Dostupni linkovi

Nalepnice 'krpe' dogovor o registarskim tablicama


Privremeni sporazum o registarskim tablicama se tiho održava
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Privremeni sporazum o registarskim tablicama se tiho održava

Na graničnim prelazima koji Kosovo povezuju sa Srbijom, vozači automobila 22. aprila i dalje prelepljuju državne simbole belim nalepnicama prilikom ulaska na teritoriju Kosova i obrnuto.

Kako pregovarači Srbije i Kosova nisu postigli dogovor o trajnom rešenju za registarske tablice za vozila iz Srbije i Kosova, nastavlja da važi režim nalepnica, potvrdio je portparol Evropske unije (EU) Peter Stano.

U pisanom odgovoru koji je dostavio medijima, Stano je izrazio žaljenje EU što nije postignut dogovor glavnih pregovarača o registarskim tablicama, na sastanku koji je održan 21 aprila, kada je istekao vremenski rok za pronalazak rešenja.

"EU, kao fasilitator, poziva glavne pregovarače Kosova i Srbije da se ponovo sastanu narednih dana u Briselu kako bi se dogovorili o daljem putu za postizanje sporazuma", poručio je Peter Stano.

Kako javljaju reporteri Radija Slobodna Evropa (RSE) sa lica mesta, kosovska i srpska granična policija vozačima prilikom prelaska granice daju set od četiri bele nalepnice, kojima oni potom prelepljuju simbole na registarskim tablicama.

Ova praksa je važila i u prethodnih šest meseci a sprovodila se na osnovu privremenog dogovora Kosova i Srbije od 30. septembra prošle godine.

Na putu Zvečan-Jarinje primećeno je više policijskih patrola. Jarinje je jedan od graničnih prelaza na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

Režim "stikera" se i dalje koristi uprkos činjenici da je rok za postizanje konačnog dogovora istekao u četvrtak, 21. aprila.

Automobili koji čekaju da pređu granični prelaz između Kosova i Srbije u Merdaru. 22. aprila 2022.
Automobili koji čekaju da pređu granični prelaz između Kosova i Srbije u Merdaru. 22. aprila 2022.

Dve strane nisu uspele da postignu dogovor oko pitanja registarskih tablica a specijalni izaslanik Evropske unije(EU) za dijalog Prištine i Beograda, Miroslav Lajčak, je pozvao Kosovo i Srbiju da nastave sa naporima oko postizanja sporazuma.

Reporteri RSE su 22. aprila ujutru obišli granične prelaze Merdare i Jarinje i kako javljaju automobili se nesmetano kreću sa belim nalepnicama preko simbola na tablicama.

Šta kažu vozači?

Nasko Hodović, vozač teretnog kamiona iz Novog Pazara, pograničnom gradu u Srbiji, u petak ujutro je ušao na teritoriju Kosova. On u izjavi za RSE kaže da je kosovsku granicu prešao po do sada ustaljenoj praksi.

"Dali su nam nalepnice. Sve funkcioniše bez problema", rekao je on.

Vozač kamiona iz Srbije lepi nalepnice na državne simbole na registarskim tablicama. Jarinje, 22. april 2022.
Vozač kamiona iz Srbije lepi nalepnice na državne simbole na registarskim tablicama. Jarinje, 22. april 2022.

Isto je za RSE rekao i vozač kamiona iz Raške, Goran Popović.

Takođe, Fatos, vozač kamiona kosovskih registarskih oznaka, je rekao da se režim prelepljivanja belih stikera primenjuje i prilikom prelaska srpske granice.

Šta se dogodilo u Briselu 21. aprila?

Kosovo i Srbija imali su rok do 21. aprila da postignu dugoročno rešenje oko registarskih tablica. Međutim, glavni pregovarač Kosova i Srbije, Besnik (Bislimi) Bisljimi i Petar Petković, nisu uspeli da postignu dogovor. Ovim sastankom je posredovao specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak.

Obe strane su optužile onu drugu što dogovor o tablicama nije postignut.

Nakon trilateralnog sastanka Besnik Bisljimi je novinarima rekao da kod beogradske strane nema spremnosti da se postigne dogovor.

"I danas, kada smo bili suočeni sa gorkom činjenicom da srpska strana ne želi rešenje, pokušavali smo da pronađemo prelaznu opciju, prebacujući odgovornost sa radne grupe na glavne pregovarače na prelazni rok od 30 dana, čak i ovde. Srbija nije bila spremna da sarađuje. Tako da mogu da kažem da je sporazum o registarskim tablicama ili ideja da se postigne sporazum o registarskim tablicama okončan bez uspeha", izjavio je Bislimi.

Glavni pregovarač iz Prištine je rekao da kosovska strana neće preduzeti hitne akcije te da preostaje na političkom državnom nivou da donese političku odluku kako će se postupati sa vozilima iz Srbije.

On je dodao da će Kosovo slobodu kretanja tretirati na isti način kao i Srbija.

Sa druge strane, glavni pregovarač iz Srbije Petar Petković je optužio zvaničnu Prištinu da nije bila spremna ni za jedan predlog u toku proteklih šest meseci koliko je trajao mandat radnih grupa za registarske tablice.

"Ako to nisu uspeli za šest meseci, pa da li to mogu da urade za trideset dana? Ne mogu se stvari lomiti preko kolena. Vodimo računa o miru i stabilnosti i učinićemo sve da zaštitimo interese našeg naroda ali i da pre svega jednim razumnim odnosom idemo u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine", izjavio je Petković nakon susreta.

On je napomenuo da se u nedostatku trajnog rešenja nastavlja sa režimom nalepnica.

"I dalje je na snazi sporazum koji je potpisan 30. septembra. Svi treba da budu mirni. Niko ne treba da brine. Sporazum o režimu stikera je i dalje ne snazi. Do pronalaženja trajnog rešenja na visokom nivou, režim stikera se nastavlja", poručio je.

U međuvremenu je Lajčak pozivao glavne pregovarače da se ponovo sastanu narednih dana kako bi se dogovorili o daljem radu i nastavili razgovore o drugim aktuelnim pitanjima.

"Očekujemo da se svi akteri uzdrže od radnji koje bi mogle da ugroze bezbednost na terenu", saopštio je na Twitteru, Miroslav Lajčak.

Osmani: Srbija blokira dijalog

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je 22. aprila izjavila da je Srbija ta koja ne prihvata sporazume po "evropskim standardima", te istakla da Beograd odbija da primeni i druge do sada postignute sporazume u okviru dijaloga. Osmani je ovako odgovorila na pitanja novinara da prokomentariše neuspeh oko postizanja dogovora Prištine i Beograda u vezi registarskih tablica.

Ona je na konferenciji za novinare u Prištini, nakon sastanka sa predsednikom Letonije, rekla i da Kosovo ne može da snosi odgovornost za drugu stranu, aludirajući na Srbiju. Kosovska predsednica je podvukla da je Kosovo konstruktivna strana u dijalogu i da je pružilo maksimum kako bi se postigao dogovor ali da je Srbija ta koja blokira dijalog.

"Uveravam vas da je Kosovo konstruktivna strana i da će i dalje biti strana koja poštuje evropske principe i standarde, a kako će se Srbija ponašati zavisi od njih samih", kaže Vjosa Osmani, predsednica Kosova.
"Uveravam vas da je Kosovo konstruktivna strana i da će i dalje biti strana koja poštuje evropske principe i standarde, a kako će se Srbija ponašati zavisi od njih samih", kaže Vjosa Osmani, predsednica Kosova.

"Uveravam vas da je Kosovo konstruktivna strana i da će i dalje biti strana koja poštuje evropske principe i standarde, a kako će se Srbija ponašati zavisi od njih samih. Na žalost njihovo dosadašnje ponašanje je samo blokiralo napredak u dijalogu", ocenila je Osmani.

Ponovila je da će premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti na sastancima na visokom političkom nivou i dalje insistirati na dogovoru koji će podrazumevati međusobno priznanje, što je "preduslov za dugoročni mir i stabilnost u našem regionu". Predsednica Osmani je kazala i da će narednih dana biti uloženo još truda za postizanje sporazuma o registarskim tablicama.

Kako je došlo do spora o registarskim tablicama

U septembru 2021. godine kosovska Vlada je uvela mere reciprociteta za vozila iz Srbije koja ulaze na Kosovo. Prema tim merama, svi koji upravljaju vozilima sa registarskim oznakama gradova iz Srbije morali su te tablice zameniti sa probnim koje važe 60 dana i koštaju pet eura.

Do tada su građani Kosova, koji su imali RKS tablice (Republika Kosovo), deceniju unazad plaćali oko pet eura probne tablice prilikom ulaska na teritoriju Srbije, koje su važile 60 dana.

Odluka je izazvala pogoršanje bezbednosne situacije na severu Kosova, nakon čega je u septembru prošle godine dogovoreno da se uvede "režim nalepnica", kao privremena mera dok se ne pronađe trajno rešenje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG