Dostupni linkovi

Susret pregovarača u sredu, Vučić sa ambasadorima Kvinte, Rama sa Kurtijem u Prištini


Edi Rama: 'Manevri Srbije ne štite Srbe na sjeveru Kosova'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Edi Rama: 'Manevri Srbije ne štite Srbe na sjeveru Kosova'

Glavni pregovarači Kosova i Srbije će se sastati u sredu (29. septembar) u Briselu, objavio je u ponedeljak (27. septembar) portparol Evropske unije (EU), Peter Stano.

On je naglasio da će predstavnici Beograda i Prištine doći u Brisel da bi iskoristili platformu dijaloga kako bi razgovarali o narednim koracima, a prema Stanu, ti koraci podrazumevaju deeskalaciju koja je isključiva odgovornost Kosova i Srbije.

“Deeskalacija je ključna reč. Ovo što se trenutno dešava nije dobro za građane Kosova i Srbije i nije dobro ni za građane u regionu”, izjavio je Stano.

Susret će biti organizovan uz posredovanje izaslanika EU za dijalog dve strane Miroslava Lajčaka.

Takođe, RSE je veče ranije potvrđeno u Stejt departmena da u Brisel stiže i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Escobar).

Istovremeno, u glavni grad Kosova, Prištinu, stigao je albanski premijer Edi Rama, gde se sastao sa svojim kosovskim kolegom Aljbinom (Albin) Kurtijem.

Intezivna diplomatska aktivnost preduzima se u cilju prevazilaženja napetosti nakon što je Kosovo preduzelo mere zamene srpskih tablica na vozilima iz Srbije, a lokalni Srbi na severu Kosova blokirali dva ključna prelaza - Brnjak i Jarinje.

Zbog toga je i vojna misija NATO-a na Kosovu (KFOR) saopštila u ponedeljak, 27. septembra, da povećava broj patrola širom Kosova, uključujući severne opštine, gde živi većinsko srpsko stanovništvo koje već osam dana blokira dva granična prelaza Jarinje i Brnjak.

„KFOR pomno prati situaciju na celom Kosovu i nastavlja da bude fokusiran na svakodnevnu primenu svog mandata - koji proizilazi iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. - da obezbedi bezbedno okruženje i slobodno kretanje za sve zajednice koje žive na Kosovu”, navode iz KFOR-a.

Sastanak u Briselu

Mogući ovonedeljni briselski susret između Petra Petkovića, predstavnika Srbije, i Besnika Bislimija (Bisljimi), predstavnika Kosova, biće u cilju pokušaja da se pronađe rešenje za nastalu situaciju na severu Kosova.

Petar Petković, direktor kosovske kancelarije u Vladi Srbije, tokom posete Leposaviću, jednoj od četiri opštine na severu Kosova sa srpskom većinom, 24. maja 2021.
Petar Petković, direktor kosovske kancelarije u Vladi Srbije, tokom posete Leposaviću, jednoj od četiri opštine na severu Kosova sa srpskom većinom, 24. maja 2021.

Susret, čije održavanje se očekuje u drugoj polovini ove nedelje, biće održan uz posredovanje Miroslava Lajčaka. On, prema RSE saznanjima, radi na mogućim opcijama kako bi se pronašao kompromis za nastalu situaciju na severu i u redovnom kontaktu je sa predstavnicima Beograda i Prištine.

Diplomatski izvori u Briselu upozoravaju da očekuju od ove strane da dođu sa jasnim mandatom da se razgovara u cilju pronalaska rešenja a ne, kako su se izrazili ovi izvori, “da iskoriste susret da bi još jednom izneli svoja stajališta”. Međutim, sam dolazak pregovarača i njihova spremnost da se sastaju se u brisleki krugovima smatra kao signal da su strane spremne da rade ne snižavanju tenzija.

Besnik Bisljimi, kosovski je vicepremijer, i mogao bi učestvovati na prvom susretu sa predstavnikom Beograda nakon izbijanja krize na severu Kosova.
Besnik Bisljimi, kosovski je vicepremijer, i mogao bi učestvovati na prvom susretu sa predstavnikom Beograda nakon izbijanja krize na severu Kosova.

Istovremeno, kako je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar), zamenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja američkog Stejt departmenta, takođe će doputovato Brisel kako bi sa evropskim partnerima razmotrio trenutnu situaciju na Kosovu.

Rama: “Od muve se pravi bizon”

Premijer Albanije Edi Rama je osudio ponašanje zvaničnog Beograda zbog odluke kosovskih vlasti da uvede recipročne mere za registarske tablice iz Srbije.

Rama, koji u ponedeljak (27. Septembra) boravi na Kosovu, je nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem istakao da je stav Albanije jasan kada je u pitanju blokada dva granična prelaza na severu Kosova.

"Svedoci smo vojnih pozorišnih manevara Srbije na granici sa suverenom državom Kosovo. Ti manevri ne štite srpske građane na severu Kosova, kako tvrdi rukovodstvo zvaničnog Beograda", rekao je Rama na konferenciji za novinare u Prištini.

Edi Rama (levo), premijer Albanije i Aljbin Kurti (desno), premijer Kosova, tokom konferencije za novinare u Prštini 27. septembra 2021.
Edi Rama (levo), premijer Albanije i Aljbin Kurti (desno), premijer Kosova, tokom konferencije za novinare u Prštini 27. septembra 2021.

Rama je rekao da se trenutne nesiglasice između Prištine i Beograda mogu rešiti isključivo dijalogom.

“Srbija nema pravo da registarske tablice pretvara u sukob. Od muve se pravi bizon, kao da je Kosovo tražilo rat", rekao je Rama.

Sa druge strane, pozvao je Kosovo da ne izaziva sukobe sa međunarodnim prijateljima zbog rasporeeđivanja Specijalne jedinice na severu.

Kurti: Srbi blokiraju sami sebe

Premijer Kosova Aljbin Kurti je, sa zajedničke pres konferencije sa Ramom, još jednom ponovio da su Specijalne jedinice Kosova raspoređene na sever kako bi se zaštitile granice i dodao da je on sve odluke donosio u koordinaciji sa ministrom unutrašnjih polova, dok je “Srbija na granicu sa Kosovom dovela ministra odbrane”.

Kurti je ponovio da kosovski Srbi blokiraju sami sebe, jer su “pre svega Srbi ti koji zbog blokada moraju da pešace kako bi prešli preko graničnih prelaza”.

U četiri opštine na severu Kosova (Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan, Zubin Potok) živi većinsko srpsko stanovništvo i uglavnom oni i koriste dva blokirana prelaza sa Srbijom.

Kurti je još jednom pozvao građane Kosova iz redova srpske zajednice da spuste tenzije jer “institucije samo rade svoj posao”.

Rekao je da je o situaciji na severu Kosova razgovarao i sa sekretarom NATO -a Jensom Stoltenbergom, te dodao da je kosovska strana spremna na razgovore.

Vučić sa ambasadorima Kvinte

Ambasadori zemalja Kvinte zatražili su "deeskalaciju krize" na severu Kosova na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, saopštio je Vučićev kabinet u ponedeljak, 27. septembra.

Na sastanku sa ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, i šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, Vučić je "objasnio poziciju Srbije", navodi se u saopštenju.

"Posvećeni smo očuvanju mira i poštovanju Briselskog sporazuma, ali nikako nećemo da dozvolimo poniženje ni Srbije, niti njenih gradjana", rekao je Vučić, a prenosi njegov kabinet.

Takođe, ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović je na sednici u Odbora za Kosovo u Skupštini Srbije odgovorao na pitanja tog tela o poslednjim dešavanjima. Sednicu, koja je bila zatvorena za javnost, su prisustvovali i pripadnici Vojnoobaveštajne agencije i Vojnobezbednosne agencije Srbije.

Šta je prethodilo?

Edi Rama je na Kosovo stigao nakon posete Sjedinjenim Američkim Državama gde je učestvovao u radu Generalne skupštine UN.

Poseta se takođe događa sedam dana nakon što su grupe lokalnih Srba blokadama odgovorile na potez Prištine, odnosno dva dana nakon što su avioni srpske avijacije nadletali prelaz Jarinje.

Takođe, državni vrh Srbije saopštio da su jedinice Vojske Srbije u povišenoj borbenoj gotovosti u garnizonima Raška i Novi Pazar. Raška i Novi Pazar su mesta na jugu Srbije, nadomak granice sa Kosovom i prvi gradovi posle graničnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Srpska avijacija iznad kosovskog graničnog prelaza
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Priština je inače preduzela mere koje su postale okidač za krizu u vreme isticanja petogodišnjeg roka u kome je Kosovo prihvatilo da na svojoj teritoriji produži važenje statusno neutralnih tablica, odnosno registarskih tablica koje izdaju organi Srbije za gradove na Kosovu (KM, PR, UR, PZ i GL). Rok je istekao 15. septembra 2021.

Od početka napetosti na severu, najviši zvaničnici EU i NATO-a pozivali su obe strane da ulože napore i rade na deeskalaciji situacije u ovom delu Kosova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG