Dostupni linkovi

Stižu li računi za struju na sever Kosova nakon 20 godina?


Radnik KEDS-a očitava stanje na brojilu, Kosovo (fotoarhiv)
Radnik KEDS-a očitava stanje na brojilu, Kosovo (fotoarhiv)

Šef kosovske delegacije u dijalogu sa Srbijom Besnik Bisljimi (Bislimi) je 13. juna potvrdio da su dve strane jako blizu sporazuma o energetici, uz napomenu da će on biti u skladu sa do sada postignutim sporazumima.

Meštani četiri opštine na severu Kosova – Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok – u kojima većinu čine pripadnici srpske zajednice, više od dve decenije ne plaćaju račune za utrošenu električnu energiju.

Kosovo i Srbija su 2013. postigli sporazum o energetici u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa a potom su 2015. godine usaglašeni zaključci. Prema tim sporazumima, naplatu struje na severu je trebala da vrši kompanija Elektrosever, koja nikada nije formirana.

Ova Bisljimijeva reakcija dolazi nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da su 10. juna vođeni razgovori sa "turskom stranom, KEDS o prisustvu na severu Kosova".

"To smo dogovorili, nadam se da je ostala samo tehnika (tehnički detalji) i da ćemo imati dobre rezultate u danima koji su pred nama", rekao je srpski predsednik pre tri dana na konferenciji za novinare.

KEDS je Kosovska kompanija za distribuciju električne energije a od 2013. godine njome upravlja turski konzorcijum i ima ekskluzivna ovlašćenja da distribuira električnu energiju na celoj teritoriji Kosova, da upravlja i održava terensku imovinu.

Sa druge strane, Bisljimi podvlači da u ime Kosova pregovara samo Vlada Kosova i objašnjava da je sastanak KEDS-a i srpske strane, organizovan u Istanbulu 9. juna, imao za cilj da se samo obezbede garancije za četiri usluge, koje su dogovorene 2015. godine, odnosno usluge za ugradnju brojila za struju, održavanje brojila, fakturisanje i naplatu.

Šta kažu meštani?

Meštani Severne Mitrovice su podeljenog mišljenja kada je reč o plaćanju struje.

"Ja sam za to (naplatu) pravo da vam kažem, bolje da se placća", poručuje za Radio Slobodna Evropa (RSE) Dragica, dok njen sugrađanin Dragan kaže da "sve što potrošiš moraš platiti".

"I kada ideš nešto da kupiš moraš da platiš, tako i struju. Dosta je bilo 20 godina (neplaćanja)", kaže on.

Ima i onih koji su protiv naplate računa za utrošenu električnu energiju.

"Pre bih platio našoj državi (Srbiji) nego kosovskim institucijama, mislim da nas guraju u ruke Prištine", kaže Aleksandar, sa kojim se slaže i Miloš iz Severne Mitrovice.

"Ne bi trebalo (da se počne sa naplatom). Ali ako svi plaćaju šta ću", kaže on.

Ko snabdeva strujom meštane na severu?

Predstavnici Kosova i Srbije su u nekoliko navrata iznosili oprečne izjave o tome ko snabdeva strujom građane na severu Kosova.

Iz Kosovskog operatora za prenos i tržište električne energije (KOSTT) tvrde da snabdevanje električnom energijom svih građana Kosova "vrši i vršiće licencirani operateri od strane Regulatornog ureda za energetiku, u skladu sa zakonskim i regulatornim okvirom Kosova".

Međutim, zvanični Beograd tvrdi suprotno, odnosno da je utrošenu energiju na severu Kosova sve ove godine plaćao EPS (Elektroprivreda Srbije) preko prenosnih sistema EMS-a (Elektromreža Srbije).

Institucije bez odgovora

RSE je od KEDS-a zatražio dodatne informacije o sastanku sa srpskom stranom, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Nisu odgovorili ni iz Elektromreže Srbije uz obrazloženje da je za ta pitanja zadužena Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije. RSE je i Kancelariji poslao upit ali odgovor nije stigao.

Nisu odgovorili ni iz Evropske unije, koja posreduje dijalogom Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa.

'Neophodna implementacija sporazuma'

Stručnjak iz oblasti energetike na Kosovu, Luljzim Sulja (Lulezim Szla), ocenjuje da su Kosovo i Srbija zakasnili sa implementacijom sporazuma o energetici ali dodaje da ga je sada neophodno implementirati jer se Kosovo suočava sa energetskom krizom.

Smatra i da je srpski predsednik Aleksandar Vučić zloupotrebio proces dijaloga kada je u javnosti izašao sa informacijom o dogovoru sa KEDS-om.

Kako kaže, Vučić je to uradio kako bi pripremio pripadnike srpske zajednice na severu Kosova da će uskoro morati da plaćaju utrošenu električnu energiju.

"Svakako će biti oklevanja kod građana, jer je stvorena kultura neplaćanja (struje) i u početku će odbijati", kaže Sulja.

Šta je ranije dogovoreno?

Kompanija Elektrosever je, prema sporazumu iz Brisela, trebala da dostavlja i vrši naplatu računa građanima na severu Kosova, a licencu je trebala da dobije od kosovskog Regulatornog ureda za energetiku (ZRRE).

Iz ZRRE-a 13. juna niko nije odgovorio na upite RSE ali su u februaru ove godine naveli kako je licenca za formiranje kompanije Elektrosever zatražena krajem decembra 2020. godine ali da nije odobrena jer nije uskladjena da Sporazumom o energetici i Zaključcima.

Ni tada nije precizirano šta je konkretno sporno u dokumentaciji za dobijanje licence.

Nakon potpisivanja prvog sporazuma o energetici (2013.), Kosovo i Srbija su usaglasili zaključke o implementaciji ovog sporazuma 2015. godine u kome se, pored ostalog, navodi da će kompanija Elektrosever podneti zahtev Regulatornom uredu za energetiku za potrebnu licencu za snabdevanje potrošača, kupovinu i prodaju električne energije na otvorenom tržištu, te uvoz i izvoz električne energije.

Ta licenca bi trebalo da bude izdata u skladu sa pravnim i regulatornim okvirom koji važi na Kosovu.

Koliki je dug?

Prema podacima Kosovskog operatora za prenos i tržište električne energije (KOSTT), gubici samo za 2021. godinu dostigli su iznos od 40 miliona evra.

Od 1999. do 2017. godine, dug za sever Kosova su paušalno plaćali građani Kosova iz ostalih opština južno od Ibra, tako što su im računi bili veći za 3,5 odsto.

Međutim, nakon brojnih žalbi, Apelacioni sud je krajem 2017. godine odlučio da suspenduje ovu praksu jer je bila nezakonita. Tu odluku je potom potvrdio i Ustavni sud Kosova.

Trenutno, račune za utrošenu energiju na severu Kosova plaća KOSTT, odnosno Vlada Kosova.

Saradnja na tekstu: Maja Fićović

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG