Dostupni linkovi

Građani na severu Kosova u potrazi za stikerima za vozila


"Nema stikera", stoji na natpisu na ulazu u registracioni cenatr u Zvečanu, 5. oktobra 2021. Naime, u registracioni centar u Zvečanu, opštine na severnom Kosovu stiglo je sto pakovanja nalepnica, koje su podeljene već u prepodnevnim časovima istoga dana
"Nema stikera", stoji na natpisu na ulazu u registracioni cenatr u Zvečanu, 5. oktobra 2021. Naime, u registracioni centar u Zvečanu, opštine na severnom Kosovu stiglo je sto pakovanja nalepnica, koje su podeljene već u prepodnevnim časovima istoga dana

Građani na severu Kosova, gde živi većinski srpsko stanovništvo, u utorak 5. oktobra bili su zbunjeni, budući da nisu mogli u registracionom centru u Severnoj Mitrovici da podignu stikere (bele nalepnice) kako bi prelepili državne simbole na registarskim tablicama, što je dogovoreno sporazumom u Birselu. U registracioni centar u Zvečanu tokom prepodneva stiglo ih je samo sto.

Jeta Telja, šefica kabineta i viša politička savetnica ministra unutrašnjih poslova Kosova, Dželjalja Svečlje (Xhelal Svecla) istakla je za RSE da će nakon 8. oktobra, u skladu sa zakonom, biti kažnjeni svi koji nemaju prelepljene državne simbole na srpskim registarskim tablicama.

Telja je objasnila da se bele nalepnice mogu preuzeti na nekom od 13 graničnih prelaza ili u Centrima za registraciju vozila.

Zvanična primena Sporazuma o registarskim tablicama potpisanog 30. septembra u Briselu počela je 2. oktobra, dok je druga tačka sporazuma, prelepljivanje belim stikerima simbola Kosova i Srbije na registarskim oznakama, počela da se sprovodi u ponedeljak 4. oktobra.

To podrazumeva da će sva vozila sa registarskim oznakama gradova u Srbiji, i gradova na Kosovu koje izdaje MUP Srbije, a koje Kosovo smatra nelegalnim prelepljivati stikerima simbole za kretanje po Kosovu. Isto važi i za sva vozila sa RKS tablicama (Republika Kosovo) za kretanje po Srbiji.

Opština Severna Mitrovica zatvorena za rad sa strankama, u Zvečan stiglo sto nalepnica

Međutim, iako se na samim prelazima ovaj proces odvija bez većih problema, građani u Severnoj Mitrovici, u kojoj većina poseduje vozila na KM table (Kosovska Mitrovica) koje izdaje MUP Srbije za građane na severu Kosova, a koje Kosovo smatra ilegalnim, u utorak nisu imali mogućnost da preuzmu stikere, kojima se prelepljuju državni simboli na registarskim tablicama.

Opština Severna Mitrovica u kojoj se i nalazi registracioni centar zatvorena je za rad sa strankama, zbog kako su saopštili - prevencije širenja virusa korona.

U međuvremenu zamenica gradonačelnika Severne Mitrovice Adrijana Hodžić potvrdila je za Radio Slobodna Evropa da će građani od ponedeljka moći da preuzmu stikere od službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova čije su prostorije u okviru Opštine Severna Mitrovica. Kako je objasnila, razlog je infekcija korona virusom službenika koji je sertifikovan za rad sa strankama.

U registracioni centar u Zvečanu, opštine na severnom Kosovu stiglo je sto pakovanja nalepnica, koje su podeljene već u prepodnevnim časovima.

Zlatan Radojević iz Zvečana, koji je u registracioni centar došao da preuzme nalepnice, za Radio Slobodna Evropa kaže da više nema reda, ali da nema ni stikera.

„Plašim se da ne zakasnim pa da me kazni policija, meni su tablice na KM, ako ne stignem da postavim te stikere, biće da sam zakasnio i šta da radim ja posle“, kaže Nenad i navodi da će ići da iskopira saobraćajnu dozvolu koja mu je potrebna za preuzimanje nalepnica.

"Ne treba da putujem, rekoh da završim to, do petka treba da se završi“, ističe.

Tablice sa oznakama kosovskih gradova, kao što su KM (Kosovska Mitrovica), kojih je najviše, ili pak PR (Priština), PZ (Prizren), GL (Gnjilane) izdaju organi Srbije i one se koriste samo na severu Kosova, gde živi većinski srpsko stanovništvo.

Ove tablice su u opštinama južno od Ibra ukinute pre deset godina na osnovu Briselskog sporazuma o slobodi kretanja i za kosovske vlasti su nelegalne.

Nalepnice preko državnih simbola između Srbije i Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Zamenik premijera Kosova i šef kosovskog pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom Besnik (Bislimi) Bisljimi je ranije objasnio da će se KM tablice na severu biti tolerisane još šest meseci, dok se ne pronađe konačno rešenje.

Tablice KM (Kosovska Mitrovica), PR (Priština), GL (Gnjilane) su registraske oznake automobila koje izdaju izmeštene policijske uprave sa Kosova Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, a koje su se koristile samo na severu, i Kosovo ih smatra nelegalnim.

Građani zbunjeni

S druge strane, Nenad stanovnik Severne Mitrovice, došao je u Zvečan u nadi da će moći da preuzme stikere, budući da registracioni centar u Mitrovici ne radi.

„Ne zna više niko ovde šta se radi, ovde je ludnica stvarno, ovo je totalno ludilo“, kaže.

Njegov auto je registrovan na KM tablice.

„KM, rekoše da mora i KM tablice, rekoše sve to, ali nema Opština Mitrovica ne radi zbog korone i sad narod ne zna šta će da radi. Kakva vlada takve i tablice, takvi stikeri. I jedna i druga. Sve po narodu, mesto da se dogovore normalno lepo, a ovo ništa, stikeri, da lepimo grb, pa to nema nigde, stvarno nema nigde, sramota. Sigurno će da bude velika gužva ako nemaju stikere, sigurno će da bude gužva. Gde će devet hiljada vozila da nabavi stikere“, navodi Nenad.

On ima dilemu i da li će kao stanovnik Opštine Severna Mitrovica moći da preuzme nalepnice u Zvečanu.

„Iz Mitrovice sam, zato što opština dole u Mitrovici ne radi da pitam samo čisto da li će Opština Zvečan, da li je nadležna da daje stanovnicima Mitrovice, to je druga opština, jer niko ništa ne zna. Narod ne zna, totalno je zbunjen“ ističe ovaj građanin za Radio Slobodna Evropa.

Aleksandar Rapajić iz NVO Aktiv, organizacije koja prati sprovođenje briselskih sporazuma kaže da je očigledno da ima logističkih problema u sprovođenju ovih mera.

„Vidimo da se na prelazima to sprovodi koliko toliko uspešno, ali u unutrašnjosti nemoguće je sprovesti još. Ne verujem da će početi naplaćivanje kazni od osmog (oktobra prim. red.), kao što je najavljeno, jer prvo treba omogućiti ljudima mogućnost gde da podignu te nalepnice, ili stikere, pa tek onda krenuti sa eventualnim restriktivnim merama prema ljudima. Mislim da će ovaj proces trajati malo duže i da će trebati više vremena. Ne očekujem neku veću reakciju policije posle osmog, a nadamo se da će logistički priprema biti odrađena bolje“, kaže Rapajić.

Navodi da samo na severu ima oko deset hiljada automobila registarskih oznaka KM, i da je to veliki posao.

„Zamislite koliki je to logistički posao da svi ti ljudi dođu u registarski centar, preuzmu, potpišu, uzmu, prelepe, treba mnogo, mnogo više vremena nego što je dato od strane Prištine, tako da verujem da sprovođenje neće početi od osmog, a kako će ići dalje opet to zavisi od institucija koje kao što znamo ovde su polufunkcionalne“ istakao je Rapajić za RSE.

„Voziću bez stikera. Kad će biti stikeri jel se zna? Neću da vozim, šta da radim“, zbunjeno je prokomentarisao Dragan iz Severne Mitrovice, koji je takođe došao da preuzme nalepnicu, a zatekao samo nalepljen papir na kom piše „nema stikera“.

Gde se mogu preuzeti nalepnice?

U srpskim sredinama južno od Ibra uglavnom funkcionišu Centri za registraciju u kojima vlasnici automobila sa srpskim tablicama mogu da preuzumu stikere.

Srbi sa centralnog Kosova, stikere uglavnom preuzimaju u Lapljem Selu, opština Gračanica kod Prištine, oni iz Kosovskog Pomoravlja u nekoj od opština sa srpskom većinom (Ranilug, Parteš, Klokot, Novo Brdo) ili u Gnjilanu, najvećem gradu u tom regionu Kosova.

Tu je i pećki region, gde Srbi žive u povratničkim selima, a stikere mogu da preuzmu u samom gradu (Peć) ili u nekoj bližoj opštini, kao što je Klina ili Istok.

Iz Policije Kosova u regionu sever RSE nije uspeo da dobije komentar, da li će početi sa sprovođenjem odluke od 8. oktobra, kao što je najavljeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.

Beograd i Priština postigli su dogovor o rešenju krize na severu Kosova, 30. septembra u Briselu.

Do dogovora Kosova i Srbije o deeskalaciji situacije na severu Kosova i privremenog rešenja oko registarskih tablica je došlo nakon podizanja tenzija između dve strane.

Kosovski Srbi su 20. septembra postavili barikade na putevima koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak, pa je prelaze bilo moguće prelaziti samo pešaka.

To je bila njihova reakcija na odluku Vlade Kosova da Srbiji uvede recipročne mere oko registarskih tablica, odnosno svi vlasnici automobila sa srpskim tablicama su morali da uzimaju probne tablice.

Ova mera se poklopila sa isticanjem važenja statusno neutralnih KS (Kosovo) tablica. Naime, tehnički sporazum o slobodi kretanja između Kosova i Srbije iz 2011, finalizovan je u Briselu 14. septembra 2016. godine, kada je Kosovo prihvatilo da na još pet godina produžiti važenje statusno neutralnih KS tablica. Rok od pet godina istekao je 15. septembra 2021. godine.

Do sada su građani sa RKS tablicama plaćali probne tablice za ulazak u Srbiju u iznosu od 3,5 evra, koje su važile dva meseca, dok su se građani Srbije nesmetano kretali po Kosovu sa svojim registarskim tablicama.

XS
SM
MD
LG