Dostupni linkovi

Radne grupe Kosova i Srbije za tablice pripremile predlog za pregovarače


Nalepnica na tablici vozila iz Srbije. Prelaz Jarinje, 4. oktobar 2021.
Nalepnica na tablici vozila iz Srbije. Prelaz Jarinje, 4. oktobar 2021.

Radne grupe za registarske tablice za vozila iz Srbije i Kosova su zaključile sastanak i pripremile predloge koji će biti predmet rasprave na političkom nivou, potvrdio je to specijlani predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak.

“Oni (članovi radne grupe) su svojim radom pripremili sutrašnje rasprave glavnih pregovarača. Sada je na glavnim pregovaračima da pronađu dogovor o putu dalje”, saopštio je Lajčak na Twitteru.

Sada je na glavnim pregovaračima, Petru Petkoviću iz Beograda i Bisniku Bislimiju (Bisljimi) iz Prištine da daju konačni pečat za jedno od predstavljenih rešenja. Nema detalja o kakvim se predlozima radi.

Formiranje radne grupe je bio sastavni deo dogovora koji je postignut 30. septembra o deeskalaciji tenzija na severu Kosova, do čega je došlo nakon što je kosovska vlada uvela mere reciprociteta za vozila koja na Kosovo ulaze iz Srbije.

Prema tim merama, svi koji upravljaju autom sa registarskim oznakama gradova iz Srbije moraju te tablice da zamene sa probnim koje važe 60 dana i koštaju pet eura.

Do tada su građani Kosova, koji su imali RKS tablice (Republika Kosovo), deceniju unazad plaćali oko pet eura probne tablice prilikom ulaska na teritoriju Srbije, koje su važile 60 dana.

Odluka je izazvala pogoršanje bezbednosne situacije na severu Kosova, nakon čega je u septembru prošle godine dogovoreno da se uvede "režim nalepnica", kao privremena mera dok se ne pronađe trajno rešenje.

Svi koji upravljaju autom sa registarskim tablicama gradova u Srbiji svaki put kada ulazi na teritoriju Kosova preko državnih simbola na tablicama prelepljuju bele nalepnice. Takođe, svi oni koji upravljaju automobilom sa registarskim oznakama RKS (Republika Kosovo) prekrivaju belim nalepnicama tablice kada ulaze na teritoriju Srbije.

Prema dogovoru, radne grupe su imale mandate da najkasnije šest meseci nakon prvog sastanka, izađu sa predlozima za rešenje problema za registarske tablice.

Radna grupa sastala se prvi put 21. oktobra 2021. godine u Briselu. U četvrtak, 21. aprila, ističe rok za dogovor o tablicama.

Evropski zvaničnici su upozorili da je hitno potrebno pronaći zajednički jezik.

"Svaki dogovor o registarskim tablicama zahtevaće političku fleksibilnost i kompromis", poručio je Peter Stano, portparol EU.

XS
SM
MD
LG