Dostupni linkovi

Policija na severu Kosova počela s deljenjem nalepnica za registarske tablice  


Vlasti stavljaju naljepnice na simbole na tablicama automobila na graničnom prijelazu Merdare, 4. oktobra 2021.
Vlasti stavljaju naljepnice na simbole na tablicama automobila na graničnom prijelazu Merdare, 4. oktobra 2021.

Policija Kosova u Severnoj Mitrovici počela je s izdavanjem nalepnica za automobile s registarskim oznakama iz Srbije, kojima se prelepljuju državni simboli.

Prethodno su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova izjavili za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će se nakon 8. oktobra kažnjavati oni koji ne prelepljuju državne simbole na srpskim registarskim tablicama.

Građani su tim nalepnicama trebali da se snabdeju u Registarskim centrima, ali s obzirom na to da oni nisu radili, uglavnom zbog pandemije, u policijskoj stanici u Severnoj Mitrovici otvorena su dva punkta za izdavanje nalepnica, a u cilju bržeg snavdevanja građana njima.

Zamenik regionalnog direktora Policije Kosova za region sever Besim Hoti izjavio je za RSE da građane neće kažnjavati od danas.

"Nama je cilj da građani ispoštuju sporazum i zato smo se snabdeli stikerima da damo narodu na korišćenje. Krajnji cilj apsolutno nije kažnjavanje. Registracioni centar nije radio, i ipak ima to neko određeno vreme koje mi pokušavamo da damo građanima da se snabdeju sa stikerima i poštuju sporazum. U krajnjoj situaciji gde nema izlaza to je nešto drugo. Kazna je zadnja mera", rekao je Hoti za RSE.

On dodaje da će se kazne primeniti na one vozače koji odbiju da prelepe državne simbole, i ako imaju mogućnosti da podignu stikere. Istim tim nalepnicama prilepljuju se simboli na tablicama sa oznakama kosovskih gradova a koje izdaju vlasti u Srbiji.

Opština Severna Mitrovica u čijoj zgradi se nalazi Registracioni centar, ni ove sedmice nije otvorena za rad sa strankama, zbog kako je ranije za RSE potvrdila zamenica gradonačelnika Adrijana Hodžić, službenika koji su bili pozitivni na korona virus.

Ona je istakla da će opština, kao i Centar za registraciju MUP-a Kosova rad sa strankama započeti u ponedeljak 11. oktobra.

Beograd i Priština postigli su dogovor o rešenju krize na severu Kosova, 30. septembra u Briselu. Kriza je prouzrokovana nakon odluke Vlade Kosova da uvede reciprocitet na registarske tablice iz Srbije, odnosno da izdaje probne tablice za sva vozila iz Srbije.

Kosovski Srbi su 20. septembra postavili barikade na putevima koji vode ka graničnim prelazima Jarinje i Brnjak, pa je prelaze bilo moguće prelaziti samo pešaka. Trenutno, i Kosovo i Srbija vozačima deli nalepnice na graničnim prelazima, kojima se prikrivaju državni simboli. Jedno ovako rešenje predviđeno je za naredna šest meseca, do kada radne grupe Kosova i Srbije moraju doći do konačnog rešenja, na osnovu sporazuma iz Brisela.

XS
SM
MD
LG