Dostupni linkovi

EU: Dijalogom rešiti trgovinski spor Srbije i Kosova

  • RSE

Prelaz Merdare

Evropska unija nastoji da pomogne u prevazilaženju trgovinskog spora Srbije i Kosova, izjavila je za RSE portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Ketrin Rej (Catherine Ray), podsećajući da se i Beograd i Priština opredelili za evropski put.

“I Kosovo i Srbija su sesaglasili se da normalizuju odnose kroz dijalog kojem posreduje EU. Stoga EU očekuju da se pronađe obostrano prihvatljivo rešenje za trgovinu, odnosno prolaz roba. Mi smo u stalnom kontaktu sa obe strane u nastojanju da potpomognemo u postizanju takvog dogovora“, ističe Rej.

Na prelazu Merdare između Srbije i Kosova danima stoje kamioni koji prevoze gas i naftu, zaustavljeni usled recipročne odluke kosovske vlade da ne propušta teretna vozila kojima je sertifikat o bezbednosti izdala Srbija. Usled zastoja novac gube obe strane.

Ovakva situacija traje od 21. marta kada je kosovsko Ministarstvo trgovine i industrije donelo odluku o uvođenju recipročnih mera Srbiji. Kosovskoj carini je tada naloženo da od utorka, 22. marta, ne priznaje srpske ADR sertifikate, čime je Srbija sprečena da na Kosovo izvozi naftu i gas.

U Ministarstvu trgovine i industrije Kosova kažu da je do takve odluke došlo posle niza pokušaja Vlade Kosova da pronađe rešenje tom pitanju kroz dijalog u Briselu.

Kako je rekla nadležna ministarka Hikmete Bajrami, kosovske kompanije koje se bave transportom nafte od avgusta prošle godine se suočavaju sa trgovinskim barijerama Srbije, koja ne priznaje kosovske ADR sertifikate.

S druge strane, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić kazao je za Radio Televiziju Srbije da je"Priština prešla sve granice i da je ušla u zonu neprihvatljivih ponašanja."

"Mi svakako imamo granice strpljenja i nećemo ćutke gledati. Priča o recipročnim merama je izmišljena. Mi najnormalnije puštamo sve vreme kamione iz Prištine, ali nećemo ćutke čekati da nam interesi budu zgaženi i postoji mali prostor da se taj problem reši", napominje Đurić.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG