Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nema 'made in Kosovo' u Srbiji


Međunarodni sajam poljoprivrede i agroindustrijskih proizvoda, Priština, 2017.

Vinarija "Bodrumi i Vjetër" (Stari podrum) iz Orahovca izvozi vina u Hrvatsku, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Češku, Holandiju, Belgiju, Japan, ali ne i u Srbiju. Kako za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže Mehdi Daka iz ove vinarije, izgleda da je u Srbiji i dalje problem da se na njihovim policama pojave proizvodi sa deklaracijom "Made in Kosovo".

"Imali smo zahteva iz Srbije za vino u rinfuzi, ali mi ne želimo da prodajemo vino na taj način jer želimo da stvorimo brend. Naši potencijalni partneri nam kažu da je u Srbiji problem da se proizvodi 'Made in Kosovo' izlažu u njihovim supermarketima. Zahtevi za vino u rinfuzi su svakodnevni, kao što su oni koji dolaze iz Vinoprodukt Čoka, ali ne i za one u ambalaži sa tiketom", kaže Daka.

Ova vinarija je jedna od kompanija koja učestvuje na Međunarodnom sajmu poljoprivrede i agroindustrijskih proizvoda na kojoj svoje proizvode izlaže i više od 30 kompanija iz Srbije koje su došle u sklopu Privredne komore Srbije. Sajam organizuje Privredna komora Kosova uz podršku Vlade Kosova.

Dok srpske firme pokušavaju da dopru do kosovskog tržišta, kosovskim proizvodima to i ne ide tako lako, o čemu najbolje govore brojke.

Izvoz Srbije na Kosovo raste iz godine u godinu, a prošle godine je prešao i 400 miliona eura, što Srbiju čini i najvećim uvoznikom. Samo tokom prvih osam meseci ove godine Srbija je na Kosovu izvezla robu u vrednosti većoj od 320 miliona eura, dok je izvoz Kosova u Srbiji za isti period iznosi oko 33 miliona.

Najviše se uvoze poljoprivredni proizvodi, ali i proizvodi evropskih firmi koje rade u Srbiji. Kosovo u Srbiju izvozi voće i povrće, a nešto malo rude i metala, kao i drvo.

Štand Privredne komore Srbije na sajmu u Prištini
Štand Privredne komore Srbije na sajmu u Prištini

Mehdi Daka iz vinarije "Bodrumi i Vjetër" kaže da kosovska politika treba više da pomogne kosovskim kompanijama kako bi plasirale proizvode na srpsko tržište. S druge strane, dodaje Daka, na Kosovu nema patriotizma, "iako ekonomski stručnjaci tvrde da u ekonomiji patriotizam i ne treba da postoji".

Zoran Radovanović iz firme Floriva, koja proizvodi sadnice jagodičastog voća, i Kooperativa iz Ivanjice, po drugi put učestvuje na sajmu u Prištini, a već nekoliko godina prodaje robu na Kosovu. Radovanović kaže da su kosovski kupci, kao i svi ostali, dobri i zahtevni, u smislu da traže dobar kvalitet. Već danas je u toku isporuka robe ove firme na Kosovo.

"Poslednjih godina smo imali potražnju, a od prošle godine kada smo posetili sajam potražnja je porasla. Trudimo se, imamo kvalitetne proizvode. U svakom slučaju, kupci su dobri, mi smo zadovoljni saradnjom i opet smo došli na ovaj sajam. Ipak smo mi najsrodniji jedni drugima, najbliži smo", reči su Radovanovića.

"Firme su heroji današnjice"

Predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju za RSE navodi da politika usporava razvoj ekonomske saradnje. Ističe da je potrebno da se ojača dijalog i uklone sve prepreke. On dodaje da će dve komore precizno identifikovati probleme kako bi se putem dijaloga uklonile sve barijere.

Na otvaranju sajma Grdžaliju je rekao da je privatni sektor od izuzetne važnosti za ekonomski razvoj zemlje.

"Ekonomija i ekonomska saradnja približava ljude, ojačava mostove i ubrzava procese integracije. Ovo danas je najbolji dokaz da ta saradnja, regionalna ili međunarodna, nema alternativu", kazao je on.

Marko Čadež iz Privredne komore Srbije pohvalio je saradnju sa kosovskim kolegama. Kako kaže, nije uvek bilo lako tokom proteklih godina kada je politika često otežavala stvari. Čadež poručuje političarima da se više energije treba uložiti u stvaranje uslova za jačanje privredne saradnje.

"Heroji današnjice su tu, a to su ove firme. Svi govorimo o nekim vrednostima, ali ovo su ljudi koji prave vrednost. Oni vredno stvaraju proizvode, pronalaze poslovne puteve, zapošljavaju ljude, pronalaze tržišta i čine da naš region bude region uspeha, a ne problema", ističe Čadež.

Zamenik premijera Kosova Fatmir Ljimaj kazao je da je Kosovo otvoreno za saradnju sa regionom, ali i da će da podrži radnike i domaće proizvođače.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG