Dostupni linkovi

Suspenzija suspendovanog dijaloga


Dijaloga i neće biti do okončanja izbora u Srbiji, poručuju analitičari: Predsednici i premijeri Kosova i Srbije sa Federikom Mogerini u Briselu
Dijaloga i neće biti do okončanja izbora u Srbiji, poručuju analitičari: Predsednici i premijeri Kosova i Srbije sa Federikom Mogerini u Briselu

Pišu: Amra Zejneli, Branka Mihajlović, Arton Konushevci

Vlada Kosova poštovaće rezoluciju Skupštine o suspenziji briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom, izjavila je ministarka za dijalog Edita Tahiri.

Rezolucija Skupštine koja, između ostalog, nalaže suspenziju dijaloga do oslobođenja bivšeg premijera Ramuša Haradinaja iz Francuske, rezultat je nezadovoljstva kosovske politike u odnosu prema briselskom dijalogu i na provokacije Srbije, kažu kosovski analitičari. U svakom slučaju, dodaju oni, dijaloga i neće biti do okončanja izbora u Srbiji.

Na rezoluciju je reagovala i Evropska unija, navodeći da ona ne doprinosi normalizaciji odnosa i da nije u skladu sa dosadašnjom posvećenošću Kosova tom procesu. Evropski zvaničnici su pozvali kosovske lidere na konstruktivnost radi sopstvenog naroda ali i napretka na evropskom putu.

Rezoluciju opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja podržale su sve političke partije
Rezoluciju opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja podržale su sve političke partije

Potpredsednica Evropskog parlamenta i izaslanica za Kosovo, Urlike Lunaček je putem Twittera poručila da Beograd i Priština moraju da se vrate za pregovarački sto i nastave dijalog. Ona je takođe rekla Srbiji da treba da povuče zastarele poternice protiv Ramuša Haradinaja.

Rezoluciju opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja podržale su sve političke partije, uključujući i one sa vlasti koje vode dijalog sa Srbijom.

Ministarka za dijalog u Vladi Kosova je u pismenom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) navela da je vlada uvek poštovala sve odluke Skupštine, pa će tako ispoštovati i ovu.

„Vlada i ja kao glavni pregovarač poštujemo rezoluciju Skupštine koja je usvojena u četvrtak. Od početka dijaloga 2011., mi smo poštovali sve rezolucije i ostajemo posvećeni tome“, navela je Tahiri, bez dodatnih komentara.

Kosovski analitičar Naim Rašiti za RSE navodi da rezolucija odražava veliku ljutnju u zemlji na Haradinajevo hapšenje, na tajne interpolove poternice Srbije, tako da je skepticizam u porastu što se tiče odnosa sa Srbijom. Drugo, zbog unutrašnje političke krize ova rezolucija se može tumačiti kao pokušaj da se pokaže jedna vrsta jedinstva.

Rezolucija Skupštine, između ostalog, nalaže suspenziju dijaloga do oslobođenja bivšeg premijera Ramuša Haradinaja iz Francuske
Rezolucija Skupštine, između ostalog, nalaže suspenziju dijaloga do oslobođenja bivšeg premijera Ramuša Haradinaja iz Francuske

„Ipak, ne postoji odluka da se dijalog prekine u dugoročnom planu. Dijaloga inače i neće biti do posle izbora u Srbiji, ali u i nekim zemljama EU. Ovo jeste u svakom slučaju upozorenje, izražavanje nezadovoljstva i jedan snažniji zahtev za povratak Haradinaja u Prištinu. Međunarodnoj zajednici rezolucija se nije ni malo svidela, ali oni su svesni nastale situacije u vezi sa dijalogom i ne vide da je ova odluka u dugoročnom planu“, kaže Rašiti.

Kosovo je do sada bilo otvoreno za prevazilaženje nesuglasica u dijalogu sa Srbijom, a Srbija je, s druge strane, bila ta koja je dovodila u pitanje dijalog i nije sprovodila sporazume, kaže analitičar Iljir Ibrahimi. Kako dodaje, bilo je krajnje vreme za Kosovo da donese jednu ovakvu odluku kako bi se ukazalo na to da provokacije ne mogu da traju zauvek.

„Srbija preduzima i desktruktivne korake, kao što je slučaj Haradinaj, što ne pomaže smirivanju situacije a nakon voza, zida i dr. Dakle, u vreme dijaloga u Briselu, Srbija dovodi u pitanje regionalnu stabilnost kad god joj se pruži prilika. Iako je EU to zamerila, to je ispravna odluka Kosova“, kazao je Ibrahimi.

„Kosovo je partner u ovom dijalogu i EU treba da bude jasno da je Kosovo ravnopravan partner sa Srbijom. Ukoliko se Kosovo poziva na učešće, onda se treba pozvati i Srbija da ne bude destruktivna u ovom dijalogu. Dakle, potreban je jednak pristup EU prema dvema zemljama kako bi se postiglo ono što se želi, regionalna stabilnost i taj duh zajedničkog doprinosa dveju država za jednu bolju budućnost“, dodaje Ibrahimi.

Francuski sud je po drugi put odložio odluku u slučaju Haradinaj do 6. aprila
Francuski sud je po drugi put odložio odluku u slučaju Haradinaj do 6. aprila

Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku iz Srbije u izjavi za RSE smatra da je odluka Skupštine Kosova deo unutrašnje političke poruke, imajući u vidu napeti odnos opozicije i vlasti, kao i skretanje sa određenih tema koje su na dnevnom redu sa Briselom, poput demarkacije sa Crnom Gorom i Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Treba imati u vidu da je Francuski sud ovu temu stavio na dnevni red za 6. april i čini mi se da je ovo pokušaj odlaganja daljih briselskih razgovora i implementacije već dogovorenog. Mislim da ovo sasvim sigurno ne doprinosi normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i stabilizaciji regiona. Ovakva vrsta pregovaračkog okvira u ovom trenutku nema alternativu, pa je ovakva odluka prištinskog parlamenta na određeni način unapred osuđena na propast“, navodi ona.

Rezolucija Skupštine Kosova nalaže Vladi da od EU zatraži da natera Srbiju da poništi sve poternice i optužnice protiv državljana Kosova.

Haradinaj je uhapšen 4. januara na aerodromu u Bazelu po Interpolovoj poternici Srbije zbog ratnih zločina. Francuski sud ga je 12. januara uslovno pustio da konačnu odluku o izručenju čeka na slobodi u Francuskoj.

Francuski sud je po drugi put odložio odluku u slučaju Haradinaj do 6. aprila, jer je od Srbije zatraženo više informacija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG