (UNMIK), već kao nezavisna država.

Kosovo je 2007. postalo član CEFTA-e, a s obzirom na to da u to vreme status Kosova nije bio rešen, sporazum je potpisao tadašnji šef UNMIK-a, Joakim Riker.

CEFTA je osnovana kako bi se produbile ekonomske integracije zemalja regiona sa zemljama EU.

Ministar trgovine i industrije Bajram Hasani izjavio je danas pred Skupštinskim odborom za ekonomski razvoj da se Kosovo treba predstavljati kao država, a ne kao UNMIK.

"Ne radi se da želimo da se povučemo iz CEFTA-e, ali ćemo razmotriti našu poziciju. Ukoliko zemlje, koje nas ne priznaju i ne žele saradnju, onda nikog više od njih neće da košta tako nešto", kazao je Hasani.

Savetnik za ekonomiju premijera Kosova Ramuša Haradinaja, Haki Šatri, kaže da predstavljanje Kosova pod nazivom UNMIK predstavlja nejednak tretman Kosova u poređenju s drugim zemljama članicama CEFTA-e.

"Smatramo da je krajnje vreme da pokažemo da je Kosovo nezavisna država. O ovom pitanju se raspravlja, ali delovanja još nisu konkretizovana", izjavio je Šatri za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Bujar Dugoli, bivši ministar trgovine i industrije u vreme kada je Kosovo učlanjeno u CEFTA-u, navodi da je nakon proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine došlo do promena političkih okolnosti, tako da u međunarodnim mehanizmima, Kosovo treba da bude priznato kao država bez preambule UNMIK-a. Ali za to bi, prema njegovim rečima, trebalo da postoji volja EU.

Domaće proizvode zaštititi pod određenim okolnostima: Bujar Dugoli
Domaće proizvode zaštititi pod određenim okolnostima: Bujar Dugoli

U slučaju CEFTA-e, Dugoli kaže da Srbija može da predstavlja pravnu prepreku za rešavanje ovog pitanja.

"Znajući da je pristup Srbije prema Kosovu nepromenjen, kako u prošlosti tako i sada, mislim da to može biti pravna prepreka za rešavanje ovog pitanja. Bez obzira na novu realnost, nezavisnost Kosova podrazumeva da se u budućnosti svi međunarodni sporazumi mogu ispraviti ili razjasniti, da je država Kosovo ili Republika Kosovo naslednik svih međunarodnih sporazuma", kaže Dugoli.

Neiskorišćene mogućnosti

Primena ovog sporazuma, prema predstavnicima poslovne zajednice, nije pokazala nikakav uspeh za lokalne proizvođače.

Izvršni direktor Kluba proizvođača Kosova Astrit Pandža kaže da su efekti CEFTA-e na Kosovu bili više politički nego ekonomski.

"Najveći problem sa kojim se suočavamo jeste da zemlje CEFTA-e primenjuju mnoge barijere na kosovske proizvode, dok te zemlje mogu lakše prodavati na Kosovu. Na osnovu sveobuhvatne analize beneficija Kosova u CEFTA-u, ispostavlja se da je Kosovo mnogo više dalo CEFTA-i nego što je dobilo od nje", kaže Pandža.

Prema zvaničnim podacima, uvoz proizvoda iz zemalja CEFTA-e na Kosovu tokom 2016. godine iznosio je preko 753 miliona evra, dok je izvoz robe "Made in Kosovo" u zemlje članice CEFTA-e bio preko 144 miliona evra.

Ali, prema Bujaru Dugoliju, kosovske institucije i poslovna zajednica nisu iskoristile sve mogućnosti koje nudi ovaj sporazum.

"Postojale su i postoje mogućnosti da se domaći proizvodi ili ekonomija Kosova zaštititi pod određenim okolnostima, kako je to dozvoljeno sporazumom. Stoga smatram da povlačenje iz međunarodnih sporazuma može koštati Kosovo, jer svaki novi sporazum na samom početku može imati probleme političke prirode", naglasio je Dugoli.

Inače, sedam meseci nakon članstva u CEFTA-i, Kosovo je 17. februara 2008. proglasilo nezavisnost.

Te godine državni organi Kosova su promenili carinske pečate od onih UNMIK-a na pečat Carine Kosova.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG