Dostupni linkovi

Zapaljen automobil na severu Kosova nakon preregistracije na RKS


Ilegalne tablice sa srpskim oznakama na Kosovu
Ilegalne tablice sa srpskim oznakama na Kosovu

Na teritoriji opštine Leposavić, opštini sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova, zapaljen je automobil koji je preregistrovan na RKS (Republika Kosovo) tablice, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) zamenik direktora Policije Kosova za region sever, Besim Hoti.

Ovaj incident dolazi uoči isteka roka za preregistraciju vozila sa oznakama gradova na Kosovu,koje izdaju organi Srbije. Inače, ovo nije prvi slučaj paljenja imovine osobama koje su se odlučile da uzmu RKS tablice, a kosovske vlasti su tu pojavu okarakterisale kao "zastrašivanje".

Hoti dodaje da policija istražuje ovaj slučaj, te da još uvek nisu poznate oosbe koje su počinile ovo krivično delo.

Slučaj je okarakterisan kao "podmetanje požara" a Hoti kaže da je zapaljeno vozilo bilo preregistrovano na RKS tablice, te da bi to mogao da bude i motiv za to krivično delo.

"Nemamo informacije u ovoj fazi, jer to nije jedini automobil koji je izgoreo, ima nekoliko automobila koji su izgoreli u ovom periodu i građani su debitovali na svojim imanjima, međutim, ostaje da se biti dalje istražen", rekao je Hoti.

Rok za preregistraciju vozila sa srpskim oznakama ističe 31. oktobra ali međunarodna zajednica od kosvskih vlasti traži da produži rok, kako bi se izbegle tenzije.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je 25. oktobra rekao da je Kosovo jednom već odložilo rok za registraciju tablica.

Kosovske vlasti su 31. jula, nakon što su Srbi na severu podigli barikade, odložile proces preregistracije na mesec dana, odnosno umesto 1. avgusta počeo je 1. septembra.

U međuvremenu je predsednik Srpske liste Gotan Rakić najavio da će pripadnici srpske zajednice na severu Kosova "blokirati sve prelaze i ulaze od severa ka centralnom Kosovu na jugu", ukoliko kosovske vlasti od 1. novembra počnu sa akcijom oduzimanja vozila koja nisu preregistrovana na RKS.

Predstavnici Srpske liste, vodeća partija kosovskih Srba koja ima podršku Beograda da učestvuje u koosvskim institucijama, 27. oktobra sastala u Beogardu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Procenjuje se da na Kosovu ima oko 10 000 aztomobila sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaju srpski organi. Radi se uglavnom o KM (Kosovska Mitrovica) tablicama, koje vlasti Kosova smatraju nelegalnim, ali su ih u opštinama na severu tolerisali do sada.

Šta građanima na severu Kosova donosi preregistracija vozila?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

XS
SM
MD
LG