Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Na socijalnim mrežama i kosovskim web stranicama poslednjih dana sve su vidljiviji pozivi na bojkot srpskih proizvoda. Građanima se poručuje ne kupuju proizvode čiji bar kod počinje sa 8 60, da vodu Rosa zamene sa kosovskom vodom Rugova, da umesto Plazma keksa konzumiraju keks Sempre, a da Polimar proizvode zamene sa onima kompanije Abi iz Prizrena.

Prema podacima kosovske Carine, Kosovo je tokom 2016. godine iz Srbije uvezlo robu u vrednosti od 389 miliona evra ili 17 miliona više nego 2015. godine. Istovremeno, izvoz Kosova u Srbiju u 2016. iznosio je oko 40 miliona evra.

Seljatin Kačaniku iz nevladine organizacije Potrošač smatra da je ekonomski patriotizam kosovskih potrošača nizak i to zbog toga što vladine institucije nedovoljno informišu potrošače o njihovim pravima, obavezama i interesima. Kačaniku dodaje da poslednja provokacija Beograda s vozom dokazuje koliko Srbija sve politizuje.

"Kad se sve to ispolitizuje, normalno je da usledi i adekvatan odgovor potrošača Kosova. Mi smo čak imali i sumnje u kvalitet određenih proizvoda iz Srbije, ali nikad nismo dobili nikakav odgovor s druge strane. Ta ćutnja nam je dala više povoda da još više sumnjamo u te proizvode. Umesto da se bavimo trgovinskim odnosima i razmenama, mi smo se bavili time ko će kome više šta da nametne", kaže Kačaniku.

Građanima se poručuje ne kupuju proizvode čiji bar kod počinje sa 8 60
Građanima se poručuje ne kupuju proizvode čiji bar kod počinje sa 8 60

Opozicioni pokret Samoopredeljenje od 2011. vodi kampanju "Voli svoje", u cilju zaštite domaćih prozivoda i kako bi se građani privoleli da kupuju domaće proizvode umesto srpskih.

Ismajlj Kurteši iz ovog pokreta je na zasedanju Skupštine povodom hapšenja Ramuša Haradinaja u Francuskoj, pozvao Vladu Kosova da prekine uvoz proizvoda iz Srbije.

S druge strane, predsednik Privredne komore Kosova Arsim Grdžaljiu smatra da ekonomska saradnja približava ljude i jača saradnju.

"Reči bojkot ili reciprocitet, prema mom mišljenju, pripadaju prošlosti. Cilj celog Balkana je integracija u EU i smatramo da to ne može da se postigne ako najpre ne postanemo ekonomski integrisani, a ne samo politički. Moramo jačati dijalog, moramo jačati partnerstvo i jedino na taj način možemo rešavati sve probleme", kaže on.

On takođe smatra kako treba podržati domaće proizvode i pomoći privatni sektor kako bi kosovski proizvodi dobili veće poverenje domaćih potrošača.

"Daleko je bolje da se priča o tome kako treba da se radi, te da se ojača ekonomski patriotizam i da sami potrošači biraju šta će kupiti, nego samo pozivati na recipročne mere", kaže on.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG