Dostupni linkovi

Kosovo zadržava recipročne trgovinske mere prema Srbiji


Prelaz Merdare

Ministarka za dijalog u Vladi Kosova Edita Tahiri izjavila je za RSE da će recipročne mere uvedene Srbiji za transport nafte i gasa ostati do daljnjeg, s obzirom da razgovori sa srpskom delegacijom u Beču u ponedjeljak nisu urodili plodom. Razgovori će biti nastavljeni, kazala je ona.

"Ovaj hitan sastanak je sazvan kako bi se postiglo rešenje. Ali nakon teških pregovora tokom celog dana, nije bilo rezultata. Argument srpske strane je da Kosovo nije članica Konvencije o ADR (međunarodnom transportu opasnog tereta), ni članica UN. Međutim, naš argument je bio da je Kosovo sa mnogim državama već postiglo dogovor o priznanju ovih ADR sertifikata, te da njihovi argumenti ne stoje“, kazala je ona.

Tahiri je rekla da je srpska strana tokom razgovora u nekoliko navrata prekidala razgovore radi konsultacija, te da se EU maksimalno angažovala kako bi ubedili predstavnike Beograda.

"Važno je reći da se po tom pitanju razgovori nastavljaju, a to znači da se očekuje da će srpska strana dobro razmisliti o tome. Mi smo za slobodnu trgovinu, mi smo za dijalog, za dijalog na osnovu reciprociteta, kao i za slobodnu trgovinu na osnovu reciprociteta“, naglasila je Tahiri.

Tahiri dodala da je do sada bilo i drugih sličnih sporazuma o slobodnoj trgovini koji su postignuti bez problema.

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić saopštila je da je sastanak Kosova i Srbije o trgovinskim pitanjima, uključujući i transport opasnih materija, održan u “dobroj i konstruktivnoj atmosferi” i da će EU nastaviti da radi na tome da se omogući slobodna trgovina i transport opasnih materija bez prepreka, "a u duhu normalizacije odnosa”.

Srpska strana se još nije oglasila po ovom pitanju.

Kosovski prevoznici su se od septembra prošle godine suočavali sa berijerama na granici sa Srbijom, te je iz tog razloga Tahiri pokrenula ovo pitanje u Briselu.

Kosovo je 21. marta uvelo recipročne mere Srbiji o priznanju sertifikata za transport nafte i gasa, jer nakon višemesečnih pregovora srpska strana nije izrazila spremnost da prizna kosovske sertifikate i iz tog razloga su uvedene recipročne mere Srbiji.

Na Kosovu se, međutim, ne oseća nedostatak nafte i gasa, koji se sada više uvoze iz ostalih država u regionu.

Iz Udruženja naftaša Kosova kažu da Kosovo dobija ovakvom odlukom Vlade Kosova, te da to najbolja vladina odluka do sada.

"Naše udruženje podržalo je Vladu Kosova. Od ovoga direktno gubi samo Srbija. Kosovo se sada snabdeva iz Makedonije, Albanije, i EU. Vlada treba da uvede slične mere i na druge proizvode koje Srbija izvozi na Kosovo, kako bi Srbija shvatila da je Kosovo država i da treba da prizna naše sertifikate", kazao je predsednik Udruženja naftaša Fadilj Berjani.

Pre uvođenja recipročnih mera na Kosovo je svakodnevno ulazilo od 10 do 15 cisterni iz Srbije.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

XS
SM
MD
LG