Dostupni linkovi

Vučić sa predstavnicima Kvinte: Zatražena deeskalacija krize na Kosovu


Prvi dan protesta Srba sa Kosova na graničnom prelazu Jarinje, uz prisustvo specijalnih policijskih jedinica Kosova 20. septembar
Prvi dan protesta Srba sa Kosova na graničnom prelazu Jarinje, uz prisustvo specijalnih policijskih jedinica Kosova 20. septembar

Ambasadori zemalja Kvinte zatražili su "deeskalaciju krize" na severu Kosova na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, saopštio je Vučićev kabinet 27. septembra.

Na sastanku sa ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, i šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, Vučić je "objasnio poziciju Srbije", navodi se u saopštenju.

"Posvećeni smo očuvanju mira i poštovanju Briselskog sporazuma, ali nikako nećemo da dozvolimo poniženje ni Srbije, niti njenih gradjana", rekao je Vučić, a prenosi njegov kabinet.

Protest Srba s Kosova, nezadovoljnih odlukom kosovskih vlasti o zameni registarskih tablica, ušao je u drugu sedmicu, ali na terenu nema nagoveštaja skorog rešenja. Srbi na severu Kosova blokiraju granične prelaze Jarinje i Brnjak, a na terenu su specijalne jedinice kosovske policije.

Predstavnici Srbije optužuju Kosovo da je uvođenjem recipročne mere skidanja srpskih tablica prekršilo odredbe sporazuma u Briselu, koji su dve strane postigle uz posredovanje Evropske unije. Iz Prištine, sa druge strane, poručuju da deluju upravo u skladu sa sporazumom.

Zbog situacije na severu Kosova, Vojska Srbije je u stanju povišene borbene gotovosti, a njene borbene letelice su u protekla tri dana u više navrata nadletale oblast kod prelaza Jarinje.

Srpska avijacija iznad kosovskog graničnog prelaza
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

XS
SM
MD
LG