Dostupni linkovi

Vlada Kosova razmatra načine preuzimanja dužnosti gradonačelnika u tri opštine na severu


Severna Mitrovica, 23. april 2023.
Severna Mitrovica, 23. april 2023.

Ministarstvo administracije lokalne samouprave sarađuje sa novoizabranim gradonačelnicima u opštinama na severu Kosova oko organizovanja sednica Skupština opština, na kojima će položiti zakletvu, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Eljbert Krasnići (Elbert Krasniqi), koji je na čelu ovog Ministarstva.

On je dodao da će 22. maja biti saopštene sve informacije oko toga kada i gde će gradonačelnici Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana položiti zakletvu i preuzeti mandat.

"Timovi rade na definisanju ovih procesa", rekao je Krasnići.

U četiri opštine na severu Kosova živi većinsko srpsko stanovništvo koje je bojktovalo lokalne izbore 23. aprila i ne prihvata rezultate, odnosno nove gradonačelnike iz redova albanske zajednice.

Do sada je zakletvu položio samo gradonačelnik Severne Mitrovice, Erden Atić (Atiq), koji je pobedio ispred Pokreta Samoopredeljenje sa oko 550 glasova.

Gradonačelnik Severne Mitrovice stupio na dužnost, uprkos protivljenju Srba
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Izlaznost na ovim izborima je bila 3,47 odsto od ukupnog broja upisanih u birački spisak.

U opštini Leposavić novi gradonačelnik je Ljuljzim Hetemi (Lulzim) iz Samoopredeljenja, u opštini Zvečan je Iljir Peci (Ilir) iz redova Demokratske partije Kosova (DPK), dok će Zubin Potok voditi Izmir Zećiri (Zeqiri), takođe iz DPK-a.

Međutim, od ove tri opštine, samo Zubin Potoku ima funkcionalnu Skupštinu opštine.

Izbori su se održali nakon što su prethodni gradonačelnici, svi iz najveće partije kosovskih Srba, Srpske liste, novembra prošle godine podneli ostavku sa ciljem da se spreči proces preregistracije sa srpskih na kosovske tablice.

Ono što je problematično je i mesto polaganja zakletve. Za razliku od Severne Mitrovice, u kojoj postoji zgrada opštine koja radi po kosovskom sistemu, u drugim opštinama na severu, do sada su lokalne vlasti Kosova bile smeštene u zgradama Privremenih organa koji rade u sistemu Srbije.

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer (Jeffrey Hovenier) je 18. maja izjavio da ne bi trebalo upotrebiti silu oko pristupa opštinskim zgradama na severu, odnosno da je važno izbeći sukobe ili tenzije na terenu.

Zemlje Kvinte su potom 19. maja izrazile zabrinutost zbog aprilskih lokalnih izbora uz ocenu da oni ne predstavljaju dugoročno stabilno političko rešenje za opštine ne severu, jer ih je bojkotovala srpska zajednica.

U zajedničkom saopštenju su 19. maja pozvale strane "da hitno rade na obezbeđivanju stabilne, reprezentativne i participativne demokratije u ovim opštinama".

XS
SM
MD
LG