Dostupni linkovi

Kosovo deklaracijom traži slobodu putovanja u EU


EU je odlučna – dok se pitanje demarkacije ne reši, za građane Kosova nema vizne liberalizacije
EU je odlučna – dok se pitanje demarkacije ne reši, za građane Kosova nema vizne liberalizacije

Evropska unija (EU) ponovo je potvrdila da bez ispunavanja dva poslednja uslova – ratifikacije demarkacije sa Crnom Gorom i konkretni rezultati u borbi protiv korupcije, Kosovo ne može dobiti viznu liberalizaciju. S druge strane, Skupština Kosova pokrenula je inicijativu da deklaracijom zatraži od EU da se Kosovu ipak omogući vizna liberalizacija i bez demarkacije.

U najnovijem izveštaju Visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Frederike Mogherini, o zajedničkim prioritetima spoljne politike, navodi se da se bez dva postavljena uslova Kosovu ne može pružiti vizna liberalizacija.

Pitanje ratifikacije demarkacije trenutno je u zatišju zbog nedostatka glasova za šta je inače potrebno 80 glasova.

Situacija je sada još više otežavajuća jer je 11 poslanika Srpske liste, lista koja je deo vladajuće koalicije, odlučilo da "zamrzne" svoje učešće u kosovskim institucijama iz nezadovoljstva naspram usvojenog Zakona o Trepči.

Istovremeno, EU je odlučna – dok se pitanje demarkacije ne reši, za građane Kosova nema vizne liberalizacije.

To je i nateralo Skupštinu Kosova da predstojećih dana usvoji Deklaraciju o liberalizaciji viza i postavljenom uslovu o demarkaciji koja će biti upućena svim zemljama EU.

Dogovor Prištine i Podgorice o razgraničenju (označeno žutom bojom), dok predstavnici kosovske opozicije zahtevaju drugačiju putanju granice (označeno crvenom bojom)
Dogovor Prištine i Podgorice o razgraničenju (označeno žutom bojom), dok predstavnici kosovske opozicije zahtevaju drugačiju putanju granice (označeno crvenom bojom)


Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, nakon sastanka sa skupštinskim odborom za spoljne poslove u utorak, kazao je da ovo pitanje ne može biti taoc slobodnog kretanja građana Kosova i da će se od EU tražiti zeleno svetlo za viznu liberalizaciju.

Kako je dodao Veselji, izvršiće se napor da se Kosovu prizna pravo koje imaju države u okruženju.

"Kosovska politika, sve parlamentarne grupe, imaju zajednički stav o evrointegracijama Kosova, o tome da Kosovo ima svoje granice i svoj suverenitet, i da priznaje teritorijalnu celovitost i suverenitet svake susedne države... Ono što nas deli jeste stav o demarkaciji. Naše kolege iz opozicije imaju stav koji nije protiv demarkacije, već se radi o njihovog zabrinutosti prilikom razgraničenja", kazao je Veselji.

Kadri Veselji je dodao da građani Kosova nisu zaslužili da se kazne zbog toga, jer je Kosovo ispunilo sve ostale uslove koji se tiču vizne liberalizacije.

"Cilj ovog sastanka je bio da se dođe do zajedničke deklaracije koja će razjasniti mnoga pitanja koje su, možda, zemlje EU pogrešno shvatile kada je reč o Kosovu i dobrosusedskim odnosima. Ukoliko ima volje, opravdano je da se Kosovarima omogući pravo na liberalizaciju viza bez tog uslova, jer postoje još mnogo država unutar EU koje nisu rešile granična pitanja", kazao je on.

Teško do bezviznog režima

Stav opozicije o demarkaciji je nepromenjen – Kosovo tim sporazumom gubi 8.000 hektara svoje površine i sporazum kao takav ne može da prođe.

Član Odbora za spoljnu politiku iz redova opozicione Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj kazao je da dogovor o zajedničkoj deklaraciji postoji, ali promena stava po pitanju demarkacije ne. Kako je rekao, demarkacija se treba rešiti drugom verzijom sporazuma.

"Putem ove deklaracije Evropskoj uniji ćemo garantovati da označivanje granice treba da se uradi na miran način, bez ugrožavanja integriteta jedne ili druge države", rekao je Ljekaj.

Stručnjak evrointegracija Emrušh Ujkani, pak, smatra da će bez demarkacije Kosovo teško dobiti viznu liberalizaciju.

"Sve se vrti oko toga da Kosovo mora da ratifikuje demarkaciju sa Crnom Gorom i to treba da se desi kako bi zemlja išla u išla napred, na osnovu evropske agende", ističe Ujkani.

Sporazum o demarkaciji se 1. septembra našao pred poslanicima, ali je tokom dana povučen jer, kako je kazao premijer Kosova Isa Mustafa, nisu stvorene okolnosti i uslovi za razmatranje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG