Dostupni linkovi

Kosovo: Vađenje viza za BiH donosi brojne prepreke


Kosovski pasoš, arhivska fotografija
Kosovski pasoš, arhivska fotografija

Fadil Redžepi je rodom iz Prištine a odrastao u Sarajevu. Međutim, već sedam godina nije u mogućnosti posetiti rodbinu i prijatelje jer poseduje samo dokumente Kosova.

Vizni režim između Kosova i Bosne i Hercegovine je paradoksalan, navodi Redžepi, uzimajući u obzir da će građani Kosova uskoro moći bez viza da putuju i u zemlje Evropske unije, ali ne i u one u okruženju.

"Možemo da krenemo u Evropu i svet, a Bosna – koja nam je tu, bukvalno na korak – ne možemo da odemo. Mnogi građana sa Kosova koji imaju porodične veze sa Bosnom, ne mogu da odu, jer procedura vađenja viza za BiH je katastrofalna. Imam osećaj da bi lakše dobio vizu za Švedsku, Norvešku, Ameriku nego za BiH", navodi Fadil Redžepi, te ističe:

"Pokušavao sam, ali to su razne peripetije, od predloga Ambasade u Skoplju da tražim 'dozvolu' Ministarstva vanjskih poslova, kao da idem na mesec."

Naš sagovornik tvrdi da od ovog viznog režima trpe i građani, te ekonomije dve zemlje, pogotovo Bosne i Hercegovine pošto je izvoz BiH mnogo veći od kosovskog.

"Nadam se da će ubrzo neko nešto učiniti po ovom pitanju da bi ljudi mogli slobodno da se kreću, da posećuju svoju rodbinu, prijatelje, i uopšte da odu i vide grad Sarajevo i BiH", iskreno će Redžepi.

Kosovo je Bosni i Hercegovini uvelo recipročne mere na vizni režim pošto je BiH odustala od ukidanja viza za građane Kosova. Vize se izdaju u Skoplju, Tirani, te Istanbulu.

Građani Kosova se sada nalaze u takvoj situaciji da mogu slobodno da putuju u Srbiju, sa ličnom kartom ili pasošem, ali ne i u BiH.

Problem u Banjaluci

Zamenik ministra spoljnih poslova, Petrit Seljimi, u izjavi za RSE kaže da su vlasti Kosova spremne da ukinu vizni režim kad god, ali u koordinaciji sa bosanskohercegovačkim vlastima.

"Koliko smo shvatili, problem je u Banjaluci a ne u Sarajevu. To je za žaljenje, zato što Kosovari sada sa ličnom kartom putuju u Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i Srbiju, a Kosovo i BiH su jedine zemlje na Balkanu sa viznim režimom. Od ovoga ispaštaju građani, studenti, biznismeni, ove države, ali nadam se da će se ova balkanska tvrdoglavost rešiti u sklopu evropskih integracija", kaže Seljimi.

I Emilija Redžepi, bošnjačka poslanica u Skupštini Kosova, kaže da bi Bosna i Hercegovina, posebno njen entitet – Republika Srpska, trebali hitno da reše ovo pitanje.

"Ukidanje viza građanima Kosova je jako bitno za nas Bošnjake koji živimo ovde na Kosovu, pre svega, sa moralnog aspekta, uvažavajući nas kao svoju dijasporu. Imamo čak Bošnjake koji su i poreklom iz Bosne. Ne radi se samo o politici, već bi naša braća trebala iz humanog aspekta što pre da nam ukinu vize, a ne da Bosna bude poslednja zemlja u Evropi za ukidanje viznog režima", konstatuje Emilija Redžepi.

Na Kosovu je u februaru boravio i poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović, kada je izjavio da su započeti razgovori o slobodi kretanja građana između dve zemlje.

Iako je srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić, rekao da BiH neće priznati Kosovo dok je on član Predsedništva, Mehmedović je kazao da postoji, uprkos svemu, pozitivna energija za pronalazak modela za slobodu kretanja.

XS
SM
MD
LG