Dostupni linkovi

Kosovo: Rezolucija o suspenziji dijaloga do puštanja Haradinaja


Protest podrške Ramušu Haradinaju u Prištini
Protest podrške Ramušu Haradinaju u Prištini

Skupština Kosova usvojila je sa 78 glasova za i jednim protiv rezoluciju kojom se zahteva bezuslovno puštanje Ramuša Haradinaja i traži da to bude primarna državna obaveza, a do tada da Vlada traži da EU natera Srbiju da poništi sve poternice i optužnice protiv državljana Kosova.

Rezolucija je usvojena nakon usaglašavanja sa vladajućim partijama.

Rezolucijom, koju je predložila opozicija na čelu sa Alijansom za bolju budućnost, zahteva se suspenzija procesa dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije do oslobođenja Haradinaja, a do tada traži da EU natera Srbiju da poništi sve poternice protiv državljana Kosova.

Traži se da Vlada i institucije Kosova poduzmu sve potrebne korake kako bi informisale sve međunarodne instance da Kosovo odbija univerzalnu jurisdikciju Srbije o navodnim zločinima na teritoriji bivše Jugoslavije i da u skladu sa tim zatraži oslobađanje Haradinaja.

Francuski sud je po drugi put odložio odluku u slučaju Haradinaj do 6. aprila, jer je od Srbije zatraženo više informacija.

Haradinaj je uhapšen 4. januara na aerodromu u Bazelu po Interpolovoj poternici Srbije zbog ratnih zločina. Francuski sud ga je 12. januara uslovno pustio da konačnu odluku o izručenju čeka na slobodi u Francuskoj.

XS
SM
MD
LG