Dostupni linkovi

Mogerini se sastala Vučićem i Tačijem u Briselu


Federika Mogerini sa Hašimom Tačijem i Aleksandrom Vučićem u Briselu 3. jula 2017.
Federika Mogerini sa Hašimom Tačijem i Aleksandrom Vučićem u Briselu 3. jula 2017.

Predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, složili su se danas u Briselu da će početi sa radom na novoj fazi dijaloga o normalizaciji odnosa i pomirenju, saopšteno je iz kancelarije Visoke predstavnice Evropske unije, Federike Mogerini. Oni su takođe odlučili da će odgovarajući timovi početi pripreme po tom pitanju.

Vučić i Tači istakli su važnost implementacije svih postignutih sporazuma u dijalogu bez daljih kašnjenja.

Visoka predstavnica potvrdila je posvećenost EU evropskoj perspektivi celog Zapadnog Balkana.

Mogerini je u jutarnjim satima najpre održala bilateralne sastanke sa Vučićem i Tačijem, koji su trajali oko 30-ak minuta svaki, a nakon toga je usledio i zajednički sastanak.

Ovo je prvi put da se održi jedan ovakav sastanak gde su Vučić i Tači u svojstvu predsednika dveju država.

Tači je uoči putovanja rekao da će na sastanku razgovarati i razmeniti početne ideje o načinu nastavka dijaloga u novoj fazi, kao i o ciljevima koji trebaju da se postignu u sklopu dijaloga.

On je dodao da je dijalog državni prioritet, te da će se raditi na tome da državne institucije budu ujedinjene po tom pitanju.

Očekivanja obe strane jesu da dijalog o normalizaciji odnosa sa premijerskog pređe na predsednički nivo.

"Poslednji sastanak Beograda i Prištine na visokom nivou održan je u februaru posle čega su usledili izbori i u Srbiji i na Kosovu. Sada je prilika da se to obnovi i da se vidi kako dalje unaprediti dijalog", rekla je Beti portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič.

XS
SM
MD
LG