Dostupni linkovi

'Valač je naš': Kosovo i Srbija nakon sporazuma o energetici


Valač je jedna od prvoizgrađenih podstanica na Kosovu u sistemu prenosa (avgust 2018.)
Valač je jedna od prvoizgrađenih podstanica na Kosovu u sistemu prenosa (avgust 2018.)

Ko će tačno upravljati trafostanicom (TS) Valač – nejasno je i nakon što su Kosovo i Srbija 21. juna usvojili Mapu puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su dve strane postigle u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Obe strane tvrde je trafostanica Valač u njihovom vlasništvu i da će preko nje distribuirati struju u opštinama na severu Kosova u kojoj građani duže od dve decenije nisu plaćali struju.

I dok zaposlene u TS Valač i dalje plaća Elektromreža Srbije (EMS), ti radnici uputstva dobijaju iz dispečerskog centra Kosovskog operatora za prenos i tržište električne energije (KOSTT).

KOSTT: Valač je pod upravom Kosova

Iz Kosovskog operatora za prenos i tržište električne energije podvlače da će oni prenositi i distribuirati preko 400/220/110 kV prenosne mreže, dok će 35/kk kV biti distribuirano preko KEDS-a.

KEDS je Kosovska kompanija za distribuciju električne energije, a od 2013. godine njome upravlja turski konzorcijum i ima ekskluzivna ovlašćenja da distribuira električnu energiju na celoj teritoriji Kosova, da upravlja i održava terensku imovinu.

Napominje se da će kompanija Elektrosever morati da poštuje kosovska tržišna pravila.

"Prema zakonu na snazi, električnu energiju na teritoriji Kosova prenose i distribuiraju kompanije licencirane za te delatnosti KOSTT i KEDS", navode iz KOSTT-a u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Napominje se i da je trafostanica Valač u njihovom vlasništvu, ali da ju je potrebno obnoviti kako bi snabdevanje električnom energijom bilo stabilno.

'Valač je naš'

Sa druge strane, iz Elektromreže Srbije samo kratko navode da "u trafostanici Valač ima šest stalno zaposlenih radnika, da svi oni imaju ugovore o radu na neodređeno vreme, što podrazumeva da platu dobijaju u EMS-u".

Na pitanja o daljem funkcionisanju trafostanice Valač, iz EMS-a navode da je to u nadležnosti Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije.

RSE se potom obratio i Kancelariji za Kosovo, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

U međuvremenu, direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković je poručio 22. juna da je TS Valač u vlasništvu Srbije i da se tako nešto "nikada nije dovodilo u pitanje".

"Kao što je i Elektrosever naš, to je srpska kompanija", rekao je Petković za Radio televiziju Srbije i dodao da će ta "srpska kompanija trajno biti prisutna u Valaču".

Tvrdi da za tako nešto ima garanciju specijalnog izaslanika Evropske unije (EU) za dijalog Miroslava Lajčaka.

Petković: Srpska kompanija trajno će biti prisutna u Valaču (mart 2021.)
Petković: Srpska kompanija trajno će biti prisutna u Valaču (mart 2021.)

"Pored Mape puta, mi imamo dva vrlo važna dokumenta, evo ja sam sada ekskluzivno doneo originale, odnosno pismo specijalnog predstavnika za dijalog Miroslava Lajčaka, u kome piše da će Elektrosever trajno biti prisutan u Valaču", rekao je Petković i dodao da to znači da "niko ne može da upada u Valač i da niko ne može da zauzima Valač".

"Svima koji i malo razumeju situaciju na Kosovu znaju da bi bilo kakav upad u Valač, koji predstavlja srce elektroenergetskog sistema na severu i ukoliko bi Priština uspela da zauzme Valač, to bi značilo da sever ostaje bez struje", rekao je Petković.

Tvrdi i da je Srbija dobila garancije da će KOSTT i KEDS samo uz dozvolu "srpske kompanije Elektrosever moći da pristupe Valaču", što nigde ne piše u Mapi puta za implementaciju energetskih sporazuma, koja je javno objavljena.

Formiranje kompanije Elektrosever je dogovoreno sporazumom Kosova i Srbije 2013. godine, potom su 2015. godine usaglašeni zaključci.

Prema tim sporazumima, Elektrosever će dobiti licencu u skladu sa kosovskim pravnim i regulatornim okvirom i moći će da pruža usluge distribucije, kao što je izdavanje i naplata računa, održavanje i fizičko povezivanje novih potrošača.

To znači da će, kada ova kompanija zvanično bude formirana, građani na severu početi da plaćaju struju nakon 23 godine.

RSE se obratio EU i Vladi Kosova da potvrde ili demantuju navode šefa srpske delegacije u dijalogu Petra Petkovića, da postoje pisma garancije da KOSTT i KEDS ne mogu da pristupe Valaču bez odobrenja kompanije Elektrosever.

Međutim, odgovor nije stigao.

Računi za struju prvi put posle dve decenije: Šta kažu u na severu Kosova?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Čeku: Ne može se osporiti vlasništvo Kosova nad Valačem

Stručnjak za energetiku i bivši ministar u tom sektoru Etem Čeku (Ethem Ceku) objašnjava da je trafostanica Valač imovina Kosova i da se to nikako ne može osporiti.

Ocenjuje i da su izjave Petra Petkovića, u kojima tvrdi da je Valač vlasništvo Srbije, neozbiljne.

"Valač je sastavni deo energetskog sistema na Kosovu, deo imovine Republike Kosova. Pitanje upravljanja (imovinom) ostaje teško pitanje, koje treba da reši Vlada Kosova", ističe Čeku.

Čeku: Izjave Petkovića su neozbiljne (januar 2022.)
Čeku: Izjave Petkovića su neozbiljne (januar 2022.)

"Nadamo se da će Srbija konačno shvatiti da energetski problemi nisu lokalni problemi, tako da to nije samo problem kosovsko-srpskih odnosa, već su to globalni problemi."

Priština i Beograd imaju potpuno suprotstavljene stavove kada je reč o imovini koja se nalazi na teritoriji Kosova.

Trafostanica Valač na severu Kosova obezbeđuje veći deo struje za građane na severu Kosova u kojem živi većinsko srpsko stanovništvo.

Takođe, strujom iz trafostanice Valač se napaja i hidroelektrana na jezeru Gazivode.

Jezero Gazivode - novo natezanje Kosova i Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:44 0:00

Bivši ministar za energetiku Etem Čeku podvlači da je značaj trafostanice Valač veliki i da Srbija zbog toga želi da je prisvoji.

Kako kaže, Valač je "energetska tačka, koja preko jezera Gazivode kontroliše potpuni protok električne energije na sever Kosova". U tom kontekstu, dodaje, pitanje trafostanice Valač je postalo i političko.

"To je osnovni problem, jer taj deo [sever Kosova u kojem živi većinsko srpsko stanovništvo] u potpunosti politizuje pitanje energetike, koje je fundamentalno pitanje i građansko pravo. Sam zahtev da se stvori jednonacionalna kompanija [Elektrosever] i neprihvatanje energetskog sistema Kosova, pokazuje da srpska strana to, nažalost, stavlja u politički kontekst", rekao je Čeku.

Valač je jedna od prvoizgrađenih podstanica na Kosovu u sistemu prenosa. Povezana je na pet visokonaponskih vodova od 110 kV: Trepča, Skenderaj, Gazivode, Iljirida (kod Mitrovice) i Paljaj (kod Prištine), kao i na TS Novi Pazar 2 (interkonektivni vod Kosovo-Srbija).

Uloga Valača je da obezbedi pouzdano snabdevanja električnom energijom strana koje su povezane sa ovom trafostanicom u okviru Prenosnog sistema Kosova.

Ova trafostanica je važna i za fizičku razmenu električne energije između Kosova i Srbije preko 110 kV interkonektivnog voda Valač-Novi Pazar.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG