Dostupni linkovi

Politika 'koči' izmenu Zakona o praznicima na Kosovu


Dan Evrope, 9. maj, radni je dan u gotovo svim zemljama Evropske unije.  Na Kosovu je neradan. (Foto: Devojčica stoji pored balona sa zastavom EU tokom svečanosti povodom obeležavanja 9. maja, Dana Evrope u Prištini, arhivska fotografija)
Dan Evrope, 9. maj, radni je dan u gotovo svim zemljama Evropske unije.  Na Kosovu je neradan. (Foto: Devojčica stoji pored balona sa zastavom EU tokom svečanosti povodom obeležavanja 9. maja, Dana Evrope u Prištini, arhivska fotografija)

Prema Zakonu o službenim praznicima, na Kosovu je ponedeljak šest puta uzastopno neradan dan. Jedan je već prošao, 11. aprila, ali tu je narednih pet, sve do 9. maja.

U subotu, 9. aprila, obeležavao se Dan Ustava Kosova, ali je neradni dan bio u ponedeljak, 11. aprila.

U nedelju, 17. aprila, je katolički Uskrs, ali je ponedeljak (18. april) ponovo neradni dan.

Tu je i naredna nedelja, 24. april, kada pravoslavni verinici proslavljaju Uskrs po julijanskom kalendaru, pa je ponedeljak, 25. april, neradni dan.

Međunarodni praznik rada, 1. maj, takođe pada u nedelju a onda je ponedeljak, 2. maj, neradni dan.

Međutim, 2. maja (ponedeljak) je i prvi dan ramazanskog Bajrama, pa se neradni dan automatski produžava i na utorak.

Potom je još jedan ponedeljak, 9. maj, ponovo neradni na Kosovu jer se obeležava i Dan Evrope.

Na osnovu Zakona na Kosovu, kada službeni praznici padnu u subotu ili nedelju, sledeći radni dani – ponedeljak – je neradni.

Zakon o službenim praznicima na Kosovu, usvojen 2008. godine, obuhvata jedanaest praznika tokom kojih javne institucije ne rade, za razliku od nekih preduzeća iz privatnog sektora.

Građani za promenu Zakona o praznicima

Pojedini meštani Prištine za Radio Slobodna Evropa (RSE) ocenjuju da bi Zakon na snazi trebao da bude promenjen, odnosno da ponedeljak ne treba da bude neradni dan ukoliko neki od praznika bude tokom vikenda.

Isak Reka je vlasnik jedne prehrambene prodavnice u kosovskoj prestonici i navodi da se svi neradni dani ne odnose i na privatni sektor. Napominje da on, ali ni njegovi radnici, ne odmaraju za sve praznike.

"Mi (u privatnom sektoru) ne vezujemo praznike, radimo stalno. Nema računa da se odmara jer je mnogo praznika. Zašto se Dan Evrope slavi na Kosovu?", pita se Reka.

Njegovo mišljenje deli i Zade Kamberi, koja radi kao medicinska sestra na Klinici za hematologiju pri Univerzitetsko kliničkom centru Kosova.

Smatra da će zbog "neradnih ponedeljka" najviše štete imati učenici.

"Mnogo je praznika. Ja radim ali nema potrebe za svim tim slobodnim danima. Na klinici ima dežurnih i nema prepreka. Ali šta je sa decom? Šest ponedeljaka! Ponedeljkom neće imati nastavu", ukazuje ona.

Poslanici iz redova najvećih stranaka su nekoliko puta tražili izmene i dopune Zakona o službenim praznicima, odnosno da se ukinu neki praznici ali i da se zabrani da radni dani budu neradni, kada praznici padnu za vikend. Međutim, za sada nije bilo uspeha po tom pitanju.

Zahtev za još jedan neradni dan

Zakon je ušao u proceduru za izmenu i prošao je na skupštinskoj Komisiji za javnu upravu, lokalnu samoupravu, medije i regionalni razvoj. Međutim, jedina izmena je obeležavanje još jednog paznika, 24. juna: Dan Egipćana (manjinska zajednica na Kosovu).

Zahtev za ovaj praznik (koji ne predviđa slobodan dan) predao je pre dve godine tadašnji poslanik iz redova egipaćanske zajednice Eljbert Krasnići (Elbert Krasniqi), koji je trenutno ministar Administracije lokalne samouprave.

Valjon (Valon) Ramadani, član Komisije za javnu upravu, lokalnu samoupravu, medije i regionalni razvoj ispred vladajućeg Samoopredeljenja, navodi da će njegova stranka, kada nacrt Zakona stigne u Skupštinu na razmatranje, posebnim amandmanom tražiti da se zabrani prenošenje praznika ali i da se 9. maj – Dan Evrope – skine sa liste zvaničnih praznika.

Inače taj dan je radni dan u gotovo svim zemljama Evropske unije.

Ramadani dodaje da su izmene Zakona o službenim praznicima u blokadi zbog političkih pitanja.

'Srpska lista blokira izmenu Zakona o praznicima'

Ustav Kosova ovom zakonu daje značaj od vitalnog interesa. A za usvajanje, izmenu ili ukidanje zakona od vitalnog interesa potrebna je dvotrećinska većina od 120 poslanika u Skupštini, kao i dve trećine od 20 poslanika iz redova manjinskih zajednica.

"Prošlo je na Komisiji (za državnu upravu), Komisija je to prosledila Skupštini, ali ne može da se reši na sednici ako ne učestvuju poslanici iz srpske zajednice. Svaki put kada se ovaj zakon nađe na dnevnom redu, poslanici srpske zajednice ne učestvuju (u radu Skupštine)", objašnjava Ramadani i dodaje da ne zna zbog čega je to tako.

RSE nije uspeo da stupi u kontakt sa poslanicima iz redova srpske zajednice. U Skupštini Kosova srpska zajednica ima zagarantovanih deset poslaničkih mesta, a trenutno su svi iz Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba.

Zvaničnici iz Vlade Kosova navode da će podržati svaku inicijativu oko zabrane prenošenja praznika na radne dane, ukoliko oni padnu vikednom.

"Mi, kao Vlada, u načelu podržavamo izmenu ove odredbe", kaže za RSE portparol Vlade Kosova, Prparim Krueziu (Perparim Kryueziu).

Za izmenu zakona o praznicima i civilni sektor

Zakon o državnim praznicima na Kosovu nailazi i na kritike civilnog sektora.

Aljbana Redža (Albana Rexha) iz organizacije "Demokratija plus", podvlači da je neophodna izmena Zakona o praznicima, dopuna člana četiri, koji predviđa da se ne radi tokom radnih dana, ukoliko praznik padne za vikend.

"Predlažemo i da 9. maj ne bude slobodan dan", kaže ona.

Privredna komora Kosova je prethodno pozvala Vladu da hitno izmeni i dopuni Zakon o službenim praznicima, navodeći da prenošenje praznika sa vikenda na radne dane "finansijski šteti zemlji".

Zvanični praznici na Kosovu, definisani zakonom, su: Nova godina, Dan nezavisnosti Kosova, Dan Ustava Kosova, Međunarodni praznik rada, Dan Evrope, Kurban Bajram, ramazanski Bajram, katolički Božić, pravoslavni Božić, katolički Uskrs i pravoslavni Uskrs.

Osim ovih praznika, zakonom je predviđeno i osam memorijalnih dana, ali to nisu neradni dani.

I u Albaniji je slična situacija kao na Kosovu. Proslavlja se četrnaest službenih praznika, koji se prenose na radne dane, ukoliko padnu subotom ili nedeljom.

A u Srbiji i Bosni i Hercegovini praznični dani se ne prenose ukoliko padnu vikendom, dok je u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji ponedeljak neradni dan samo ukoliko praznik padne u nedelju.

Priredila: Sandra Cvetković

XS
SM
MD
LG