Dostupni linkovi

Ratni veterani na Kosovu traže povećanje minimalca


Protesti veterana Oslobodilačke vojske Kosova ispred Skupštine Kosova. 6. juni 2022.

Veterani bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) su se 6. juna razišli jer nije bilo kvoruma na sednici Skupštine Kosova da se razmatra Nacrt Zakona o minimalnim platama.

Oni su se ranije tokom protesta, probili u dvorište Skupštine Kosova, dok je policija obezbeđivala ulaz u tu instituciju.

Kako je saopšteno iz Policije Kosova, na protestima su povređena dva policajca, dok je jedan građanin zatražio lekarsku pomoć zbog suzavca.

Policija Kosova je reagovala kako bi sprečila okupljene da uđu u Skupštinu Kosova ali podvlače da tom prilikom nije koristila suzavac.

Iz Policije Kosova veruju da je suzavac bacio neko od osoba koje su bila na protest veterana.

Ovaj protest, koji je podržalo i Udruženje ratnih veterana OVK, održava se u znaku protesta jer za veterane nije predviđeno povećanje minimalne zarade.

Bačen je suzavac a okupljeni su uzvikivali "OVK, OVK".

Boračka penzija na Kosovu iznosi koliko i minimalna plata ali nacrtom zakona, koji je usvojila Vlada Kosova, neće biti povećana.

Vršilac dužnosti predsednika Udruženja OVK-a, Faton (Klinaku) Kljinaku je poručio da kosovske institucije ignorišu njihove zahteve, te da su zbog toga prinuđeni da protestuju.

Protesti veterana ispred Skupštine Kosova, 6. juni 2022.
Protesti veterana ispred Skupštine Kosova, 6. juni 2022.

Nacrt zakona, kojim bi trebao da se otvari put za povećanje minimalnih plata, poslanici Skupštine Kosova su trebali da razmatraju u ponedeljak, 6. juna, ali nije bilo kvoruma.

Za ovaj nacrt zakona je glasao 51 poslanik.

Pre nego što je zakon stavljen na glasanje, opoziciona Demokratska partija Kosova je zatražila da se sa dnevnog reda sednice skine ta tačka. Međutim, taj predlog nije prošao.

U međuvremenu je šefica parlamentarne grupe vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje, Mimoza Kusari Ljilja, je ocenila da se nezadovoljstvo veterana Oslobodilačke vojske Kosova gomilalo godinama unazad.

Ona je navela će se Vlada na čelu sa premjerom Aljbinom Kurtijem baviti svim kategorijama, kako je to i predviđeno zakonom.

Sa druge strane, poslanica ispred opozicionoe Demokratske partije Kosova, Ganimete Musljiu, je ocenila da je protest veterana opravdan.

I drugi poslanici iz redova te partije su podržali protest vetrana OVK.

Vlada Kosova je taj nacrt zakona odobrila u aprilu ove godine i prema njemu će minimalna plata iznositi 264 evra bruto, odnosno 250 evra neto.

Minimalna zarada na Kosovu se nije povećavala od 2011. godine.

Prema Evropskoj agenciji za statistiku‘Eurostat’, građani Kosova su imali najmanju minimalnu platu u Evropi.

Trenutno ona iznosi 130 evra za radnike do 35 godina i 170 evra za radnike preko 35 godina.

Protesti veterana ispred Skupštine Kosova, 6. juni 2022.
Protesti veterana ispred Skupštine Kosova, 6. juni 2022.

XS
SM
MD
LG