Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vučić i Tači otvaraju novu fazu pregovora


Federika Mogerini sa Hašimom Tačijem i Aleksandrom Vučićem u Briselu 3. jula 2017.

Tekst: Amra Zejneli i Rikard Jozwiak

Briselski dijalog Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa i pomirenju ulazi u novu fazu rada na čijoj će pripremi raditi odgovarajuće ekipe obe zemlje, složili su se u ponedeljak u Briselu predsednici Kosova i Srbije, saopšteno je iz kancelarije Visoke predstavnice EU, Federike Mogerini.

Ona se u ponedeljak ujutru odvojeno sastala sa Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, nakon čega je usledio i zajednički sastanak. Ovo je prvi put da se održi jedan ovakav sastanak gde su Vučić i Tači u svojstvu predsednika dveju država.

Vučić je nakon sastanka rekao da je sastanak bio plodotvoran i važan jer se razgovaralo o suštini i sadržaju dijaloga u budućnosti, a najmanje o tehničkim stvarima.

„Ostaje nam nekih mesec i po dana da se pripremimo i kroz više šatl poseta i razgovora kuda, kako i na koji način želimo da nastavimo. Nema sumnje da će dijalog biti nastavljen u Briselu, ali ne samo taj dijalog koji se bavi određenim temama, već da ćemo se baviti suštinskim stvarima, kako i na koji način vidimo naše odnose za godinu, dve ili pet. Što znači da moramo ozbiljnije i hrabrije da razgovaramo unutar, s naše strane, srpske javnosti, oni unutar albanske javnosti na Kosovu i Metohiji i svi zajedno da mnogo češće i više razgovaramo“, kazao je Vučić.

Vučić je takođe istakao da nije isključio kao mogućnost da se dijalog Kosova i Srbije nastavi na nivou predsednika, iako o tome danas nije bilo reči. Dodao je da to zavisi od obe strane, odnosno koga strane budu odredile da ih predstavlja.

S druge strane, i predsednik Kosova, Hašim Tači, kazao je da je sastanak bio konstruktivan i da se razgovaralo o pripremama nove faze pregovora koji će voditi ka normalizaciji i pomirenju dve zemlje i njenih naroda.

„Ova nova faza dijaloga o normalizaciji odnosa i pomirenju naših naroda biće u korist dveju država, u korist naših naroda, zatvoriće mračno poglavlje prošlosti i otvoriće jednu sigurnu perspektivu evropske budućnosti naših država i regiona“, kazao je Tači. Kako je rekao, radne grupe radiće na preliminarnim idejama kako bi se dobro pripremila nova faza dijaloga.

„Ja se nadam i verujem da je pomirenje između Srba i Albanaca moguće i da će se postići. To je u interesu Kosova i cele regije, a Kosovo će u tom pravcu biti veoma odgovorno“, dodao je Tači.

Postavljanjem dijaloga između Beograda i Prištine na predsednički nivo, pregovori koji su pre nekoliko godina počeli u Briselu vraćeni su na izvorni format, kakav je trebalo da bude i prethodnih godina, ocenjuje Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose današnji susret predsednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Briselu.

"Vraćanje na prvu poziciju naravno znači da se neće ponavljati greške koje su u međuvremenu nastale, a jedna od grešaka je bila, da vi dozvoljavate i da taktizirate, što je radila EU i što njoj spada na dušu ako bi mogli reći, da prema snazi političara, određujete koji će organ da se bavi pregovorima. Znači, prvi element novog formata jeste da predsednici vode politički dijalog. Dva su razloga za to - prvi principijalni jer se pokazalo da se vlade na Balkanu često menjaju, a predednici duže traju. Drugi, da kažemo, kadrovsko i bezbedonosni menadžment, to je da su dva čoveka, Tači i Vučić, planom ili slučajno, a ja mislim planom, postali predsednici. U suštini, njih dvojica ima da završe posao koji su parafirali kao okvirni sporazum 2013.", kaže Janjić.

Činjenicu da su i Vučić i Tači nakon susreta u Briselu govorili o pomirenju, Dušan Janjić ne vidi kao preterano značajnu. Kako kaže naš sagovornik, u svetu upravljanja konfliktima pomirenje se danas ne uzima ozbiljno.

Tema rešavanje životnih problema građana: Dušan Janjić
Tema rešavanje životnih problema građana: Dušan Janjić

"Pomirenje nije tema, tema je normalizacija rešavanje životnih problema građana, a jedan od tih životnih problema jeste rešavanje pitanja žrtava nestalih. Ali, paralelno sa briselskim dijalogom. Pomirenje je tu samo da komplikuje, pomirenje je tu samo da mistifikuje, ima nešto drugo a možda su na to mislili, a to je da normalizacija odnosa sa Kosovom, koja podrazumeva i normalizacija odnosa sa Albancima Kosova, treba da se sagleda u jednom širem kontekstu jačanja saradnje Srba i Albanaca u regionu. Jer suština političkog, socijalnog, etničkog eventualnog napretka u projektu Zapadnog Balkana su dobri odnosi i saradnja Srba i Albanaca. Možda su na to mislili pa su upotrebili termine iz devedesetih", kazao je Janjić.

Na bilateralnim sastancima bilo je reči i o odnosima Kosova i Srbije na putu evrointegracija.

Vučić je kazao da je od Mogerini zatražio da se tačno kaže kada Srbija može da postane članica EU, na šta je naišao na razumevanje visoke predstavnice. Dok je Tači zatražio da se preduzmu konkretni koraci u odnosu sa Kosovom i da se okonča faza izolacije Kosova.

Predsednici su izrazili važnost implementacije svih postignutih sporazuma u dijalogu bez daljih kašnjenja, dok je Mogerini potvrdila posvećenost EU evropskoj perspektivi celog Zapadnog Balkana. Vučić je kazao da je Zajednica srpskih opština jedna od obaveza koju Priština mora da ispuni.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

  • 16x9 Image

    Dušan Komarčević

    Rođen 1986. u Beogradu, gde je diplomirao na Filološkom fakultetu na Katedri za skandinavske jezike i književnosti. Dopisnik beogradskog biroa RSE od 2012. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG