Dostupni linkovi

Srpska lista osuđuje odluku suda o pritvoru dve osobe uhapšene u Zvečanu


Sukob srpskih demonstranata i pripadnika KFOR-a u Zvečanu, Kosovo, 29. maj 2023.
Sukob srpskih demonstranata i pripadnika KFOR-a u Zvečanu, Kosovo, 29. maj 2023.

Srpska lista, najveća partija Srba na Kosovu, osuđuje odluku suda kojom je određen jednomesečni pritvor dvema osobama uhapšenim u ponedeljak u Zvečanu na Kosovu.

Ova partija, koja ima podršku zvaničnog Beograda, smatra da je "nelegalna i neosnovana odluka" Osnovnog suda u Prištini o pritvoru osoba inicijala R.P. i D.O.

Za ove osobe se sumnja da su učestvovale u sukobima srpskih demonstranata i pripadnika Misije NATO-a na Kosovu (KFOR) u opštini Zvečan.

U incidentima je povređeno više desetina ljudi, uključujući 30 vojnika KFOR-a.

"Našim nevinim sugrađanima određuje se pritvor bez ikakvih dokaza o krivici, samo zato što se ne slažu sa planom Aljbina Kurtija [premijer Kosova] da okupacijom i progonom etnički očisti sever Kosova i Metohije od našeg naroda", ističe Srpska lista.

Kako se navodi u saopštenju, "Radoš Petrović i Dušan Obrenović su mirno izražavali svoj protest protiv okupacije opštinske zgrade u Zvečanu i nastojali da smire situaciju na terenu, ali očigledno da su njihova srpska imena sasvim dovoljna da budu u kosovskim kazamatima".

Prema navodima kosovskog Tužilaštva, osobe R.P. i D.O su osumnjičene da su počinile krivična dela "udruživanje radi protivustavnog delovanja, sa ciljem napada na ustavni poredak Republike Kosovo, ugrožavanja lica pod međunarodnom zaštitom" i "napada na službeno lice".

Sukob KFOR-a i demonstranata u Zvečanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Osnovni sud u Prištini odredio je meru sudskog pritvora za R. P. i D. O, potvrdio je advokat Dejan Vasić za Radio Slobodna Evropa.

Oni se terete za četiri krivična dela, od kojih je najteže napad na ustavni poredak, kaže Vasić.

"I pored poziva međunarodnih predstavnika da se smanje tenzije, Kurti je ovom odlukom o pritvoru pokazao da želi da po svaku cenu podigne tenzije i izaziva probleme", navela je u saopštenju Srpska lista i istakla da će odluka o pritvoru "biti dodatni motiv da se nastavi sa mirnim protestima i zahtevom da se Radoš i Dušan puste na slobodu i vrate svojim porodicama".

XS
SM
MD
LG