Dostupni linkovi

Lokalni izbori na Kosovu: Šta Beograd poručuje Srbima sa severa


Mitrovica
Mitrovica
Koliki je uticaj Beograda na kosovske Srbe sa severa, koji su se protivili rešenjima postignutim briselskim dogovorima, da li može da obezbedi sprovodjenje izbora i postoji li politička saglasnost o tome?

Hoće li Beograd poslati jasnu poruku Srbima na severu Kosova da izadju na lokalne izbore 3. novembra na kojima u skladu sa Briselskim sporazumom treba da izaberu predstavnike u Zajednicu srpskih opština? Milovan Drecun iz vladajuće Srpske napredne stranke, predsednik skupštinskog odbora za KiM za RSE je izjavio:

„Republika Srbija je prihvatanjem Briselskog sporazuma izrazila čvrstu rešenost da ga implementira. Po planu primene tog sporazuma, početkom novembra treba da budu održani lokalni izbori, a od njihovog održavanja zavisi formiranje Zajednice srpskih opština. Srbija je maskimalno posvećena primeni tog sporazuma i svakako podržava izbore na KiM.“

Medjutim, dobri poznavalac kosovskih prilika Dušan Janjić primećuje da još nema jasnog stava Beograda, odnosno vladajućih partija.

Dušan Janjić
Dušan Janjić
„Još uvek zvanični Beograd šalje dve različite poruke. Jedna je ona koja se šalje iz Brisela, najčešće od prvog potpredsednika Aleksandra Vučića i premijera Ivice Dačića, a to je da su lokalni izbori izuzetno važni i da na njima treba učestvovati. Ali, postoji ona druga poruka koja se šalje neformalnim kanalima, a nekad i otvoreno, kao što je uradio Krstimir Pantić, zamenik direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, takodje član SNS kao i Vučić, u kojoj otvoreno kaže da Srbi sa severa neće i ne treba da izadju na izbore“, kaže Janjić dodajući da bi Beograd morao da, odmah iza rekonstrukcije Vlade krajem jula, jasno pozove Srbe da izadju na izbore.

Milovan Drecun koji je član Glavnog odbora SNS veruje da će sa vrha njegove partije biti poslata jasna poruka Srbima sa severa:

„Mi to nedvosmileno podržavamo.“

Odlučujuća uloga Srbije

Da li Vlada Srbije, s obzirom na svoj uticaj na Srbe sa severa Kosova, može da preuzme odgovornost za ishod izbora? Milovan Drecun je oprezan u proceni:

„Realna mogućnost uticaja Beograda na Srbe na severu Kosova zavisi prevashodno od njihove procene da li im nešto što se od njih traži garantuje opstanak i prosperitet ili postoji opasnost da napuste mesta u kojima žive. Dakle, Beograd se zaista suočava sa ozbiljnim problemom autoriteta kod Srba na severu Kosova.“

Djordje Vuković iz CESID-a veruje da, bez obzira što su jaki neki drugi uticaji mimo Vlade Srbije i što ima različitih poruka iz različitih vladajućih krugova, sa različitih državnih i partijskih nivoa, ipak zvanični Beograd može odlučujuće da utiče na ishod lokalnih izbora.

„Ne možemo očekivati da će sada apsolutno svi poslušati ono što bude Beograd poručio, jer na severu Kosova postoji dosta jak politički uticaj i opozicione Koštununičine Demorkatske stranke Srbije i Srpske pravoslavne crkve sa idejama koje zagovara Amfilohije. Može se reći da je stvar dosta rovita, dosta teška, ali ja mislim da država Srbija ima dovoljno mehanizama, i finansijskih i nekih drugih, da to može da dovede do kraja.“

Za sada, jedina reakcija zvaničnika u Beogradu u danu kada je odredjen datum za lokalne izbore, jeste bečka izjava šefa diplomatije Ivana Mrkića koji je izrazio nadu da će, s obzirom na pozitivna iskustva sa OEBS-om, Srbi na severu izaći na izbore.

“Mislim da ćemo i ovog puta tako da se organizujemo da izađe što veći broj naše sabraće na Kosovu i Metohiji i glasa, kada budu organizovani izbori“.

Lokalni izbori su jedna od stepenica primene Briselskog dogovora. S obzirom na obaveze koje je Beograd preuzeo u implementaciji dogovorenog, nije daleko od pameti da neće biti kalkulacija i da će primeniti sve mehanizme o kojima govori Djordje Vuković, uključujući i finansijske, kako bi obezbedio legalno fomiranje Zajednice srpskih opština.
XS
SM
MD
LG